miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Salarii mai mari, facturi mai mari

6.339 de aleşi locali beneficiază de la 1 iulie de majorarea salariului, după cum urmează:
– Primarii/viceprimarii de comună cu 44,4% – 50,1%
– Primarii/viceprimarii de oraş cu 8,7% – 16,6%
– Viceprimar de municipiu categoria II/primar de municipiu categoria I şi II cu 1,4% – 7,2%
– Primarul general cu 5,5%

Şi lefurile celorlalţi angajaţi români vor creşte. Salariul minim brut pe ţară va fi de azi de 900 lei. Aceasta cea de a doua majorare din acest an. Prima a avut loc pe 1 ianuarie, cand salariul minim brut a urcat de la 800 de lei la 850 de lei.

Însă, creşterea salariului minim din 1 iulie atrage după sine şi cheltuieli suplimentare pentru firme. Acestea vor trebui să platească fiecărui angajat cu 50 de lei mai mult decât până acum, suma la care se vor adăuga alţi 14 lei pentru contribuţiile la stat. Drept urmare costul lunar total va fi mai mare cu 64 de lei, comparativ cu 1 ianuarie 2014, ajungând la 1.152 de lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Creşterea salariului minim măreşte şi amenzile de circulaţie, cea mai mare ajungând la 9.000 lei.

Situaţia a fost prezentată clar de gândul.info:

Valoarea punctului de amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut, ceea ce înseamnă că, de la 1 iulie un punct de amendă va valora  90 de lei.
Clasa I: 2 – 3 puncte-amendă
Clasa a II-a: 4 – 5 puncte-amendă
Clasa a III-a: 6 – 8 puncte-amendă
Clasa a IV-a: 9 – 20 puncte-amendă
Clasa a V-a: 21 – 100 puncte-amendă (se aplică doar persoanelor juridice)

Aşadar, de la 1 iulie amenzile de circulaţie sunt, in functie de clasa:

Clasa I: 240 – 180-270 de lei
Clasa a II-a: 360 – 450 de lei
Clasa a III-a: 540 -720 de lei
Clasa a IV-a: 1.080 – 2.400 de lei
Clasa a V-a: 1.890 – 9.000 de lei

Şi tarifele la şcolile de şoferi se scumpesc de astăzi cu peste 30% din cauza unor schimbări legislative. Legea spune că de la 1 iulie, instructorii şcolilor de şoferi nu mai au voie să efectueze mai mult de 210 ore pe lună. Astfel că, vor putea face doar 10 ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Până astăzi aceştia lucrau mai mult şi chiar şi în weekend. Şi pentru că nu vor să piardă bani, şcolile de şoferi au decis să crească tarifele.

Cresc facturile la gaze

Poate cea mai importantă scumpire pe care români o vor resimţi începând de astăzi este în preţul gazelor naturale. Creşterea va fi mai mare la consumatorii casnici decât la cei industriali.
Astfel, preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%.
Reprezentanţii ANRE au motivat scumpirea prin faptul că, din cauza conflictului dintre Rusia şi Ucraina, “prudenţial” s-a decis creşterea cu 10% din consum a ponderii gazelor de import.

Pe de altă parte, furnizorii de energie electrică va trebui să emită facturi mai mici către populaţie. Ca urmare a ieftinirii energiei pe bursă şi a reducerii taxei de cogenerare, factura românilor, a consumatorilor casnici, va scădea în medie cu 2,6% din această lună. Reducerea este mai semnificativă la consumatorii industriali- minus 4%.

O veste bună vine de la UE

Tarifele de roaming pentru călătoriile în Uniunea Europenă scad de astăzi cu 20%-55%.
Astfel utilizatorii vor plăti maximum 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/ minut (fără TVA) pentru primirea unui apel şi cel mult 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), cea mai mare reducere fiind înregistrată în cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,2 euro/ MB (fără TVA).
Aplicarea noilor tarife se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming şi folosesc planurile tarifare de bază, fără a fi necesară încheierea unui abonament suplimentar.

Politica