marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Problemele nu dispar din sistemul medical

La Unitatea de Primiri Urgenţe(UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova ajung, zilnic, sute de persoane care se prezintă cu probleme de sănătate. Puţine sunt cu adevărat urgenţe medicale, majoritatea sunt probleme medicale care ar trebui tratate de medicii de familie sau de specialişti nu de urgentişti.

Majoritatea pacienţilor care se prezintă în urgenţă sunt pacienţii cu boli cronice, ce îşi cunosc bolile, iar cei mai mulţi vin în urgenţă când boala se decompensează şi asta din cauza faptului că nu au respectat indicaţiile medicului, fie că nu au respectat regimul dietetic impus de medic, fie nu au mai fost la reevaluarea periodică în policlinică. Deasemenea vin pacienţi pentru problemele minore de sănătate, iar mulţi dintre ei sunt neasiguraţi. La fel sunt pacienţi care la primele semne de boală se duc la farmacie, unde asistentul farmaceutic îi consultă sau ia tratament empiric, iar când boala se agraveză vin în urgenţe. Aceştia aglomerează urgenţele şi tot ei devin nervoşi, că vin cu boala déjŕ ţtiută după internet şi ne spun din prima ce investigaţii vor. Pacienţii înainte să se prezinte în urgenţă trebuie să meargă la medicul de familie şi de acolo să fie trimişi către medicul specialist.
Spune Cristina Geormăneanu, purtătoarea de cuvânt a SJU Dolj

Pe lângă cazurile minore, la Unitatea Primiri Urgenţe, a crescut numărul cazurilor grave.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sunt multe situaţii când urgenţa se umple de cazuri grave. În ultima perioadă a crescut numărul cazurilor majore ce ajung în urgenţă.
A mai spus purtătoarea de cuvânt

Cazuri multe, bani puţini, pacienţi nervoşi

Medicii de la Unitatea Primiri Urgenţă sunt nemulţumiţi de sistemul medical şi de faptul că pacienţii sunt agresivi cu personalul medical, mai ales că acesta nu face faţă sutelor de persoane care se prezintă zilnic în urgenţe.

Ne sufocă prezentările şi sunt oameni din ce în ce mai agresivi. Modul de adresare, vizavi de personalul medical, este unul jalnic, se pune presiune pe medici, pe asistenţi, nu te lasă să consulţi, nu te lasă să îţi faci treaba, sunt agresivi verbal, fizic. Sunt cadru didactic universitar, am 20 de ani vechime în SMURD şi nu mi se pare în regulă că vine şi mă scuipă ăla sau mă înjură celălalt. Nu sunt mulţi, poate este unul la două luni care face aşa, dar pentru mine este ultrasuficient. Sunt probleme care nu se tratează neapărat la urgenţă, dar oamenii vin pentru că nu au doctor de familie decât o dată pe săptămână în cabinetul lor de medicină de familie. Trebuie să se demareze lucrările pentru îmbunătăţirea construcţiei, dar mărirea spaţiului nu este o soluţie atâta timp cât nu există personal care să poată să facă faţă pacienţilor. Problemele sistemului sunt cele care îi aduc în urgenţă. Trebuie făcut ceva cu sistemul.
A mai spus Cristina Geormăneanu

Pe lângă faptul că sunt agresaţi fizic sau verbal, medicii spun că salariile le-au fost diminuate şi că nimeni nu îşi mai face bine treaba din lipsa banilor.

Toată regiunea dirijează cazurile către Craiova, sunt cam 200 sau 300 de prezentări pe zi, iar Terapia Intensivă este arhiplină. Pacienţii vin şi fac tămbălău, dar ei nu înţeleg că prioritatea numărul unu este urgenţa, fiecare are nevoia lui şi crede că nevoia lui este cea mai importantă şi vine şi mă înjură în urgenţă. Paza nu îşi face treaba că este plătită prost. Una dintre probleme ar mai fi că ne-a trecut la sistemul de ture pe medici pentru a ne reduce salariile la un nivel mizerabil. Nu este normal ca eu să iau cât femeia de serviciu din nu ştiu ce unitate, şi trebuie să mai acopăr încă un job. Problemele sunt multe, din ce în ce mai acute şi mai importante decât par să fie.
Mai spune Cristina Geormăneanu

Fără asigurare, pe gratis la urgenţe

Foarte mulţi bolnavi nu merg la medicul de familie sau la un specialist, deoarece nu îşi plătesc asigurarea de sănătate, şi aleg să meargă la UPU fiindcă este gratis.

Din ce în ce mai puţini oameni plătesc asigurări de sănătate pentru că există un loc unde toată lumea vine şi este gratis, chiar dacă plăteşti sau nu, şi aici se fac investigaţii.
Zice Cristina Geormăneanu

Politica