sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A fost aprobată structura anului şcolar 2014 – 2015

Noua structură a anului şcolar 2014-2015 a fost aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei, care a fost publicat în Monitorul Oficial. Anul şcolar  2014-2015 va avea 177 zile de cursuri şi 34 de vacanţă, fără a se calcula şi zilele libere din vacanţa de vară. Calendarul anului şcolar următor este alcătuit similar celui din 2013-2014.
Conform calendarului, anul şcolar 2014-2015 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat.

De asemenea, cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015.
Ordinul prevede că pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare. Pentru clasele din învăţământul profesional, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.

Pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile. Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenţii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfăşoară în perioada propusă de unitatea de învăţământ organizatoare şi aprobată de inspectoratul şcolar, conform structurii anului şcolar, cu respectarea vacanţelor.
Pentru învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de     învăţământ, în vigoare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anul şcolar se va încheia pe 19 iunie

Semestrul I va avea cursuri în perioadele: 15 septembrie – vineri, 19 decembrie şi luni, 5 ianuarie – vineri, 30 ianuarie.  În perioada 1 – 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie şi se va încheia duminică, 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi între 31 ianuarie şi 8 februarie.
Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie, şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie. Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar  2015-2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie. Anul şcolar 2014-2015 este structurat, ca şi cel în curs, pe două semestre.

Săptămâna 6 – 10 aprilie va fi dedicată programului “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

Conform aceluiaşi proiect de calendar, săptămâna 6 – 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Tezele din semestrul I al anului şcolar 2014-2015 se susţin, de regulă, până la 19 decembrie 2014, iar cele din semestrul al II-lea, până la 22 mai 2015.
Actul normativ mai prevede că în situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin. Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a competenţelor profesionale/a competenţelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei, se mai precizează în ordin.

Elevii vor învăţa, din clasa a II-a, tabla înmulţirii

Modificări majore vor surveni şi în programa şcolară a elevilor din ciclul primar. Astfel, din toamnă, pe lângă noile manuale, elevii vor avea de învăţat mai devreme, din clasa a II-a, tabla înmulţirii, fracţiile, alături de ştiinţele naturii, inclusiv fizică.
Specialiştii spun că materia ar putea fi peste puterile copiilor. Noile manuale, inclusiv în format digital, care ar trebui să ajungă în toamnă pe băncile elevilor, au fost create după noua programă de la clasele I şi a II-a şi ca atare aduc şi schimbări importante de conţinut.
Dacă la clasa I modificările au fost implementate încă de anul trecut, chiar în lipsa noilor materiale didactice, anul acesta se aplică noutăţile la clasa a II-a. Cele mai multe sunt la matematică şi ştiinţe ale naturii, ce devine materie interdisciplinară.
Elevii vor învăţa mai devreme tabla înmulţirii, predată până acum la clasa a III-a, fracţii, dar şi elemente de fizică, cum ar fi forţa, mişcarea, undele şi vibraţiile, magnetismul şi circuitul electric, noţiuni care înainte se predau abia de la gimnaziu.

Abecedarul, studiat la clasa pregătitoare

Modificări au avut loc şi pentru boboci, la pregătitoare şi în clasa întâi, chiar de anul trecut. Învăţătorii spun că cei mici învaţă abecedarul de la clasa pregătitoare, însă un lucru bun e că au parte şi de o nouă materie apreciată de ei – muzică şi mişcare. Şi religia e predată diferit la clasa I şi a II-a. Ministerul Educaţiei a publicat în aprilie 2013 noile programe şcolare pentru învăţământul primar, menţionând prin ordin de ministru că acestea se vor aplica şi pentru clasa a II-a din 2014.

Manuale noi amânate

Noile manuale, în format tipărit, digital şi online, riscă să ajungă anul acesta cu întârziere pe băncile elevilor de clasa I şi a II-a. Editorii au anunţat de curând că, în cel mai optimist caz, cărţile vor putea fi livrate în şcoli la jumătatea lui octombrie, după cum anunţă adevărul.ro.
Potrivit calendarului, amânat deja o dată, pe 28 iulie, Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să anunţe câştigătorii licitaţiei de manuale, asta după ce procedura a fost contestată şi a ajuns în instanţă. Editorii explică paşii care urmează după ce câştigătorii intră în rol: trebuie consultaţi învăţătorii, încă aflaţi în vacanţă, se anunţă lista cu manualele aprobate, se centralizează comenzile din ţară şi abia apoi urmează tipărirea şi livrarea lor în şcoli.

Politica