marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Multiculturalitatea, sărbătorită în Bănie

Aflat la a doua ediţie, evenimentul ce promovează interculturalitatea, „Craiova Multicultural Day”, a făcut posibilă prezenţa mai multor ţări, în Bănie, precum: Afganistan, Coreea de Sud, Egipt, Franţa, Grecia, Iordania, Macedonia, Mexic, Moldova, Nigeria, Palestina, Polonia, Siria, Turcia, Zimbabwe şi Comunitatea românilor de pe Valea Timocului.
Faţă de prima ediţie la care au participat numai 3 ţări, anul acesta diversitatea culturală a fost mult mai mare.

Am început anul trecut pe 1 iunie în cadrul Zilelor Craiovei. Atunci am fost mult mai puţini, am fost decât 3 ţări: Coreea, Grecia şi Bulgaria.  Spre bucuria mea, anul acesta au răspuns prezent 17 ţări şi comunităţi din România.
A declarat Liana Tătăranu, manager general al Asociaţiei Interculturale Româno-Coreene

„Craiova Multicultural Day”, desfăşurat în data de 11 octmbrie în holul central al Universităţii din Craiova, este un eveniment ce a fost organizat de Asociaţia Interculturală Româno-Coreeană (AIRC), Asociaţia    GlobalHelp    prin Centrul de Informare pentru Străini Craiova (CIS)   şi   Universitatea din Craiova,   în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mă bucur că ne aflăm aici şi că aceasta este o modalitate de a respecta cultura propriei ţări. Este o mare bucurie pentru mine să văd că oamenii se bucură de cultura altor ţări şi că suntem interesaţi de ce fac ceilalţi. Asta înseamnă că suntem prieteni, asta înseamnă că ne respectăm unii pe ceilalţi. Atât timp cât respecţi cultura altei ţări şi eşti interesat de ea, înseamnă că acel om reprezintă ceva pentru tine şi înseamnă că astfel vom putea să evoluăm.
A declarat Amelia Etegan, manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj

Programul evenimentului s-a desfăşurat pe parcursul a 6 ore, cu începere la ora 11.00 şi a cuprins filme de prezentare ale ţărilor participante, dansuri, iar cei mai curioşi au putut gusta din mâncărurile tradiţionale ale diferitelor ţări sau au admirat porturile populare.

Întrebat fiind cât de diferită i se pare cultura ţărilor prezente la eveniment, faţă de cultura ţării sale, reprezentantul Nigeriei, Martin Aguiyi a răspuns:
Culturile care au fost arătate aici au fost diferite pentru mine în mai multe feluri, cum ar fi dansurile. În Nigeria, dansurile sunt mult mai energetice, deoarece ele reprezintă spiritul strămoşilor noştri.

Evenimentul a avut un mare impact şi asupra locuitorilor Craiovei. Mulţi dintre aceştia au ieşit din casă şi au mers în holul central al Universităţii din Craiova pentru a cunoaşte şi alte culturi.

În deschiderea evenimentului, din partea Universităţii din Craiova a luat cuvântul Anca Popescu de la Departamentul de Limbi aplicate:
Cu toţii ştim că Univeristatea din Craiova este o universitate internaţională. Numărul mare de studenţi străini care vin să înveţe limba română, dar şi să îşi urmeze studiile de licenţă şi master şi studenţii erasmus, rămân ataşati de Universitatea din Craiova, mărturie stând activităţile de internaţionalizare pe care Universitatea din Craiova le realizează în fiecare an.

Diana Găină este unul dintre studenţii străini care au venit să studieze în Craiova, ea reprezentând Republica Moldova în cadrul „Craiova Multicultural Day”.

Una dintre diferenţe ar fi cea dintre imnuri şi anume că imnul Republicii Moldova este „Limba noastră”, iar al României este „Deşteaptă-te române”. Sărbătorile creştine, de exemplu Crăciunul, Sfântul Andrei, noi cei din Republica Moldova le sărbătorim pe stil vechi, conform calendarului ilian. Am enumerat câteva deosebiri, dar doresc să menţionez şi una dintre asemănări şi anume că limba de stat a Republicii Moldova cât şi a României este limba română.
A spus studenta

„Craiova Multicultural Day” a fost un eveniment reuşit, în creştere faţă de anul trecut, eveniment cu prilejul căruia craiovenii au putut cunoaşte 17 noi culturi ale lumii.

Politica