vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Îndepărtarea ţurţurilor, obligaţie a proprietarilor de imobile

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab”, al judeţului Olt, reaminteşte cetăţenilor că au responsabilitatea legală de îndepărtare a ţurţurilor de gheaţă formaţi la nivelul acoperişurilor clădirilor pe care le deţin sau administrează.
Blocurile de gheaţă pot răni, în cădere, persoanele care trec prin zonă sau pot avaria autovehiculele parcate.    
De asemenea, atunci când există pericol iminent de cădere a ţurţurilor de pe clădiri, proprietarii sau administratorii au obligaţia să ia măsuri de avertizare şi de marcare a perimetrului expus riscurilor.
În municipiul Slatina, conform H.C.L. nr. 490/2014, neîndepărtarea zăpezii şi a gheţii formate pe trotuare şi căile de acces la imobile, pe acoperişurile şi şarpantele imobilelor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 500 şi 800 de lei pentru persoane fizice şi 700 şi 1.500 de lei pentru persoane juridice. 
 
Pentru a evita producere unor evenimente nefericite, recomandările noastre, pentru proprietarii de locuinţe şi asociaţiile de proprietari, sunt următoarele:
curăţarea, de către proprietari sau asociaţiile de proprietari, a acoperişurilor clădirilor, în limita posibilităţilor, şi marcarea zonelor unde există riscul căderii de ţurţuri sau zăpadă; 
atenţionarea cetăţenilor care doresc să parcheze maşinile în apropierea blocurilor, pentru prevenirea rănirii acestora sau avarierii autovehiculelor, în cazul căderii de ţurţuri sau zăpadă de pe acoperiş;
curăţarea trotuarelor şi străzilor din apropierea blocurilor, astfel încât trecătorii să nu fie nevoiţi să meargă pe lângă imobile şi să fie surprinşi de eventualele căderi ale ţurţurilor sau blocurilor de zăpadă dislocate de pe acoperişuri. 
 

Politica