joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cotidianul Ediţie Specială, în expoziţie la „Aman”

La ceas aniversar, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”a vernisat, ieri,  când ziarul nostru a împlinit 14 ani de când a fost înfiinţat, o expoziţie. La secţia „Periodice a Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman”, din strada Sf. Dumitru nr. 1, doamnele bibliotecare împreună cu conducerea instituţiei culturale au deschis expoziţia cu titlul Ediţie Specială-14 ani de la fondare. De asemenea, Ediţie Specială a primit din partea Bibliotecii Aman şi o diplomă. Mulţumim domnului director, Lucian Dindirică, şi personalului Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman”.

În urmă cu 14 ani vedea lumina tiparului primul număr al cotidianului regional Ediţie Specială. Deşi în trecerea anilor numele a suportat mici modificări, pentru un interval de trei ani apărând sub denumirea de Ediţie Specială de Oltenia, în urmă cu 10 ani s-a revenit la sigla şi numele originare – Ediţie Specială. Fie că a ajuns sub ochii oltenilor în format mare sau în actualul format mic, cochet, ziarul Ediţie Specială s-a impus în presa regională ca un cotidian serios. Apariţia şi răspândirea presei în format online a lezat, oarecum, interesele presei scrise. Tirajele au scăzut îngrijorător şi nu puţine ziare au fost silite să-şi declare falimentul. În acest context, deloc facil, Ediţia s-a încăpăţânat să rămână pe baricade, rebranduindu-se şi adaptându-se constant condiţiilor tot mai dinamice impuse de societate. Faptul că astăzi, la exact 14 ani de la prima sa apariţie, ziarul continuă să fie unul dintre cele mai citite cotidiene ale Olteniei reprezintă un mare câştig pentru noi toţi. Meritul şi truda sunt ale lor, ale tuturor jurnaliştilor de la Ediţie Specială. Urez corpului redacţional şi întreg colectivului Ediţiei un călduros La Mulţi Ani alături de gândurile mele cele mai bune!
A declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”

Presa scrisă, păstrată minuţios în arhivele Bibliotecii

Policlinica Buna Vestire Craiova

În secţia Periodice a Bibliotecii Aman se păstrează minuţios toate ziarele naţionale şi locale, dar şi reviste, atât actuale cât şi dintre cele mai vechi, care datează din anii 1946. Ele sunt arhivate şi aranjate frumos, în ordine cronologică, alfabetică, pe rafturile secţiei Periodice. Al treilea număr al cotidianului Ediţie Specială, poate fi răsfoit la Bibliotecă.

Având în vedere că Biblioteca conţine colecţia Ediţie Specială, am dorit să marcăm ceasul aniversar al acestui periodic cu această expoziţie a ziarului respectiv. Nu avem din păcate exemplarul nr.1 al ziarului, avem numărul trei. Începem cu numărul trei, avem o colecţie destul de bine închegată pot să spun cu câteva numere lipsă, dar în general avem toată colecţia Ediţie Specială. De regulă când primim presa şi punem la colecţie, avem bunul obicei de a răsfoi publicaţia respectivă ca să putem marca datele importante, dacă ne întreabă cineva să ştim ce informaţii putem oferi. În momentul în care am făcut expoziţia am încercat să scoatem aspecte inedite ale Craiovei, cele redate de publicaţia dumneavoastră. Am marcat cumva evenimentele importante ale cotidianului, în sensul că am scos primul an de apariţie, primul număr în varianta Ediţie Specială de Oltenia, după care am scos primul număr de revenire la Ediţie Specială, am marcat zece ani de existenţă, dar l-am expus şi pe cel de azi (n.r.-ieri). Cei care au trecut pragul bibliotecii, astăzi, s-au interesat din diverse motive de această expoziţie. Oricum, Ediţie Specială este o publicaţie consultată zilnic de către utilizatorii noştri. Unele persoane vor şi din anii anteriori să vadă ce evenimente au avut loc, sau au vrut o informaţie anume de acolo.
Dana Neagoe, bibliotecară

De-a lungul celor 14 ani de existenţă au fost abordate de jurnaliştii care au lucrat pentru Ediţie Specială, ştiri şi reportaje dintre cele mai diverse. Monden, social, cultură, învăţământ, politică, administraţie, dar şi rubrica denumită „Fiecare oltean cu durerea lui”. Într-o pagină dedicată acestui subiect, locuitorii din Bănie erau întrebaţi despre revoluţia din 1989, iar reporterii vremii, ilustrau opiniile acestora, iar în pagină erau şi poze cu oamenii care răspundeau la acele întrebări.
În numărul trei al ziarului, de miercuri 14 martie 2001, era redactată o ştire care a marcat cu siguranţă cetăţenii urbei din acel timp. „Primăria nu poate demola construcţiile mai vechi din doi ani”. Este un articol scris de Alina Mirea, în care se puncta faptul că prefectul de Dolj, Cornel Mondea, i-a cerut primarului Vasile Bulucea să demoleze toate clădirile care nu au avut autorizaţie de construcţie sau să-i amendeze pe proprietarii acestora. În anul 2001, în ediţia 8-9 decembrie aflăm că s-au ridicat vizele pentru cetăţenii români care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene, mai puţin în Marea Britanie şi Irlanda. Pe coperta Ediţie Specială este scris mare şi colorat, “Liber în Europa”. Acest subiect a fost redactat în nenumărate rânduri în paginile cotidianului Ediţie Specială. Opinia premierului României din acea vreme, Adrian Năstase, cu privire la acest subiect a fost trecută şi în paginile cotidianului oltean. Decizia Uniunii Europene de a elimina obligativitatea vizelor a fost primită cu entuziasm, aşa cum aflăm din Chestiunea Zilei, la rubrica Fiecare oltean cu durerea lui.

Facem o incursiune şi în judeţele Olteniei, unde descoperim că, “ O bătrână din Moţăţei doarme cu porcii, de frica hoţilor”. Femeia era terorizată de atacurile zilnice ale hoţilor de animale. Ediţie Specială, mai scrie că “Un italian a umplut Craiova de lire false”. Tot la capitolul, “Eveniment”, mai citim că „Preşedinţia României, folosită pentru a gira o sculptură măsluită după Brâncuşi”. În 2002, este publicat în Ediţie Specială, articolul „Politicienii doljeni se tem de federalizare”. Într-o ştire scrisă de Claudia Vătui şi Marius Pîrlea aflăm că “12 intelectuali propun transformarea României în stat regional”. În numărul 239 din decembrie aflăm de la Elena-Cezarina Simion, redactor, că o studentă s-a sinucis pentru că nu s-a căsătorit cu iubitul ei.
Din evenimentele ce se petreceau în urmă cu 14 ani, mai aflăm că „Petroliştii “ o pun” de grevă”. Aici este vorba de sindicaliştii de la FSLI Petrom, din judeţul Olt, care au decis să intre în grevă, întâi generală, apoi de avertisment. O altă ştire importantă din “ piaţa muncii” olteneşti este că “Din cauza lipsei de comenzi, o parte din angajaţii Electoputere sunt trimişi acasă, cu 50% din salariu”. De asemenea, tot printre nemulţumiţii din anii 2000 îi găsim pe „Profesorii universitari, care sărbătoresc Sf.Ion prin grevă”.

La Chestiunea Zilei, craiovenii care erau intervievaţi de redactorii Ediţie Specială îşi spuneau opinia despre Ion Iliescu, preşedintele ţării. Întrebarea era:
“La un an după realegerea sa la Cotroceni, credeţi că preşedintele Ion Iliescu şi-a îndeplinit promisiunile din campania electorală”. Un craiovean dezvăluia atunci că “admiră la el, modul în care reuşeşte să mintă o ţară întreagă”.
La ştiri externe ne informăm din paginile Ediţie Specială că „Bin Laden preferă să fie ucis de fiii săi decât să se predea”. Ne întoarcem la oltenii noştri şi aflăm cum se încălzeau iarna, când călătoreau cu trenul. Într-un reportaj semnat de Carla Vasilescu, aflăm “Cum se apără oltenii de frig pe Căile Îngheţate Române: Călătorii cu ţuica, ceferiştii cu şuba”.
Acestea sunt doar câteva dintre titlurile publicate în cei 14 ani, în paginile Ediţie Specială. Sunt mulţi cei care au crescut împreună cu Ediţie Specială şi care au crescut cotidianul prin munca şi dăruirea lor. Pe această cale, colectivul de astăzi al cotidianului Ediţie Specială le mulţumeşte tuturor.
Totodată, mulţumim domnului Nicolae Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj pentru urările transmise.

Cu ocazia împlinirii a 14 de ani de existenţă vă adresez cele mai sincere felicitări şi vă mulţumesc pentru faptul că între Instituţia Prefectului – Judeţul Dolj şi dumneavoastră a existat întotdeauna o bună colaborare! În tot acest timp cotidianul “Ediţie Specială” s-a remarcat prin imparţialitate, obiectivitate, şi prezentarea unor subiecte de real interes pentru opinia publică din judeţ. Am convingerea că veţi păstra şi pe viitor acelaşi standard al profesiei de jurnalist, iar la ceas aniversar felicit întregul colectiv redacţional pentru activitate şi vă doresc La mulţi ani!
A transmis prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan

Politica