vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Pensie de ghetou” pentru persoanele de etnie romă

Persoanele de etnie romă care au desfăşurat o activitate de muncă într-un ghetou, în timpul regimului naţional-socialist, din Germania, au dreptul la o “pensie de ghetou”, potrivit unei legi din Germania intrată în vigoare la 1.07.1997.
Procedurile legale şi condiţiile aplicabile în acest caz sunt stabilite în România de către Ambasada Republicii Federale Germania, iar pentru a beneficia de  prevederile Legii 189/2000 persoanele de etnie romă trebuie să fi fost deportaţi în Transnistria. Această lege a suferit modificări în 2014, astfel încât, acum, sunt luate în calcul şi ghetouri amplasate “în zona de influenţă naţional-socialistă”, ca de pildă cele pe teritoriul naţional al României din acea perioadă, se arată într-un comunicat transmis de  Instituţia Prefectului Judeţului Vâlcea.
Agenţia Naţională pentru Romi acordă sprijin gratuit beneficiarilor în exercitarea drepturilor şi oferă informaţii pentru depunerea dosarelor persoanelor care sunt eligibile, potrivit legii germane.

Potrivit comunicatului, pentru a putea beneficia de pensia oferită de statul german, etnicii romi trebuie să îndeplinească anumite condiţii speciale. Aceştia trebuie să dovedească cu un document de la Arhivele Statului sau cu o declaraţie amănunţită dată în faţa notarului că au fost deportaţi în Transnistria, cel care a fost deportat să fie în viaţă, să fi muncit voluntar în Transnistria şi solicitanţii trebuie să aibă o vechime în muncă de minim 60 de luni, indiferent unde au muncit şi pot dovedi cu acte acest lucru.
De această pensie beneficiază,  pe de o parte, persoanele care au muncit în ghetou şi care, datorită vârstei lor actuale, pot beneficia de o pensie de vechime regulamentară,  precum şi urmaşii unei astfel de persoane (văduve/văduvi) care, ca urmare a muncii prestate de soţul/soţia defunctă într-un ghetou, pot fi îndreptăţiţi la o pensie de urmaş.
Moştenitorii nu sunt îndreptăţiţi să depună ei înşişi o cerere de pensie, ci îşi pot revendica drepturile, în mod excepţional, după decesul persoanei îndreptăţite, în cazul în care aceasta a reuşit să depună ea însăşi, încă în timpul vieţii, o cerere de pensie de ghetou ori o cerere generală de pensie, ulterior datei de 1.06.2006.

Cererile de pensie de ghetou pot fi adresate direct şi informal, chiar şi în limba română, Asigurarea germană de pensii la nivel federal Deutsche Rentenversicherung Bund. Pentru a beneficia de sprijin la formularea cererilor, petenţii de etnie romă se pot adresa şi Agenţiei Naţionale pentru Romi, care se află, deja, în contact cu Asigurarea germană de pensii, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Romi,   str. Splaiul Independenţei nr. 202, Bucureşti, sau la numărul de telefon 021/311 3048.
Taxa pentru eliberarea dovezii că au fost deportaţi este de 45 de ron, iar ANR dispune de un buget prevăzut în proiect pentru un număr cât mai mare de solicitări de documente.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica