miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sănătate pe card!

Preţul unitar al serviciilor de distribuire a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate este de 2,74 lei/trimitere poştală cu confirmare de primire, la care se adaugă TVA. Conform contractului-cadru, CN Poşta Română va distribui la nivel naţional, în următorii patru ani, un număr de aproximativ 13,6 milioane de carduri de asigurări sociale de sănătate.

Contractele subsecvente aferente contractului-cadru se vor semna de către casele de asigurări cu CNPR pentru serviciile de distribuire a cardului naţional în zilele următoare. În ultimele şase luni au fost tipărite  peste 9,5 milioane de carduri, suma alocată fiind de  123 de milioane ron.
Există alocaţie bugetară şi  pentru ultima tranşă de 1 (un) milion de carduri câte mai sunt acum la tipărit.

Carduri de sănătate pentru 12,5 milioane de asiguraţi

Policlinica Buna Vestire Craiova

În lunile septembrie şi octombrie vor fi distribuite cardurile tipărite pentru 12,5 milioane de asiguraţi. În următorii patru ani va continua tipărirea şi distribuirea cardurilor pentru persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau vor dobândi calitatea de asigurat.

Poşta Română va efectua servicii de preluare, sortare, transport şi distribuire a trimiterilor poştale conţinând carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate pentru asiguraţii sistemului de asigurări sociale de sănătate însoţite de o scrisoare de informare a asiguratului. Cardurile vor fi livrate cu confirmare de primire, în termen de 20 de zile de la preluare, la locuinţa fiecărui asigurat  în baza cărţii de identitate şi a semnăturii de primire. În cazul în care asiguratul nu va fi găsit de către distribuitor, după ce acesta va face dovada că a mers la domiciliul asiguratului de două ori pentru a preda personal destinatarului cardul de sănătate, distribuitorul va returna cardul de sănătate la sediul casei de asigurări în termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrării. După acest termen, asiguratul îşi poate ridica propriul card de sănătate de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.
A declarat Cristina Mândreci, purtător de cuvânt CAS Dolj

Cardul naţional de sănătate reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS şi conţine datele de identificare ale asiguratului. El va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem.

Activarea Cardului Naţional de Sănătate se va face prin personalizarea PIN-ului de acces format din patru cifre, care va fi necesar de fiecare dată când asiguratul va solicita şi primi servicii medicale. Inscripţionarea cipului de pe Cardul Naţional de sănătate se va face de către Medicul de Familie.  
Datele vor fi inscripţionate cu acordul în scris al Asiguratului sau împuternicitului legal. Medicul de Familie trebuie să comunice explicit şi accesibil, ca limbaj, informaţiile privind datele ce trebuie înscrise pe cipul cardului, informaţii ce vizează diagnosticul, datele medicale sau alte date care se doresc a fi inscripţionate.

Neinscripţionarea pe Cardul Naţional de Sănătate a unor date medicale vitale  poate pune în pericol viaţa pacientului îndeosebi în situaţiile de urgenţe medico-chirurgicale. Cardul National de sănătate va avea inscripţionat: numele şi prenumele, codul de asigurat, numărul de identificare al Cardului Naţional de Sănătate. Pe cipul Cardului Naţional de Sănătate se vor înregistra informaţii privind: grupa sanguina şi Rh-ul, diagnostic medical cu risc vital şi boli cronice, acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces, precum şi medic de familie: nume, prenume, date de contact.

Datele vor fi actualizate de către Medicul de Familie de fiecare dată când asiguratul vine la cabinet.
Pentru a beneficia de serviciile medicale plătite de către Casa Naţională de Asigurări de sănătate, prezentarea cardului la furnizorul de servicii medicale va fi obligatorie. Informaţiile de pe Cardul Naţional de Sănătate pot fi accesate de către: Casa Naţională de Asigurări de sănătate, în calitate de administrator al sistemului informatic.
Medicul de Familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.
Asiguratul poate cere medicului de familie să inscripţioneze pe cipul cardului datele de contact a două persoane care pot da informaţii despre starea sa de sănătate, medicaţia pe care o ia şi alte informaţii importante pentru medic.

CAS Dolj: 300 carduri de sănătate pentru pacienţii dializaţi din Dolj

În baza Ord. C.N.A.S Nr. 329, din 15 mai 2014, privind testarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate pentru beneficiarii de servicii medicale de dializă, pentru judeţul Dolj au fost tipărite  300 carduri pentru pacienţii dializaţi în două centre de dializă. C.A.S. Dolj a distribuit un număr de 275 carduri, respectiv 176 pentru pacienţii dintr-un centru şi alte 99 pentru pacienţii din cel de-al doilea centru.
Totodată, un număr de 23 carduri nu s-au distribuit, întrucât pacienţii au decedat, iar două carduri nu s-au distribuit, deoarece pacienţii nu s-au prezentat la centrul de dializă, fiind plecaţi din localitate.

Politica