joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Ţara arde şi baba se piaptănă»

De câteva zile a început să se facă primi paşi pentru demolarea stadionului „Ion Oblemenco”, fiind rupte aproape trei sferturi dintre scaune. 
Din cauza crizei economice la nivel naţional şi a faptului că nu s-a prezentat un proiect clar al noii arene, fac mulţi oameni să se întrebe dacă va fi finalizat. 
La sediul redacţiei Ediţie Specială a venit un inginer în construcţii, care a prezentat mai multe motive pentru anularea acestui proiect. Sergiu Bică a realizat o întâmpinare Consiliului Local, care va fi pusă astăzi, în şedinţa ordinară, pe masa consilierilor. 
 
De la bun început, declar că sunt pentru construcţia unui nou stadion şi dacă se deschide un cont pentru susţinerea investiţiilor, de către craioveni şi nu numai, voi contribui cu o sumă şi poate voi contribui şi cu muncă voluntară. Dar, fără sentimentalism sau critică de dragul criticii, demolarea arenei existente este o aventură ce va aduce cheltuieli mari, atât pentru craioveni cât şi pentru ţară, şi pierderea unor venituri. Demolarea însăşi generează o cheltuială suplimentară în costul total al proiectului. Pe perioada demolării şi apoi a reconstrucţiei nu se vor putea câştiga bani din vânzarea biletelor pentru meciuri şi spectacole ce ar putea avea loc pe stadion. La ora aceasta nu există proiect cu detalii de execuţie şi deviz estimative, aşa că nu ştim cât va costa nici măcar orientativ.
Spune Sergiu Bică, inginer
 
«Trei soluţii pentru rămânerea arenei actuale»
 
După ce a amintit cum s-a realizat construcţia unor arene importante în ţară, precum Arena Naţională sau stadionul din Cluj, Sergiu Bică a propus şi o serie de soluţii. 
 
Propun 3 soluţii, de la radical la moderat, pentru a evita eventualele costuri şi incoveniente suplimentare şi pentru a putea compensa parţial cu încasările din bilete şi abonamente: Păstrarea stadionului actual şi ridicarea celui nou în altă locaţie, legat de noua Centură de Nord, poate chiar vechiul Stadion C.F.R. de lângă Depoul Craiova; menţinerea  amplasamentului actual, dar cu începerea construcţiei noului stadion alături de cel existent, spre bulevardul Râului şi demolarea arenei vechi după finalizarea celei noi sau păstrarea arenei vechi pentru atletism, rugby sau pentru a doua echipă a Craiovei; demolarea actualului stadion abia după licitaţia de proiectare, aflarea preţului estimativ, finalizarea licitaţiei de execuţie şi asigurarea finanţării măcar pentru primul an al execuţiei.
Sergiu Bică
 
În final, Sergiu Bică a reamintit istoria stadioanelor importante din Craiova. 
 
«Ştiinţa» Craiova a debutat în “Divizia A” pe Stadionul Tineretului, de fiecare dată plin atunci, la fiecare meci (aproximativ 15.000 de spectatori). Văzând asta, comuniştii au construit în apropiere Stadionul Central, azi numit «Ion Oblemenco» în memoria «Tunarului». Autorităţile de la acea vreme nu au demolat vechiul stadion al Tineretului, acesta însă a fost distrus de un investitor din Bucureşti, care a demolat parţial această arenă. Să nu ne bazăm din nou pe investitori din Bucureşti! Să nu cumva să primim daruri greceşti! Dorim să cunoaştem ce clasificare U.E.F.A. / F.I.F.A. va avea noul stadion al Craiovei. Nu tot ce este mai nou este automat mai bun şi mai valoros decât lucrurile vechi. Uneori lucrurilor vechi le creşte valoarea în timp. Să ne păstrăm istoria şi tradiţia! Să chibzuim dragi craioveni, stimaţi consilieri locali şi doamna primar! 
Sergiu Bică, inginer
 
Pentru ca opinia să nu vină dintr-o singură direcţia, am aflat şi punctul de vedere al unui alt construcor, care a preferat să rămână sub protecţia anonimatului. 
 
Atât timp cât nu avem toate datele nu avem despre ce să vorbim. Sunt doar supoziţii şi o arenă de asemenea anvergură nu se poate face dacă nu ştim dacă există bani pentru finanţare. Sper ca legendara arenă să nu păţească precum Sala Polivalentă. Craiova trăieşte prin fotbal, însă prin cel adevărat şi când sunt păstrate tradiţiile şi istoria.
 

Politica