joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Scăldatul în locuri neamenajate, risc pentru sănătate

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj atenţionează, din nou, populaţia cu privire la riscurile scăldatului în locuri neamenajate corespunzător.

“Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile în care în judeţul nostru nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere.

Riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, sunt următoarele:

Policlinica Buna Vestire Craiova

– deces prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri;

– îmbolnăviri prin: leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor); meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării,manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit si dureros la mişcare, convulsii si tulburări ale stării de conştienţă); boli de piele – micoze, eczeme; boli digestive – boală diareică, hepatită de tip A, holera ,febră tifoidă, dizenteria; afecţiuni ale ochilor şi urechilor blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite;

 -înţepături de căpuşe – Boala Lyme (un risc major pe maluri cu boscheţi, vegetaţie sălbatică,etc).

Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa”. DSP Dolj

Pe de altă parte, medicii spun că trebuie să ne protejăm în aceste zile în care temperaturile sunt de peste 30 de grade Celsius şi, mai mult, Indicele Temperatură Umezeală este ridicat.

În primul rând, trebuie evitată expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. Atunci când ieşim trebuie să ne îmbrăcăm adecvat, în haine lejere şi ample, din fibre naturale şi de culori deschise. De asemenea, trebuie să purtăm pălării de soare. Duşurile călduţe sunt binevenite pe parcursul zilei. Însă, cel mai important este să ne hidratăm. Zilnic trebuie să consumăm între 1,5 şi 2 litri de apă, chiar dacă nu ne este sete.

“În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.” DSP Dolj

Deşi în aceste zile căutăm locuri tot mai răcoroase, trebuie să ştim că aparatul de aer condiţionat trebuie reglat la o temperatură decât cu 5 grade mai mică decât cea ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius. Iar dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

Foarte important: Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Politica