marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljenii îşi udă grădinile cu apă de băut din reţeaua publică

De ani de zile, unii agricultori din judeţul Dolj folosesc apa din reţeaua de distribuţie a localităţilor la udatul grădinilor. Unii plătesc pentru apa consumată, alţii însă o fură. Aceştia au într-adevăr nevoie de apă pentru culturi, însă nu o pot utiliza pe cea din reţeaua publică. Asta pentru că îşi lasă vecinii fără apă de băut şi, mai mult, utilizarea apei potabile pentru irigat este interzisă.

Conducerea Companiei de Apă Oltenia a anunţat cum poate fi folosită apa potabilă în mediul rural şi a atras atenţia că oamenii trebuie să ude grădinile din resursele proprii.
Şi asta conform prevederilor Legii nr. 241/2006, cu modificările şi completările ulterioare şi Regulamentului Serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare.

Apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă de către Compania de Apă Oltenia S.A. este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti ale populaţiei, ale instituţiilor publice, ale operatorilor economici şi, după caz, pentru combaterea şi stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale; utilizarea apei potabile în alte scopuri decât cele menţionate anterior este permisă numai în măsura în care există disponibilităţi faţă de necesarul de apă potabilă al localităţii, stabilit potrivit prescripţiilor tehnice în vigoare; în cazul în care cerinţele de apă potabilă ale operatorilor economici nu pot fi acoperite integral, aceştia trebuie să îşi asigure alimentarea cu apă potabilă prin sisteme proprii, realizate şi exploatate în condiţiile legii; pentru satisfacerea altor nevoi, cum ar fi: irigarea terenurilor, spălarea autovehiculelor şi consumul tehnologic al unităţilor industriale, utilizatorii vor folosi apa din surse proprii; apa industrială sau apa cu caracter nepotabil se poate asigura prin sisteme publice de alimentare cu apă industrială sau prin sisteme individuale realizate şi exploatate de agenţii economici.
Se arată într-un comunicat emis de Compania de Apă Oltenia

Policlinica Buna Vestire Craiova

Zilele trecute, CAO a anunţat că furnizarea apei potabile va fi restricţionată în oraşul Dăbuleni pe termen nelimitat.

Compania de Apă Oltenia SA aduce la cunoştinţa utilizatorilor serviciilor de alimentare cu apă din oraşul Dăbuleni că este nevoită să restricţioneze furnizarea de apă potabilă, între orele 12.00 – 20.00 şi 24.00 – 05.00. Această restricţionare este datorată faptului că apa potabilă este utilizată de către locuitori la udatul grădinilor, fapt care duce la imposibilitatea asigurării apei potabile în mod continuu. Compania face apel către locuitorii din Dăbuleni să utilizeze apa potabilă furnizată numai pentru nevoi casnice, astfel încât să poată fi posibilă reluarea furnizării în regim continuu. Furnizarea apei potabile în regim fracţionat pentru localitatea Dăbuleni se va menţine până în momentul în care consumul de apă nu va mai depăşi capacitatea surselor de apă.
Se arată în comunicatul CAO  

Alte localităţi afectate: Călăraşi şi Pleniţa

Reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia au atras atenţia că această situaţie afectează foarte mult programul de distribuţie a apei.

Utilizarea apei potabile în mediul rural pentru irigarea terenurilor afectează programul de distribuţie non-stop al apei potabile, deoarece sursele preluate de companie, de la administraţiile publice locale au fost proiectate numai pentru nevoile gospodăreşti. În consecinţă, utilizarea în alte scopuri impune un program de distribuţie fracţionat.
Spun reprezentanţii CAO

Asemenea probleme nu sunt doar în Dăbuleni, ci în majoritatea localităţilor, cele mai afectate fiind Călăraşi şi Pleniţa.
Reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia au contactat administraţiile publice locale în vederea găsirii soluţiilor pentru aceste probleme, dar se pare că singura soluţie viabilă este cea referitoare la realizarea unor surse/sisteme proprii, conform prevederilor legale.
Conducerea CAO nu poate identifica persoanele care folosesc apa ilegal.

Nu putem preciza frecvenţa utilizării apei potabile în mediul rural pentru irigarea terenurilor deoarece aceasta se realizează prin instalaţiile interioare ale utilizatorilor şi probabil prin branşamente clandestine, frecvenţa fiind influenţată şi de cantităţile de precipitaţii căzute.
CAO

Politica