joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Statistici alarmante: populaţia României, în scădere

Populaţia României a scăzut cu 3.186 în luna iunie, când s-au născut peste 16.000 de copii şi au decedat aproximativ 19.300 de persoane, după cum informează Institutul Naţional de Statistică (INS). În iunie s-au născut 16.098 de copii, cu 894 mai mulţi decât în luna mai şi au decedat 19.284 de persoane, cu 1.619 mai puţine.

Sporul natural a fost negativ în luna iunie, de 3.186 persoane (decedaţii având un excedent faţă de născuţii-vii), la fel ca în luna mai (5.699 persoane). Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub un an, înregistrate în luna iunie a fost de 141, în creştere faţă de luna mai (137 decedaţi sub 1 an)”, se arată într-un comunicat de presă al INS. La oficiile de stare civilă s-au înregistrat, în iunie, 10.054 de căsătorii, cu 666 mai puţine decât în luna mai, iar numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii 202/2010 a fost de 2.201, cu 75 mai puţine decât în luna precedentă.

România ocupă un dureros loc întâi în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, zilnic mor în medie şase femei din cauza acestei afecţiuni ce poate fi prevenită. Mai mult de una din două românce (53%) nu cunosc nicio metodă de prevenire a cancerului de col uterin. Această afecţiune rămâne principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârste între 15 şi 44 de ani. Mai mult, România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind de trei ori mai mare în ţara noastră faţă de media europeană. Bărbaţii au o probabilitate cu 30% mai mare decât femeile de a muri din cauza unui cancer, se arată într-un studiu recent.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bărbaţii, mai predispuşi decât femeile la tipuri de cancer greu de tratat

Experţii în sănătate spun că bărbaţii au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticaţi cu tipuri de cancer greu de tratat, precum cel pulmonar şi cel hepatic, favorizate de fumat şi, respectiv, de consumul de alcool. La nivel mondial, în Europa Centrală şi de Est, probabilitatea de deces prin cancer este mai mare, în comparaţie cu regiuni din Africa de Est. Tipurile de cancer care produc cele mai multe decese sunt cel pulmonar, hepatic, de stomac şi de colon. Împreună, acestea cauzează aproape jumătate din decesele prin cancer la nivel global. În lume, 14 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an.

Hemofilia face victime în rândul copiilor

Hemofilia, boală de care suferă aproape 2.000 de români, din care un sfert copii, cauzează încă zeci de decese, în lipsa unor tratamente preventive care ar costa statul circa 40 de milioane euro pe an. În acest timp, în Uniunea Europeană, datorită tratamentului, bolnavii reuşesc să facă chiar şi sport de performanaţă. Hemofilia este o boală congenitală tratabilă şi, cu o terapie adecvată, bolnavii pot fi recuperaţi pentru societate, pot munci, pot plăti taxe şi impozite, îşi pot întemeia familii şi pot face sport de performanţă, aşa cum se întâmplă în alte state.  În România încă se moare din cauza hemofiliei pentru că nu sunt suficienţi bani alocaţi tratamentului. De asemenea, în timp ce la bolnavii din restul Europei sunt evitate complicaţiile prin tratament şi speranţa de viaţă a crescut de la 16 la 70 de ani, bolnavii cu hemofilie din România sunt condamnaţi la anchiloze, amputaţii şi sângerări care pot pune viaţa în pericol. Într-un an, statul român alocă, pentru tratarea unui pacient de hemofilie, fondurile pe care le primeşte într-o lună un alt european cu hemofilie. Cu tratamentul corespunzător, bolnavii pot duce o viaţă normală.  Hemofilia nu se vindecă, dar pacientul poate duce o viaţă normală dacă primeşte un tratament care să prevină sângerările, şi nu numai, la nevoie, adică de urgenţă când sângerează masiv. Administrarea tratamentului profilactic, dar şi a tratamentului la domiciliu al pacienţilor reprezintă o şansă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii lor, precum şi o oportunitate de scădere a cheltuielilor statutului cu această boală.

Politica