vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Televiziunea în România socialistă

Universitatea din Craiova a fost, ieri, gazda prezentării volumului “O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983)”.
Alexandru Matei, autorul cărţii, le-a vorbit studenţilor despre arhivele Televiziunii Române, iar volumul este un studiu analitic în arhivele Televiziunii Române din timpul comunismului.
 Împins de dorinţa de a vedea şi a cunoaşte mai multe despre televiziunea de altădată, autorul cărţii a reuşit să ajungă în arhivele TVR şi, astfel, a scris prima carte despre istoria TVR.

Am ales să fac acest studiu din motive personale, când eram mic îmi plăcea să mă uit la televizor, voiam să  văd mai mult , mă gândeam cum aş face eu ca programele să fie mai lungi şi mai bune. Am avut ocazia unei cercetări post doctorale care a început în 2010. Aveam de lucrat cu imagine şi m-am gândit imediat că televiziunea nu a fost studiată iar ceea ce se studiază, astăzi, în comunicare şi media face parte dintr-un discurs mondializat. Eu am senzaţia că în ştiinţele sociale la noi, înainte de ani 90, pare că nu a existat nimic şi că totul a început în 90. Voiam să văd ceea ce s-a întâmplat înainte. Mi-a luat un an să ajung în arhivele TVR şi am beneficiat de bunăvoinţa actualei şefe a arhivelor multimedia.
A spus Alexandru Matei, autorul cărţii

Această carte este prima istorie sau prima schiţă de istorie a Televiziunii Române. Deşi este un studiu aplicat al televizualului tentează la o analiză mai largă. Cartea este rezulatul unei cercetări post doctorale, este un studiu academic, un studiu din istoricul analitic ştiinţific. Conţine foarte multe informaţii despre dezvoltarea tehnică a televiziunii, conţine statistici, grile de programe tv din epocă, excepte din directivele oficiale ale partidului.
A zis criticul literar, Gabriela Gheorghişor

Policlinica Buna Vestire Craiova

Autorul cărţii spune că jurnalismul de astăzi este altul faţă de cel de dinainte, iar cartea prezintă o presă veche, un jurnalism serios.

Jurnalismul serios este altul  astăzi decât înainte. Ceea ce vedem acolo  despre cum  circulau  călătorii în autobuz  este jurnalism insignifiant.
A mai spus Alexandru Matei

Alexandru Matei a mers în arhive şi a studiat acele emisiuni de jurnalism social pe care noi nu prea le mai vedem la televizor. Veţi avea o fereastră către trecut, către jurnalismul serios, către jurnalismul social şi mai ales către cum a început jurnalismul serios şi de spectacol în România. Veţi vedea  propagandă, veţi vedea cum niciodată din păcate jurnalistul nu a fost lăsat singur, în permanenţă în spatele lui este cineva.
A spus lect. univ. dr. Xenia Negrea

Politica