miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenia, în focurile caniculei

Dincolo de furtunile şi inundaţiile de pe teritoriul României, de valorile record atinse de nivelurile unor râuri, vara acestui an a fost una dintre cele mai ploioase din ultimii ani. Ploaia i-a luat pe olteni prin surprindere, de nenumărate ori. Vremea mohorâtă şi-a făcut debutul în Oltenia încă din primăvară. Lunile aprilie şi mai au stat sub semnul precipitaţiilor excedentare în marea majoritate a regiunilor, în timp ce, în prima lună de vară, valorile au scăzut până la medii multianuale normale pentru perioada respectivă. În aprilie, în sudul ţării, valorile termice s-au situat sub limitele normale, respectiv între 8 şi 13 grade Celsius. Normele climatologice pentru precipitaţii s-au încadrat, în medie, între  80 de litri/mp (în Oltenia).

La nivelul lunii mai 2014, valorile termice au fost, în general, apropiate de mediile multianuale. Temperaturile medii au oscilat între 10 şi 18 grade Celsius, în Oltenia. Cele mai însemnate valori de precipitaţii s-au înregistrat în zona Oltenia (până la 110 l/mp). În iunie, prima lună de vară din 2014, temperaturile aerului au fost  apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării. Ploile au continuat şi în iulie, iar odată cu ele a venit şi valul inundaţiilor. Nici în august oltenii nu au dus-o mai bine. Pagubele produse de râurile învolburate care au ieşit din matcă au lăsat semne adânci în mai multe zone din Oltenia, numeroase case fiind distruse din cauza inundaţiilor.

Chiar în urmă cu o săptămână, inundaţiile au făcut dezastru pe Valea Oltului. O ploaie torenţială a blocat traficul rutier pe Valea Oltului. DN 7, care face legătura între Sibiu şi Râmnicu Vâlcea, a fost inundat în staţiunea Călimăneşti-Căciulata. În urma unei ploi abundente de câteva zeci de minute, canalizarea oraşului a cedat, iar apa s-a strâns pe şosea şi în curţile localnicilor. În total, zece gospodării au fost afectate de inundaţii, proprietarii din zonă solicitând sprijinul pompierilor pentru evacuarea apei, a doua oară în numai o săptămână. Pentru că mai multe maşini au rămas blocate în mijlocul apei, pe DN 7, poliţia a deviat traficul rutier pe centura ocolitoare a oraşului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nici Mehedinţiul nu a stat mai bine la acest capitol. Conform avertizării hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, râul Drincea s-a aflat, pe 6 şi 7 august, sub incidenţa Codului Roşu, care a vizat creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

În această săptămână, cele mai mari temperaturi din cursul anului

Meteorologii avertizează că, în această săptămână, se vor înregistra cele mai mari temperaturi din cursul anului. Temperaturile vor ajunge să depăşească, treptat, pragul caniculei. Astăzi se preconizează a  fi cea mai călduroasă zi a anului, fapt pentru care medicii recomandă atenţie. Autorităţile oltene sunt pregătite. Canicula s-a instalat confortabil în ţara noastră. În zilele următoare va fi din ce în ce mai cald. Treptat, temperaturile vor ajunge din nou să depăşească pragul caniculei. Doar în zonele depresionare şi montane, mercurul din tremometre se va opri la 28-29 de grade C, în rest se vor depăşi frecvent 30 de grade. Indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. Nu trebuie totuşi să ne bucurăm prea mult. Zilele toride de vară vor fi înlocuite, în weekend, de ploile care par să nu se mai sfârşească.

,,Până vineri avem cele mai calde zile. Valul de căldură se va intensifica, în zonele de câmpie şi podiş va fi caniculă. Se vor înregistra temperaturi maxime între 32-37 grade Celsius. Vântul va sufla slab până la moderat. Indicele de confort termic va depăşi frecvent pragul critic de 80 unităţi şi ca urmare disconfortul termic în orele după-amiezii va fi accentuat. Din noaptea de joi spre vineri, un proces de răcire a vremii se va declanşa. Răcirea va fi mai bine marcată duminică, când valorile maxime de temperatură se vor încadra între 25-30 grade Celsius. Ploile vor fi slabe şi izolate. Am avut un val de cădură slabă în iunie şi iulie”, a declarat Ion Marinică, meteorolog Centrul Regional de Meteorologie Dolj.

Puncte de prim-ajutor în Craiova: Instituţia Prefectului, Primăria Craiova-Sediul Palace, Piaţa Centrală, Direcţia Asistenţă şi Protecţie Socială Craiova (cartier Lăpuş bloc T8 parter), Cabinete medicale de medicina de familie şi farmaciile.

Oltul, pregătit de caniculă

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ,,Matei Basarab” Olt a primit, deja, o avertizare din partea Administraţiei Naţionale de Meteorologie ce vizează canicula, cu temperaturi maxime cuprinse între 35 şi 40 de grade Celsius. Pentru ziua de azi au fost anunţate oficial, în judeţul Olt, cele mai mari temperaturi din acest an, maximele zilei urmând să atingă 40 de grade în aproape toate zonele de câmpie şi podiş din ţară. Răzleţ vor fi şi ploi scurte şi izolate, însoţite de descărcări electrice, care vor mai răcori atmosfera spre seară şi noaptea. Probabilitatea de ploaie devine semnificativă abia spre sfârşitul săptămânii. Medicii recomandă populaţiei să evite pe cât posibil să părăsească locuinţa în intervalul orar 11.00-18.00, să consume 1,5-2 litri apă/zi chiar dacă nu apare senzaţia de sete, evitarea băuturilor cu conţinut de cofeină şi a băuturilor răcoritoare acidulate ori alcoolice – inclusiv bere.

Conform informării Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până pe 14 august, în judeţul Olt se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 35 şi 37 de grade Celsius. Indicele de temperatură-umezeală (ITU) în aceste trei zile, pe teritoriul judeţului Olt va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. Având în vedere avertizarea ANM, în data de 11 august administraţiile locale ( comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ) au primit de la ISU şi Prefectura Olt o informare meteorologică prin care au fost anunţaţi că vor urma trei zile cu temperaturi ridicate, prin urmare au fost activate punctele de prim ajutor.  Medicii consideră că cei care vor ieşi, totuşi, ar trebui să poarte haine deschise la culoare, să aibă capul acoperit şi să aibă la ei o sticlă cu apă, dar să circule prin zonele cu umbră sau pe lângă fântânile arteziene. În municipiul Slatina, edilul Minel Prina, alături de comitetul local pentru situaţii de urgenţă a constituit 12 puncte de prim ajutor în unităţile şcolare şi cinci puncte în farmacii de pe raza teritorială a municipiului. Acestea sunt semnalizate prin indicatoare, iar cele din şcoli sunt deschise între orele 9.00 şi 17.00 şi au medici şi asistenţi. Punctele sunt situate pe toata raza teritorială a municipiului Slatina:

PUNCTE PRIM AJUTOR ÎN UNITĂŢI DE ÎNVĂŢĂMÂNT

-Colegiul Economic PS Aurelian- str. Primăverii, nr.5

-Colegiul Naţional “Ion Minulescu”- str. Basarabilor, nr.33

-Colegiul Naţional “Radu Greceanu”- str. Nicolae Bălcescu

-CNVT “Nicolae Titulescu”, corp A – Aleea Rozelor, nr.5

-Colegiul Tehnic “Alexe Marin”- str. Cireaşov, nr.10

-Grup Şcolar Industrial Metalurgic- str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 64 A

-Liceul cu Program Sportiv- str. Toamnei, nr.10

-Şcoala Gimnazială “George Poboran”- Prelungirea Tunari, nr.4

-Şcoala Gimnazială “Ştefan Protopopescu”- str. Arinului, nr.2

-Şcoala Gimnazială Nr.3- str. Ecaterina Teodoroiu, nr.1

-Şcoala Gimnazială Nr.7 “Vlaicu Vodă”- str. Înfrăţirii, nr.6

-Şcoala Generală Nr.8 “Eugen Ionescu”- str Unirii, nr.1

PUNCTE PRIM AJUTOR ÎN FARMACII

1. Farmacie- B-dul AI Cuza, bl. FA 21

2. Farmacie- Ecaterina Teodoroiu, bl.18 ( zona Steaua)

3. Farmacie- Ecaterina Teodoroiu, bl.9, sc. D, ap.2

4. Farmacie- Crişan, bl.9, ap.3

5. Farmacie- Crişan, 2B

Referitor la această problemă edilul, Minel Prina, a declarat: “Pentru zilele caniculare anunţate în perioada următoare, Primăria Slatina a amenajat puncte de prim ajutor în 12 unităţi de învăţământ şi 5 farmacii din oraş.“

În centrul municipiului, Primăria a montat umidificatoare ca o nouă sursă de răcoare. O altă măsură bună instituită de edil (nu avem cunoştiinţă să mai fie pusă în practică în alt oraş) a fost aceea ca persoanele vârstnice şi cei cu probleme de sănătate să poată apela la ajutorul poliţiştilor locali pentru a le cumpăra pâine, apă sau medicamente.

La Corabia, edilul Oane Iulica, alături de comitetul local pentru situaţii de urgenţă, luând măsurile necesare prin înfiinţarea unui punct de prim ajutor. Punctul de acordare a primului ajutor este înfiinţat pe strada Cuza-Vodă, în incinta Clubului Pensionarilor. De menţionat este că punctul de prim ajutor este deservit de o asistenţă medicală şi este dotat cu: aer condiţionat, două paturi de spital.

Contactat, consilierul personal al edilului, Dan Oltean, ne-a declarat: “Ne-am conformat solicitării venite de la Prefectura Olt, astfel Primăria oraşului Corabia a înfiinţat acest punct de prim ajutor în sediul Clubului Pensionarilor, pe strada Cuza-Vodă, la Casa de Cultură Corabia.“

Puncte de prim-ajutor au fost deschise şi în Vâlcea, în cele trei pieţe ale oraşului – Centrală, Nord şi Ostroveni, pentru deservirea persoanelor afectate de caniculă.

Şi în Gorj, DSP a luat legătura cu medicii de familie, farmaciştii şi directorii de spitale din judeţ, pentru a fi luate măsurile necesare în aceste zile de caniculă.

Altfel, dacă v-aţi programat vacanţă în august trebuie să ştiţi că în general va fi cald dar temperaturi peste medie se vor înregistra însă doar în Vestul ţării. Precipitaţiile se vor situa sub limita normală pentru această lună. Şi septembrie ar putea fi o lună bună pentru concedii. Va fi în general cald cu temperaturi mai mari decât medie în estul, sudul şi din nou în vestul ţării. Temperaturi peste norme se vor menţine şi în octombrie. Singura diferenţă este că pentru această perioadă prognoza arată iarăşi precipitaţii crescute. Şi agricultura ar putea avea de suferit. Spre sfârşitul lunii august meteorologii spun că se va înregistra o diminuare a rezervei de apă din sol. August şi septembrie vor fi aşadar caracterizate de secetă. Vorbim exact de lunile în care culturile de porumb şi floarea soarelui au nevoie de multă apă. Abia în octombrie vremea va reveni la normal, iar precipitaţiile vor fi din nou peste medie.

Politica