joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dan Podeanu revine la cârma Naţionalei

După o perioadă de glorie deplină în care spadasinele din România au dominat autoritar competiţiile majore internaţionale au urmat Jocurile Olimpice de la Londra. Locul şase obţinut la cea mai importantă competiţiei de pe Terra a adus unele schimbări atât la nivelul lotului cât şi la cel al băncii tehnice, dacă se poate spune aşa.

Trei dintre sportivele care au adus medalii europene şi mondiale au renunţat la activitatea sportivă, fiind vorba despre Anca Băcioiu, Loredana Dinu şi Simona Gherman, în timp de antrenorul emerit Dan Podeanu a anunţat că nu va mai continua activitatea la nivelul lotului naţional.
Motivul a fost faptul că nu s-a obţinut o medalie la Jocurile Olimpice, competiţiei în care România avea statutul de echipă favorită în proba feminină de spadă. A urmat o perioadă de doi ani cu bune şi cu rele, prezenţa echipei de spadă pe planşele internaţionale fiind catalogată mulţumitoare dar nu strălucitoare.

Este motivul pentru care Biroul Federal al Federaţiei Române de Scrimă a hotărât, în urmă cu puţin timp, să producă schimbări la nivelul colectivului tehnic. Concret i s-a propus antrenorului emerit Dan Podeanu să preia din nou lotul naţional. Acesta a şi acceptat oferta şi de pe 9 septembrie va relua pregătirea cu fetele pe care le-a dus spre aurul mondial.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Au fost nişte oameni de toată isprava care mi-au făcut propunerea şi nu aveam cum să refuz. Este vorba despre doamna Pascu şi de Mihai Covaliu. Nu puteam spune nu. M-am sfătuit şi cu familia şi revin la lot.
Cu dorinţa mult mai pregnantă să iau medalia care îmi lipseşte din palmares: aurul olimpic. Avem fete valoroase şi în 9 septembrie vom începe treaba. O să ne reunim la Bucureşti iar după 19 septembrie ne mutăm la mare, până pe 30 septembrie. Stagiul de pregătire de le Litoral va fi completat şi cu o competiţiei, la Constanţa urmând să se desfăşoare Cupa României. Pregătirea va ţine cont şi de problemele sportivelor. Să nu uităm că Simona are o fetiţa mică, a revenit repede în activitate după ce a născut. Probabil că o să stăm mai mult în Bucureşti dar o să fie stagii de pregătire şi la Craiova. Tot timpul au fost cantonamente la Craiova pentru că sunt condiţii bune şi partenerii de antrenament de tot felul. Vrei să te pregăteşti cu stângaci, aici găseşti, vrei dreptaci, găseşti, ai foarte multe oferte de pregătire pentru că şcoala de spadă din Craiova este una care produce. Programul de pregătire va fi alcătuit cu scopul de a urca pe podium la Rio. Ţinta finală este medalia olimpică mult dorită în 2012.

A declarat ieri Dan Podeanu

Referitor la viitor cunoscutul tehnician de spadă îl vede cu ochi buni.
Asta în sensul că are mare încredere în nucleul de cinci sportive care alcătuiesc lotul naţional dar şi în revenirea sportivelor consacrate.

Avem un nucleu de sportive valoros. Contăm acum pe Ana Brânză, Simona Gherman, Raluca Sbîrcia, Maria Udrea şi Simona Pop dar mai sunt şi alte sportive valoroase. Lotul naţional este deschis oricărei sportive de valoare, este o selecţie continuă, desigur. Sper în revenirea Ancăi Băcioiu care ştiu că va deveni mămică în curând dar şi al Loredanei Dinu. Deocamdată nu am discutat cu cele două dar mă gândesc că orgoliul lor de mari sportive le va urni din loc. După cum am spus ţinta mea şi cred că şi a fetelor este în Brazilia. Îmi doresc ca la Rio să avem o mare bucurie.
A completat Dan Podeanu

Altfel, tehnicianul spune că foarte important va fi anul 2015 în cea de-a doua sa parte. Şi asta pentru că de pe 3 aprilie încep concursurile de cupă mondială şi grand-prix de la care se vor aduna punctele pentru calificarea la Jocurile Olimpice, dar şi Campionatele Europene şi Mondiale.

Anul acesta mai sunt două concursuri internaţionale importante: unul în Italia şi altul în China. Anul 2015 va fi extrem de important iar acesta este împărţit practic în două. Până la începutul lunii aprilie se vor desfăşura concursurile la care avem drept scop de a ne menţine o anumită clasare în clasamentul mondial. După aceea vor debuta concursurile de calificare la Jocurile Olimpice. Sunt opt concursuri grand-prix şi de cupă mondială importante plus Campionatele Europene şi Mondiale. Avem nevoie de un rezultat bun la Mondiale pentru că se adună de patru ori mai multe puncte decât la concursurile de cupă mondială. Practic, cine este pe podium la campionatul mondial are calificare la Rio asigurată. cu alte cuvinte obiectivul intermediar este cucerirea unei medalii la Mondiale. Sigur, din cele zece competiţii care punctează nu trebuie neglijată niciuna. Avem gânduri mari, putere de muncă şi ambiţie se găseşte, nu ne rămâne decât să dăm drumul la treabă.
A încheiat Dan Podeanu

Politica