joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Detectivii particulari – între risc, suspans şi adrenalină

În Craiova nu există prea mulţi detectivi particulari şi de aceea volumul de muncă a celor care primesc anumite cazuri este din ce în ce mai mare. La prima vedere, mulţi ar crede că detectivii particulari sunt solicitaţi să rezolve probleme în dragoste, însă, în realitate meseria lor este mult mai complexă. Aceştia primesc cazuri să găsească persoane dispărute de la domiciliu, să caute rude pe care nu le-au văzut de foarte mulţi ani, să asigure protecţia informaţiilor unor firme şi, evident, diverse probleme în dragoste. În cazul infidelităţii, detectivii spun că femeile sunt mai atente decât bărbaţii şi mai greu de prins în fapt.

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a detectivilor particulari din România, George Cioacă, a detaliat ce înseamnă această meserie.

„Munca unui detectiv particular este asemănătoare cu cea a ziariştilor: noi practic vindem informaţii. Avem solicitări multiple şi am avut chiar şi solicitări privind problemele în dragoste, în 99 % din cazuri, confirmându-se bănuielile. În general, femeile sunt mult mai atente şi mai greu de prins decât bărbaţii. Un segment unde suntem solicitaţi este cel al cunoaşterii partenerilor de afaceri. Înţelegerile se pot încheia pe perioade diferite de timp: de la o săptămână la contract permanent”, a afirmat George Cioacă, pentru Ediţie Specială.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Un bărbat de etnie romă a vrut să îi demonstrez că soţia îl înşeală”

Acesta a prezentat şi două dintre cazurile cele mai amuzante.

„A venit un bărbat de etnie romă să îi demonstrez că soţia lui îl înşeală. I-am spus că nu pot să fac asta decât dacă este real şi nu pot înscena nimic. Bărbatul avea o amantă şi încerca să caute motiv să divorţeze. Peste o lună a venit la mine şi nu ştia cum să îmi mulţumească pentru faptul că nu l-am ascultat, pentru că îl părăsise amanta şi s-a întors la soţie. Un alt caz a fost acum cinci, şase ani. O femeie în vârstă a venit la noi să îi găsim fata pe care o părăsise la naştere, în anii ’54, ’55. Nu ştiam decât că a născut la spitalul din Caracal şi că o adoptase o familie de ofiţeri. În plus bătrâna a spus că a născut într-o zi senină. Am mers la Caracal şi am căutat la spital fiecare zi în perioada aprilie – octombrie. Nu am găsit nimic. Apoi, mergând pe stradă cu un poliţist de acolo ne-am întâlnit cu o altă femeie în vârstă care ştia totul. De fapt, naşterea a avut loc pe 14 februarie, însă atunci a fost o zi călduroasă. Apoi am găsit-o pe fata bătrânei şi le-am chemat în birou să se cunoască. Evident, am chemat şi salvarea pentru că îmi era frică să nu îi vină rău bătrânei. Acesta a fost unul dintre cazurile în care am muncit două luni şi nu am luat nici un ban”, a dezvăluit George Cioacă.

Sunt şi cazuri în care tinerele de 18 ani pleacă de acasă şi detectivii sunt puşi în situaţii delicate.

„Părinţii ne pun să le căutăm şi, când le găsim, fetele spun că sunt majore şi nu avem ce să le facem. Atunci le spunem părinţilor unde sunt, însă de acolo se descurcă”. A punctat Cioacă.

Adevăraţii detectivi nu apar la TV

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a detectivilor particulari din România a precizat că oamenii din această categorie nu vor apărea niciodată la TV.

„Trebuie să punctez faptul că un detectiv particular nu apare pe micile ecrane întrucât confidenţialitatea cazurilor este esenţa muncii noastre. Activitatea de filaj propriu-zis la noi este de doar 5-7%, restul fiind investigaţie”, a mai spus George Cioacă.

Printre principalele calităţi pe care trebuie să le aibă un detectiv particular sunt răbdarea de fier şi un sistem relaţionar foarte bine pus la punct. Un lucru interesant este faptul că în Craiova, printre detectivii particulari care merg pe teren nu se află niciun fost poliţist.

Detectivii particulari trebuie să susţină un curs

Orice persoană care are studii superioare poate participa la o şcoală de detectivi particulari autorizată. Aceasta are sediul central la Ploieşti, cu filiale în Craiova, Bacău, Iaşi şi Constanţa. Şcoala se desfăşoară pe durata a patru luni, împărţite în 360 de ore. Jumătate din perioadă este teorie, iar în partea a doua se merge pe teren. Menirea şcolii este să îi pregătească pe cei interesaţi în această profesie, iar la final se obţine un atestat la poliţia din judeţul respectiv. Cu această diplomă se poate deschide propria firmă de detectivi particulari, ori, deţinătorul documentului, se poate angaja la o firmă licenţiată şi va susţine teste să obţină legitimaţie. Sunt peste 90 de detectivi particulari, însă foarte puţini au obţinut legitimaţie.

Politica