vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Bătaie» pentru biletele de tratament balnear

Pentru anul 2014, Casa Naţională de Pensii Publice a stabilit un număr de 19 serii de alocare a biletelor de tratament. Prima serie a început în luna februarie a acestui an, iar ultima are ca şi dată de prezentare în staţiune ziua de 29 noiembrie. Astfel, intervalul în care pensionarii sau asiguraţii pot solicita acordarea unui bilet de tratament este mare.
Solicitarea de bilete de tratament poate fi efectuată pentru staţiuni precum: Amara, Bala, Buziaş, Băile Govora, Băile Felix, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Călimăneşti-Căciulata, Covasna, Eforie-Nord, Geoagiu-Băi, Mangalia, Neptun-Olimp, Pucioasa, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Saturn, Techirghiol, Vatra Dornei, Voineasa, Sângeors.

407 bilete de tratament alocate pentru seria 13

Potrivit Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, în acest moment sunt înregistrate un număr de 12.250 cereri prin care se solicită acordarea unui bilet de tratament pentru anul 2014, perioada cea mai solicitată fiind cuprinsă în intervalul iunie-august.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Până în prezent, la nivelul CJP Dolj, în cadrul celor 12 serii alocate, au fost valorificate un număr de 4.566 bilete de tratament. Seria nr. 13 are ca şi dată de prezentare în staţiune zilele de 25 şi 26 august, în cadrul căreia a fost alocat un număr de 407 bilete de tratament. Listele cu persoanele care beneficiază de astfel de bilete au fost afişate la avizierele CJP Dolj, dar şi pe site-ul instituţiei. Aceste bilete s-au eliberat titularilor până pe 14 august. Refuzurile pentru biletele rămase nevalorificate, din cadrul acestei serii, se vor pune în vânzare începând de astăzi.
Daniela Becheru, purtător de cuvânt Casa Judeţeană de Pensii Dolj

Criterii de acordare pentru biletele de tratament balnear oferite pensionarilor sau asiguraţilor

Casa Naţională de Pensii Publice a stabilit criterii de acordare pentru biletele de tratament balnear oferite pensionarilor sau asiguraţilor.
Astfel, pot beneficia de bilete de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii, beneficiar al prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.
Totodată, mai pot beneficia de astfel de bilete persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale, cele care au domiciliul sau reşedinţa în România. Acestea se pot acorda numai în limita numărului de locuri finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobate prin hotărâre a Guvernului.

Biletele de tratament se pot acorda în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear în funcţie de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare. Suplimentările primite de la CNPP prin redistribuire, se acordă, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare.
Din totalul biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare lună, 3% rămân la dispoziţia conducerii casei teritoriale de pensii, pentru soluţionarea unor cazuri medicale grave, cazuri sociale deosebite, care necesită tratament balnear în regim de urgenţă.

Numărul total al biletelor acordate cu titlu gratuit se împarte pe serii, proporţional cu numărul total al persoanelor beneficiare de prevederile unor legi speciale cu caracter reparatoriu, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament: cel puţin 80% pentru pensionari, până la 20% pentru asiguraţi. Biletele de tratament balnear se acordă individual. În cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet. În situaţia neridicării acestuia, solicitantul mai poate obţine un alt bilet de tratament balnear doar din categoria celor nevalorificate pentru seria respectivă sau, după caz, la cerere, pentru o altă serie.
Daniela Becheru

Bilete gratuite, pentru anumite categorii de persoane

Cei care pot beneficia de bilete de tratament balnear, în mod gratuit, sunt pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale.
Mai mult de atât, de gratuitate au parte şi persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizioneri, republicat, dar şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor  OUG a Guvernului  nr.214/1999.

Nici veteranii de război, văduvele de război, persoanele cu handicap sau persoanele care au suferit accident la locul de muncă ori cele care suferă de boli profesionale nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar pentru a beneficia de un bilet de tratament balnear. În aceeaşi categorie intră şi salariaţii care lucrează în mediu radioactiv-zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.

Criterii specifice de acordare a biletelor de tratament balnear pentru pensionari, cu suportarea unei contribuţii individuale: persoanele care au beneficiat de bilet de tratament în ultimii doi ani, categoria de pensie a beneficiarului, cuantumul total brut al drepturilor de pensie.

Criterii specifice de acordare a biletelor de tratament balnear pentru asiguraţi, cu suportarea unei contribuţii individuale: dacă a beneficiat de bilet de tratament în ultimii doi ani, nivelul câştigului brut de natură salarială realizat, respectiv al venitului lunar asigurat, care au constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.

Criterii specifice de acordare a biletelor de tratament balnear, cu titlu gratuit, pentru beneficiarii de drepturi în baza unor legi speciale: dacă a beneficiat de bilet de tratament în ultimii doi ani, cuantumul total brut al drepturilor de pensie şi drepturile băneşti prevăzute de legi speciale.

Politica