joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CJ Dolj a investit 20.000 euro în sfera culturală

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, luni, la deschiderea manifestărilor prilejuite de prima întrunire în România a Comitetului Consiliului  Internaţional  al  Muzeelor (ICOM) GLASS, care marchează totodată şi aniversarea a 55 de ani de activitate.
Cu acest prilej, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a vorbit invitaţilor despre investiţiile pe care consiliul judeţean le-a realizat pentru păstrarea şi promovarea bogatului patrimoniu cultural, reafirmând implicarea instituţiei în sprijinirea pe mai departe a acestui domeniu.

Mă bucur că pot fi alături de dumneavoastră astăzi, la deschiderea unui eveniment cu totul deosebit pentru Craiova, pentru judeţul Dolj şi pentru ţara noastră, eveniment care este onorat prin prezenţa unor oameni speciali, oaspeţii noştri din 14 ţări. Întrunirea ICOM GLASS reprezintă cea mai importantă manifestare muzeistică din Cetatea Băniei în anul 2014 şi suntem mândri de faptul că România a putut organiza o astfel de reuniune, că Muzeul Olteniei reuşeşte să reunească în oraşul nostru un număr atât de mare de reputaţi specialişti, care reprezintă autoritatea internaţională în domeniul patrimoniului din sticlă.  Trei expoziţii vor fi vernisate astăzi şi vor rămâne deschise publicului larg, iar vizitatorii din toată Oltenia vor putea cunoaşte, pe această cale, o parte esenţială a moştenirii culturale din multe zone ale României.  Evenimentul care debutează astăzi vine să confirme încă o dată faptul că politica pe care am promovat-o în sfera culturală, materializată prin investiţii în valoare totală de peste 20 de milioane de euro, a fost o reuşită, că toate eforturile făcute au meritat, chiar şi dacă ar fi să culegem doar astăzi roadele lor. Vă spun, cu toată prietenia, bun venit la Craiova, sperând că vă veţi reaminti cu plăcere de această zonă şi că veţi reveni în mijlocul nostru. Doresc, totodată, să o felicit pe colega noastră Simona Gheorghe, expert restaurator în cadrul Muzeului Olteniei, care a reuşit, prin intermediul proiectului susţinut anul trecut, cu ocazia întrunirii din Bratislava, să aducă la Craiova reuniunea ICOM GLASS, o manifestare care, de-a lungul timpului, a fost găzduită de metropole precum New York, Barcelona, Istanbul şi Lisabona. Felicitările mele se îndreaptă, în egală măsură, către toţi cei implicaţi în organizarea şi buna desfăşurare a acestui eveniment, către colegii noştri de la Muzeul Olteniei. Vă doresc mult succes şi vă asigur, încă o dată, că rămânem alături de dumneavoastră, că aveţi sprijinul nostru în tot ceea ce întreprindeţi.
A declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa

La rândul său, preşedintele ICOM GLASS, Reino Liefkes, reprezentant al „Victoria and Albert Museum”, din Londra, a evidenţiat rolul important pe care specialiştii Muzeului Olteniei îl au în domeniul patrimoniului de sticlă, apreciind implicarea autorităţilor judeţene în susţinerea financiară a culturii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este o mare plăcere şi onoare să fiu prezent astăzi, în Craiova, la reuniunea ICOM GLASS, unul dintre cele mai active comitete ale Consiliului Internaţional al Muzeelor, care se întruneşte anual într-o metropolă importantă. Suntem onoraţi să ne aflăm în România, este pentru prima dată când comitetul nostru se reuneşte aici şi, pentru mulţi dintre participanţi, care provin din 14 state, este pentru prima oară când vizitează această ţară. Ne bucurăm că putem fi prezenţi în Craiova, în Dolj, pentru că acest judeţ a investit atât de mult în cultură, în ultimii ani, şi este exemplar modul în care se urmăreşte regenerarea întregii zone prin investiţii pe care Consiliul Judeţean Dolj le-a făcut în domeniul cultural. Craiova găzduieşte două dintre instituţiile muzeale de importanţă majoră din România – şi este minunat faptul că le vom putea vedea pe ambele astăzi, precum şi un departament universitar dedicat studiilor muzeografice.
Reino Liefkes, preşedintele ICOM GLASS

La evenimentul găzduit de Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, alături de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, şi de cel al ICOM GLASS, Reino Liefkes, au mai participat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, prof. univ. dr. Ioan Opriş, specialist în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, Virgil Ştefan Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, Dan Octavian Paul, şeful Laboratorului Zonal de Restaurare Conservare de la Muzeul Banatului Timişoara şi preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM, şi Simona Gheorghe, expert restaurator în cadrul Muzeului Olteniei şi membru al ICOM GLASS.
În cadrul manifestărilor ocazionate de întrunirea Comitetului ICOM GLASS au fost vernisate expoziţiile „Icoane pe sticlă”, „Sticla – memorie şi artă” şi „Artişti sticlari români”, expoziţii care vor rămâne deschise publicului până în data de 15 noiembrie 2014.

Politica