sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Valentine‘s Day şi Sâmbăta Morţilor

Importată de români şi adaptată cu mult mai mare fast decât sărbătoarea tradiţională, Dragobetele, “Valentine’s Day” este  sărbătorită în fiecare an pe 14 februarie în majoritatea ţărilor lumii. Craiovenii îşi declară iubirea în această zi, oferindu-şi reciproc diverse surprize. În timp ce unii pleacă în mini-vacanţe, alţii aleg să facă o simplă plimbare cu persoana iubită sau să dăruiască un mic simbol al iubirii.
 
2.500 de euro pentru vacanţe externe
 
Câţiva dintre craioveni au ales să se distreze, câteva zile, cu persoana iubită în afara ţării. Destinaţii precum Paris, Milano, Roma, Barcelona, Viena şi Veneţia au fost cele mai solicitate, fiind şi la un preţ foarte avantajos, în timp ce doljenii care vor să rămână în ţară au ales Poiana Braşov.
 
Solicitări am avut pentru destinaţiile interne şi externe, şi mă refer aici la Barcelona, Viena, Milano, Paris, Veneţia, Roma. În ţară au ales doar Poiana Braşov, poate ca să combine şi câteva zile de şedere cu sporturile de iarnă. Cele mai multe solicitări au fost pentru extern, preţurile fiind foarte bune.
A spus Cristina Iliescu, consultant Mapamond
 
Pentru cei care au vrut să petreacă un weekend romantic în afara tării pachetele au început de la 110 euro de persoană, trei nopţi de cazare şi surprize în cameră. Pentru Poiana Braşov tarifele au început de la 350 de lei de persoană şi au parte de şedinţe la spa, masaj, jacuzzi sau saună. 
 
Tarifele au început de la 110 euro de persoană, câte trei nopţi de cazare cu mic dejun, transport cu avionul din Craiova, taxele de la aeroport, surpriză în cameră, flori, bomboane, o cină romantică. Parisul, Barcelona şi Veneţia au plecare din Bucureşti. Am avut în jur de zece pachete pentru extern, iar pentru intern am avut câteva solicitări pentru Poiana Braşov, iar tarifele au început de la 350 de lei de persoană pentru trei nopţi de cazare cu mic dejun inclus şi surpriză în cameră. Pentru intern mai vorbim şi de câteva şedinţe la spa, masaj, jacuzzi sau saună. La Milano pachetul a fost ceva mai mic de două nopţi, dar în celelalte locaţii au fost de trei nopţi. Cam un total de 2.500 de euro am încasat pentru pachetele din weekendul 13-15 februarie.
A mai spus Cristina Iliescu, agent turism Mapamond
 
Târgul de Valentine‘s Day, în inima Băniei
 
În centrul Craiovei şi-au făcut apariţia comercianţii ce si-au încărcat tarabele cu produse destinate îndrăgostiţilor. Flori, pluşuri, brăţări, rame foto, perne colorate cu mesaje drăgăstoase sau parfumuri pot cumpără şi anul acesta locuitoirii Băniei pentru persoanele iubite. Cei care doresc un cadou  special, pot apela la tablourile pe suport de ipsos, lucrate de mână şi cu preţuri avantajoase.
 
Pasiunea aceasta vine din perioada liceului şi ne străduim să o menţim. Avem piese sculptate manual, şi mai apoi turnate. Avem peisaje lucrate pe suport de ipsos, faţă de pergament. Preţurile pornesc de la 15 pâna la 30 de lei. Mai avem peisaje care sunt pe suport de placaj cu rama de ipsos.
A spus Gabriel Boldea, comerciant
 
Anul acesta craiovenii pot scoate din buzunar pentru un pluş între 14 şi 35 de lei, dar pot să dea chiar şi 140 de lei pe un urs ceva mai mare. De asemenea pentru o ramă foto cu un mesaj de iubire pot să scoată din buzunar între 15 şi 25 de lei, iar pe nelipsitele perne între 15 şi 35 de lei. Pe perne stau inscripţionate tot felul de declaraţii precum “Iubirea noastră ne dă aripi să împlinim tot ce ne dorim” sau “ Stelele pe cer sclipesc, eu pe tine te iubesc”. Cănile sunt decorate cu inimioare ce transmit din nou mesaje pentru persoana iubită: “Un ocean are mai puţină apă decât dragostea care există în inima mea pentru tine”. Acestea pot fi achiziţionate de la 15 lei în funcţie de model. 
După spusele comercianţilor, nu există cereri mai mari decât anii anteriori.
 
Cererile sunt oarecum constante şi nu a fost nicio creştere faţă de anii trecuţi.
Un comerciant
 
Tinerii care s-au perindat prin faţa standurilor au spus că o să cumpere ceva simbolic pentru persoana iubită, iar alţii au optat să ofere cadou o vacanţă în doi.
 
Am ales să merg împreună cu iubita mea şi câţiva prieteni la munte, 2 zile. Mi se pare o idee mai bună decât un banal buchet de flori.
A spus Cristian Sandu
 
Mie una mi-ar ajunge o simplă plimbare. Important este să fim amândoi. Ziua de sâmbătă este o zi ca oricare alta.
A zis Maria Zamfir
 
Ursuleţii de pluş poate îşi mai dăruiesc copiii de 15 ani. Un parfum sau o cină romantică reprezintă ceva mai matur.
A adăugat Ioana Vlaicu
 
Paradoxal sau nu, Ziua Îndrăgostiţilor a căzut în Sâmbăta Morţilor
 
Dacă pentru tineri, ziua de 14 februarie reprezintă sâmbata iubirii, pentru bătrâni este sâmbăta pomenirii morţilor. Mulţi dintre cei care nu mai au  persoanele dragi lângă ei îi pomenesc în această sâmbătă, şi au loc multe pomeni, deoarece este  sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.
Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea “Moşii de iarnă”. În fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi. 

Politica