vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A început cea de-a doua sesiune de Bacalaureat!

Nu mai puţin de 63.323 candidaţi au intrat, de ieri, în emoţiile celei de-a doua sesiuni a examenelor de Bacalaureat. La sesiunea de toamnă de anul trecut, doar 20% dintre cei înscrişi au obţinut diploma de BAC.
Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 42.121 sunt din promoţia 2013-2014, iar alţi 21.202 absolvenţi aparţin promoţiilor anterioare.

Pentru proba orală de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română s-au înscris 11.666 candidaţi, iar pentru proba orală de evaluare a competenţelor de comunicare în limba maternă s-au înscris 435 candidaţi (406 pentru limba maghiară, 27 pentru limba germană, 1 pentru limba slovacă şi 1 pentru limba ucraineană). 12.079 candidaţi sunt aşteptaţi la proba orală de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională.
Dintre aceştia, 10.567 au optat pentru limba engleză, 1.376 pentru limba franceză, 72 pentru limba germană, 37 pentru limba spaniolă şi 12 pentru limba rusă. La proba de evaluare a competenţelor digitale s-au înscris 11.713 candidaţi.

Pentru probele scrise, cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la Limba şi literatura română (39.049 absolvenţi), respectiv la proba scrisă la alegere a profilului şi specializării (39.369). O mare parte a acestora au optat pentru Biologie (25.134). Celelalte opţiuni s-au îndreptat spre Geografie (9.139), Fizică (2.169), Chimie (1.535), Logică (425), Informatică (317), Sociologie (248), Psihologie (181), Economie (162) şi Filosofie (59). Un număr ridicat de potenţiali participanţi se înregistrează şi la proba obligatorie a profilului: 36.228 absolvenţi, dintre care 31.845 la Matematică şi 4.383 la Istorie. Examenul scris pentru Limba şi literatura maternă va fi susţinut de 1.002 candidaţi, dintre care 953 la Limba şi literatura maghiară, 42 la Limba şi literatura germană, 3 la Limba şi literatura slovacă, 2 la Limba şi literatura ucraineană şi câte 1 la Limba şi literatura sârbă, respectiv Limba şi literatura croată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sesiunea august – septembrie a început cu probele A şi B – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă. Ambele se vor încheia astăzi. Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (C) va avea loc în perioada 19-20 august. Candidaţii vor putea susţine proba de evaluare a competenţelor digitale (D) în intervalul 21-22 august. Probele scrise încep luni, 25 august, cu examenul la limba şi literatura română E) a, urmat pe 26 august de examenul la Limba şi literatura maternă E)b.

Proba obligatorie a profilului E)c va avea loc pe 27 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării E)d, pe 29 august.
Afişarea rezultatelor se va face pe data de 1 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza între 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.

409 doljeni susţin proba pentru evaluarea competenţelor la limba şi literatura română

În Dolj, 2257 candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie. Dintre aceştia, 409 vor susţine proba pentru evaluarea competenţelor la limba şi literatura română, alţi 434 la o limbă modernă şi 411 vor trebui să facă faţă probei pentru evaluarea competenţelor digitale.
Potrivit ISJ Dolj, 1277 candidaţi vor susţine proba scrisă la limba şi literatura română, în timp ce 1470 s-au înscris pentru proba obligatorie în funcţie de profil. De asemenea, 1539 absolvenţi de liceu vor relua examenul la proba la alegere, în funcţie de profil. Examenul de Bacalaureat se va desfăşura în şapte centre, toate în Craiova, iar în alte două centre vor fi evaluate lucrările.

Probele de evaluare ale competenţelor se susţin în centrele de examen la care sunt arondate unităţile şcolare, în care elevii au absolvit. Din cei 2257 elevi înscrişi pentru această sesiune, 1421 sunt din promoţia curentă şi restul din promoţiile anterioare.
Alexandrina Năstase, inspector şcolar ISJ Dolj

OLT: 254 absolvenţi au susţinut proba de evaluare a competenţelor la limba şi literatura română

În judeţul Olt, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean, s-au înscris aproape 1.600 de absolvenţi ai clasei a XII-a, aceştia provenind fie din seria acestui an, fie din promoţiile anilor trecuţi. Liceenii care acum susţin pentru a treia oară acest examen a trebuit să achite o taxă suplimentară. Liceenii care s-au înscris de data aceasta pentru a susţine a treia oară examenul a trebuit să plătească o taxă de 230 de lei.
La sesiunea din iunie-iulie, procentul de promovare în judeţ a fost de 48,55 % pentru ca, după analizarea contestaţiilor, procentul menţionat să ajungă la 49,51 %.

Liceul din judeţ cu cei mai mulţi candidaţi înscrişi la sesiunea de toamnă este Colegiul Naţional “Petre S. Aurelian” din Slatina cu 189 de absolvenţi. Acest liceu este urmat de Colegiul Tehnic Balş – 91 elevi, şi, respectiv, Colegiul Tehnic “Alexe Marin” Slatina, cu 82 de elevi. Celelalte licee din judeţ se prezintă astfel: Liceul Tehnologic “Constantin Brâncoveanu” Scorniceşti şi Colegiul Naţional Vocaţional “Nicolae Titulescu” Slatina – câte 52 elevi, Liceul “Ştefan Diaconescu” Potcoava – 49, Colegiul Naţional Agricol “Carol I” Slatina – 44, Liceul cu Program Sportiv Slatina – 36, Colegiul Naţional “Radu Greceanu” Slatina – 34, Colegiul Naţional “Ion Minulescu” Slatina – 26 candidaţi etc.

Cei mai puţini liceeni ce s-au înscris la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului provin de la Liceul Tehnologic Tufeni – 2 elevi, urmat de Liceul din comuna Iancu Jianu – 12 elevi. În total, la BAC-ul “de toamnă” vor participa absolvenţi de la 18 licee din judeţ, care vor susţine probele în patru centre de examinare din Slatina: Colegiul Tehnic Metalurgic, Colegiul Economic “Petre S. Aurelian”, Colegiul Naţional Agricol “Carol I” şi Colegiul Naţional Vocaţional “Nicolae Titulescu”.

Reamintim că, în judeţul Olt, la sesiunea din iunie-iulie s-au înscris 3.946 elevi dintre cei 4.205 absolvenţi ai clasei a XII-a din promoţia acestui an. Dintre toţi aceştia însă, nu mai puţin de 294 de elevi au lipsit de la examen, doar 3.652 elevi îndrăznind să se prezinte la toate probele examenului. După derularea examenului, procentul de promovare a fost de 48,55 %, pentru ca, după analizarea contestaţiilor, procentul menţionat să salte la 49,51 %.

GORJ: 254 absolvenţi de liceu au susţinut proba de evaluare a competenţelor în limba română

Aproximativ 1.600 de absolvenţi de liceu s-au înscris la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, a declarat luni, pentru agerpres, inspectorul şcolar general al ISJ Gorj, Ion Işfan.
Potrivit sursei citate, la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română, care a avut loc ieri, s-au înscris 254 de absolvenţi.

Avem 1.578 de absolvenţi înscrişi, 1.129 sunt din promoţia curentă, iar 449 sunt din promoţii anterioare. Cei mai mulţi s-au înscris la proba scrisă la Limba şi literatura română, unde avem 902 elevi. Pentru evaluarea competenţelor avem un centru, iar pentru probele scrise care încep pe 25 august avem cinci centre de examen şi două centre de evaluare.
A afirmat Ion Işfan

La sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat, promovabilitatea în judeţul Gorj a fost de aproximativ 60%.
Numărul elevilor din Gorj care s-au înscris pentru a susţine Bacalaureatul în sesiunea de vară a fost de 4.506, dintre care 829 au provenit din seriile anterioare.
Şase elevi au fost eliminaţi în timpul probelor scrise pentru tentativă de fraudă. Anul acesta, dintre cei aproximativ 4.900 de absolvenţi de liceu din anul şcolar 2013-2014, doar 3.677 s-au înscris la sesiunea din vară a Bacalaureatului, restul de aproximativ 1.200 de elevi renunţând la susţinerea examenului din diverse motive.

MEHEDINŢI: 1.139 absolvenţi înscrişi pentru sesiunea august-septembrie

Absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat încep saptămâna cu emotii. Majoritatea dintre cei înscrişi vor merge doar la probele scrise, întrucât pe cele de competenţe le-au promovat în sesiunile anterioare.

Pentru sesiunea de bacalaureat august-septembrie, în judeţul Mehedinţi avem înscrişi 1139 de absolvenţi. La fiecare dintre probele de competenţe sunt aproximativ 180 de elevi, pentru proba scrisa la limba ţi literatura română sunt 727, la proba obligatorie, asta însemnând matematică sau istorie avem 712 elevi, iar la proba la alegere a profilului ţi a specializării 779, cei mai multi fiind înscrişi la biologie – 627.
Spune inspectorul şcolar Dana Jenaru

La proba la alegere, alţi 34 de elevi au optat pentru fizica, 5 – chimie, 108- geografie, 3 logică, 2 informatică.

Proiect pentru creŞterea promovabilităţii la examenul de Bacalaureat

Pe lângă desfăşurarea examenului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi va selecta până la sfârşitul lunii august şapte licee în care se va implementa proiectul “Formarea competenţelor cheie pentru şanse egale la educaţie”, finanţat prin POSDRU cu suma de aproximativ cinci milioane de lei.
Obiectivul principal al proiectului este creşterea gradului de promovabilitate la examenul de Bacalaureat în rândul elevilor din ciclul liceal, prin sprijinirea sistematică a dezvoltării şi evaluării procesului de formare a competenţelor acestora.

Unităţile din învăţământul liceal stabilite în urma selecţiei se vor implica în activităţile care se vor desfăşura în perioada octombrie-decembrie 2014 pentru pregătirea suplimentară a elevilor pentru examenul de Bacalaureat. Printre criteriile impuse se numără rezultatele obţinute la sesiunile din 2014 a acestuia, existenţa a minimum două clase cu cel puţin 20 de elevi înscrişi în clasa a XII-a şi a şase cadre didactice specializate în disciplinele care constituie probe de examen la Bacalaureat. Sperăm că în ambele regiuni la examenele de Bacalaureat din 2015 să depăşim cu mult promovabilitatea din acest an, de 46,64% şi respectiv 56,9%.
A precizat Jenaru

În context, Jenaru a mai arătat că proiectul se desfăşoară în parteneriat cu IŞ Timiş şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar şi că grupurile ţintă sunt 4.200 elevi din judeţele Mehedinţi şi Timiş, 240 de persoane din sistemul naţional de examinare, evaluare şi curriculum din învăţământul preuniversitar şi 30 de consilieri şcolari.

Politica