marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Baloane de săpun» în Parcul «Nicolae Romanescu»

Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană, împreună cu două artiste vizuale, a creat evenimentul “Baloane de săpun” ce s-a desfăşurat vineri în Parcul „Nicolae Romanescu” din Bănie.
După numele evenimentului părea că va fi un spectacol cu baloane de săpun plutitoare, dar nu a fost aşa. Spectacolul a fost unul plin de culoare şi creativitate. Două artiste vizuale, Adina Mocanu şi Alexandra Sand au desenat pe asfalt un careu, apoi au invitat trecătorii să intre într-un joc inedit, interactiv. Regulile jocului erau simple, artistele au venit înarmate cu „baloane” în care se afla vopsea colorată, albastru, galben, verde. Oamenii aruncau cu vopsea în interiorul pătratului trasat în careu. După fiecare aruncare, tinerele artiste intrau într-o anumită stare, de tristeţe, fericire, ceartă, relaxare sau surprindeau publicul cu o acţiune, au sărit cu coarda invizibilă, s-au jucat de-a v-aţi ascunselea şi au interacţionat foarte mult cu publicul.

Noi propunem un joc, este un performance participativ, este prima oară când noi suntem instrumentele publicului, am pregătit ceva pentru ei, felul în care se desfăşoară depinde numai de public, dacă ei reacţionează, cum se joacă, cât de creativi sunt. Avem un careu desenat cu culoare şi avem nişte bile de culoare, aruncă culoarea-aşteaptă acţiunea, acţiunea o producem noi, după care ei trebuie să arunce din nou şi să obţină o altă acţiune şi apoi să fie creativi să se joace, este un joc în care ai libertate deplină, la final o să fie o pictură abstractă cumva.
Adina Mocanu, artistă vizuală

Arta creată de tinere se numeşte performance participativ, ”o formă de artă la intersecţia dintre teatru, artă vizuală şi coregrafie şi nu poate fi trecută în lista acestor sfere şi de obicei se întâmplă ceva inedit”, ne explică artistele.
Craiovenii care s-au aflat vineri în parc priveau cu nedumerire către artiste şi la fiecare acţiune îşi puneau semne de întrebare, “ce fac, ce se întâmplă?”. Acesta a fost şi scopul acestei acţiuni, să stârnească curiozitatea oamenilor şi aceştia să participe la joc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Eu şi Alexandra lucrăm mult cu participarea publicului, facem performance-uri participative şi avem dorinţa de a implica publicul şi de a observa reacţiile lor, avem curiozitatea aceasta. Noi am terminat grafică, o secţie foarte oficială, serioasă, în care lucrurile au culoare, desenai, iar de un an şi jumătate am descoperit zona aceasta de artă contemporană, performance în public space, performance în galerie şi ne-a venit ca o mănuşă. Noi căutăm să aducem arta contemporană în rândul oamenilor, să nu o mai considere ceva abstract şi greu de înţeles, foarte elitist. Noi am lucrat foarte mult cu oamenii, lucrăm foarte mult în Bucureşti, am lucrat foarte mult cu strada, i-am luat pe nepregătite. Evenimentul s-a numit baloane de săpun pentru că noi am scris că este un joc dadaist, am mers pe ideea că te aştepţi la ceva, ai o imagine şi să descoperi altceva care cred că este mai spectaculos, îţi pune mai mult mintea la contribuţie decât să vezi doar o ploaie de baloane.
Ne povesteşte Adina Mocanu, artistă vizuală

Cei care s-au încumetat să arunce culorile au fost bineînţeles copiii, dornici să arunce cu vopsea şi să aştepte curioşi următoarea acţiune. Artistele ne-au dezvăluit că stările din poveste au fost inspirate din trăirile pe care le-au avut în zilele petrecute la Craiova.

Am pornit de la ce ni s-a întâmplat nouă în Craiova, de la sentimentele pe care le-am avut în Craiova şi relaţia dintre noi, ce am simţit noi două raportat la oraş, dar şi notaţiile fiecăreia cu oraşul, eu sunt din Teleorman, Alexandra din Slobozia.  Am avut stări meditative, încercam să cunoaştem oamenii, ne plimbam printre ei, cele 17 cifre reprezentau ceva, de exemplu la numărul 10 am sărit coarda cu coarda invizibilă, la 7 am plâns, un artist se bazează foarte mult pe emoţii, pe sentimentele lui şi pur şi simplu asociem anumite numere cu anumite stări, le-am pus într-un joc, nu este o explicaţie raţională. Publicul a fost foarte receptiv, dar ne aşteptam să se implice şi adulţii, însă nu a fost aşa, s-a transformat într-un joc de copii, până la urmă a fost dictată de starea publicului.
Spun artistele Alexandra şi Adina

La intrarea din Parcul „Nicolae Romanescu”, în urma jocului cu vopsea, a rezultat o pictură abstractă.

Politica