joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zilele Marin Sorescu au ajuns la final

Marin Sorescu, marele poet oltean a fost omagiat trei zile, de pe 15 august şi până pe 17 august. Cea de-a XIV-a ediţie a Zilelor Marin Sorescu a debutat cu decernarea premiilor Marin Sorescu. Premiul Marin Sorescu se acordă anual unor personalităţi care au contribuit la promovarea operei scriitorului peste graniţe. Laureaţii acestei ediţii au fost Dan Shafran,  Xavier Montoliu, Corina Oproae, traducători.

Dan Shafran a tradus în limba suedeză patru volume din opera lui Marin Sorescu, iar Xavier Montoliu împreună cu Corina Oproae au tradus antologia poetică „Printre zile” în catalană. Distincţiile artistice le-au fost oferite de nepoata lui Marin Sorescu, Sorina Sorescu. Dan Shafran are în palmares peste 40 de volume traduse, iar patru din opera lui Marin Sorescu. Acesta  a declarat că cel mai mult îl onorează premiul ”Marin Sorescu”.

Sunt deosebit de onorat să fiu câştigătorul unui premiu care poartă numele marelui scriitor european, Marin Sorescu. Vă spun sincer, dintre toate premiile primite cel mai drag îmi este de acesta.
Dan Shafran, traducător

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, Xavier Montoliu a precizat că “Literatura este cauza cea mai frumoasă pentru care primeşte premiul Marin Sorescu”. Cealaltă traducătoare nu a putut fi însă prezentă la decernarea premiilor.

La deschiderea oficială au participat fratele lui Marin Sorescu, George Sorescu, nepoata lui Marin Sorescu, Sorina Sorescu, primarul urbei, dar şi apropiaţi ai poetului, Petre Gigea-Gorun, Ilie Berindei, Paul Popescu.

În anii precedenţi poetul era celebrat în luna februarie, dar ediţia de anul acesta a Zilelor „Marin Sorescu” a avut loc vara, din dorinţa familiei lui Marin Sorescu. Primarul urbei a specificat că este mai oportun ca pe viitor membrii familiei Sorescu să se ocupe personal de organizarea acestor zile de sărbătoare dedicate poetului pentru a evita orice fel de divergenţe.

Anul viitor vom intra într-o altă sferă de organizare, motiv pentru care aş ruga membrii familiei să se constituie într-o fundaţie pentru a organiza ei înşişi Zilele Marin Sorescu aşa cum fundaţia Shakespeare de exemplu, organizează Festivalul Shakespeare. Sigur că vor beneficia în continuare de finanţare din partea Primăriei, dar vom evita pe viitor discuţii privitoare la alegerea datei, a drepturilor de autor şi alte lucruri de care ne-am lovit în ultimii ani.
Lia Olguţa Vasilescu

Membrii familiei Sorescu au asigurat municipalitatea că vor găsi modalităţile pentru a organiza personal anul viitor Zilele ”Marin Sorescu”, spunând că există o fundaţie Marin Sorescu şi o asociaţie, dar că îşi doresc şi o colaborare cu instituţiile culturale din Bănie. Cu ocazia festivalului Marin Sorescu, primarul urbei a anunţat că se va organiza primul muzeu de artă stradală.

Este un an deosebit şi special pentru că este şi anul în care vom organiza primul muzeu de artă stradală, primul muzeu de artă în aer liber, aşa cum probabil aţi văzut în cartierul Valea Roşie există o pictură gigantică a lui Marin Sorescu.
Lia Olguţa Vasilescu

“Iona”, în parcul Romanescu

Manifestările au continuat în weekend cu lansarea volumului de însemnări numit ”Marin Sorescu în lumea latină”, îngrijit de George Sorescu, fratele lui Marin Sorescu. Craiovenii au putut asista la un recital de poezie şi muzică la Casa Băniei, dar şi în Parcul Romanescu.

A avut loc şi un colocviu internaţional intitulat ”Opera lui Marin Sorescu în interpretări actuale”, unde au fost puse în valoare şi traducerile celor trei traducători ai operei lui Sorescu, Dan Shafran, Xavier Montoliu, Cristina Oproae. De asemenea a fost proiectată piesa ”Iona” în foişorul din Parcul “Nicolae Romanescu”.

În ultima zi s-a realizat un tur al Craiova cu mici popasuri către instituţiile culturale pe care Marin Sorescu le frecventa, Universitate, Teatru, blocul “Lumea Copiilor” unde a locuit poetul, Liceul de Artă ”Marin Sorescu”, Parcul ”Nicolae Romanescu”, Centrul Multifuncţional pentru a privi lucrările sculptorilor care realizează opere de artă sub semnul sorescian şi s-au oprit şi la Dealul Şimnicului. S-a mers la casa natală de la Bulzeşti şi la cimitirul ”La Lilieci”.

Politica