vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cele mai spectaculoase intervenţii ale ISU Dolj

Pompierii doljeni au făcut o analiză a celor mai interesante intervenţii de la începutul anului până în luna august.
În chiar prima zi a anului, Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit pentru stingerea unui incendiu la o casă, situată în Craiova, str. N. Bălcescu, nr. 52. Şeful turei de serviciu, plt. adj. şef Ilie Ionele s-a deplasat cu trei autospeciale cu apă şi spumă pe itinerariul str. C.D. Fortunescu – str. Fraţii Buizeşti – str. Al. Macedonski – str. Arieş – str. Carol I. Acesta a constatat că incendiul se manifesta violent la acoperişul casei confecţionat din scândură cu învelitoare din tablă pe o suprafaţă de aproximativ 180 mp, cu pericol de propagare la locuinţele învecinate. Incendiul a fost localizat şi lichidat în limitele găsite, iar pentru stingerea acestuia s-a acţionat cu trei pistoale şi o ţeavă de refulare. Au fost salvate casa de locuit şi mobilierul, precum şi locuinţele învecinate.

Pe 7 februarie, Secţia de Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale sub comanda şef tură plt. adj. Daniel Petrescu, în localitatea Craiova, pe str. Brestei pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o hală de producţie brichete rumeguş, confecţionată din schelet metalic la exterior şi grinzi de lemn la interior, fără posibilităţi de propagare la vecinătăţi. La sosirea gărzii de intervenţie incendiul se manifesta pe o suprafaţă de 100 mp. Pentru stingerea incendiului s-a acţionat cu două pistoale tip „D” şi două ţevi tip „C”.
În data de 18 februarie a izbucnit un incendiu la arhiva Sucursalei C.R.E.I.R. CF Craiova. Garda de intervenţie a Detaşamentului 2 de Pompieri Craiova – subunitate în al cărui raion de intervenţie se află obiectivul incendiat – a fost alertată şi s-a deplasat la locul intervenţiei cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă sub comanda Mr. Adrian Butoi, comandantul detaşamentului.

După executarea recunoaşterii şi văzând amploarea incendiului, acesta a solicitat în sprijin încă o maşină de lucru cu apă şi spumă. Incendiul se manifesta în interiorul încăperii, cu destinaţia de arhivă, la o cantitate de aproximativ 8.000 kg de hârtie şi la plafonul acesteia confecţionat din scândură şi grinzi de lemn pe suprafaţă de 30 mp. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului intervenţia s-a desfăşurat pe două sectoare: în primul – stingerea incendiului în interiorul incăperii prin uşa de acces pe latura de est, şi în al doilea – protecţia încăperilor învecinate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Incendiu pe Calea Bucureşti

Pe 3 martie, garda de intervenţie a Detaşamentului 1 de Pompieri Craiova, sub comanda plt. adj. şef Marian Opriţa s-a deplasat pe str. Calea Bucureşti nr. 173 din localitatea Craiova,  cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi una de salvare şi intervenţie la înălţimi (S30) pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la pavilion panificaţie (moară). La sosirea gărzii de intervenţie s-au constatat următoarele: ardea cu flacără şi degajare de fum pardoseala din lemn de la nivelurile III, IV şi podul clădirii, în suprafaţă de aproximativ 7 mp, cu posibilităţi de propagare la întregul pavilion.

La locul intervenţiei s-au deplasat inspectorul şef col. Constantin Florea, care a aprobat dispozitivul gărzii de intervenţie şi  măsurile luate de şeful acesteia. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului intervenţia a avut loc tot pe două sectoare: sectorul I – stingerea incendiului în interiorul pavilionului, accesul echipajelor prin casa scării pe latura de sud, şi sectorul II – stingerea incendiului pe exteriorul clădirii cu ajutorul autospecialei de salvare şi intervenţie la înălţimi. Consecinţele au fost: a ars 7 mp pardoseală din scândură şi s-au degradat două utilaje de tarare. Intervenţia s-a desfăşurat în condiţii grele (pe timp de noapte, în spaţii înguste, cu vizibilitate redusă – mai ales după întreruperea curentului electric şi fum dens).

La diferenţă de doar trei zile, Detaşamentul de Pompieri Calafat a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit în sufrageria unui apartament proprietate individuală, situat la etajul 2 al unui bloc. Flăcările s-au dezlănţuit din cauza unui scurtcircuit electric produs la nivelul unui cablu electric defect sau neizolat corespunzător, aflat sub tensiune care alimenta un calorifer electric. Pentru stingerea incendiului s-a acţionat cu o autospecială cu apă şi spumă, lichidând incendiul în aproximativ 20 minute. Au ars elemente de mobilier, aparatură electrocasnică şi aproximativ 20 kg de materiale textile.

Inundaţiile au făcut ravagii

Pe 4 mai, Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova a intervenit în comuna Carpen, sat Cleanov, cu un autocamion, o barcă pneumatică, două motopompe şi 11 subofiţeri, sub comanda şef G.I.S. plt. adj. şef Victor Toma pentru înlăturarea urmărilor inundaţiilor provocate de pârâul Desnăţui. S-au evacut persoanele surprinse de inundaţie cu barca pneumatică, s-a acţionat pentru evacuarea apei din 15 gospodării şi s-au luat măsuri pentru salvarea animalelor şi bunurilor materiale din locuinţele inundate. Intervenţia a continuat şi în următoarele două zile, perioadă în care s-a acţionat pentru îndiguirea cu saci de nisip în punctele vulnerabile, evacuarea apei din gospodării şi decolmatarea fântânilor din zona inundată.

În data de 19 mai, secţia de Pompieri Segarcea a intervenit în localitatea Bechet, cu un număr de 50 de subofiţeri, sub comanda lt. col. Cătălin Mazilu pentru consolidarea digului de apărare al Dunării.
În intervalul 28-29 iulie, cpt. Vasile Codruţ – locţiitorul comandantului Detaşamentului 2 de Pompieri Craiova, a participat la organizarea şi conducerea operaţiunilor de evacuare a apei din gospodriile cetăţenilor de pe raza localităţilor Motoci, Robăneşti şi Gherceşti, în urma ploilor însemnate cantitativ şi a producerii de scurgeri importante de pe versanţi. Intervenţia s-a desfăşurat gradual prin suplimentarea de forţe şi mijloace, din cadrul a trei subunităţi de intervenţie.

Forţe şi mijloace participante: doi ofiţeri, 49 subofiţeri, trei autocamioane de intervenţie, trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi zece motopompe. Operaţiunile de intervenţie s-au desfăşurat şi pe timpul nopţii şi în condiţii meteo nefavorabile. În vederea înlăturării efectelor negative s-a acţionat pentru consolidarea digurilor cu saci de nisip pe raza comunelor Mischii şi Gherceşti şi evacuarea apei din gospodăriile populaţiei.
Din totalul de 5960 de intervenţii în primele opt luni ale anului, 164 au fost incendii, 46 incendii de vegetaţie, 254 alte situaţii de urgenţă, patru cazuri pentru asistenţă persoane şi 76 acţiuni de protecţie a comunităţilor.

Politica