vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Peste 3.500 de ajutoare de deces acordate la Dolj

Casa Judeţeană de Pensii Dolj a înregistrat şi soluţionat, în perioada ianuarie-mai, 3.684 de cereri de ajutoare de deces. Asta reiese din datele prezentate de instituţie în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Dolj, care a avut loc, vineri, la Craiova.
Potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, instituţia a asigurat,în intervalul 01 ianuarie – 31 mai 2014, servicii unui număr total de  persoane împărţite în următoarele categorii, astfel: 156.234 pesionari de asigurări sociale de stat din sistemul public; 29.103 pensionari de asigurări sociale proveniţi din fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori.

În intervalul Ianuarie – 31 Mai 2014 au fost înregistrate un număr de  3.008  dosare înscrieri noi la pensie din care au fost soluţionate un număr de 2.434 dosare reprezentând un procent de 80,9% ; de-asemenea au fost înregistrate 3.870 cereri de modificări de drepturi (schimb grad, adăugări sporuri, salarii, grupe de muncă, etc) din care au fost soluţionate 2.770, reprezentând un procent de 71.6% . În cadrul serviciului stabiliri prestaţii s-au emis un număr de 2.114 decizii din oficiu reprezentând treceri la pensia la limită de vârstă din pensia de invaliditate şi anticipată.
Mai arată datele Casei Judeţene de Pensii Dolj, prezentate vineri, la Colegiul Prefectural

Pe de altă parte, în perioada  Ianuarie – 31 Mai 2014, au fost verificate un număr de 7318 dosare de înscriere la pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie anticipată parţială, pensie de urmaş, dosare de legi speciale, precum şi dosare de modificări drepturi de pensie (adăugări de vechime, sporuri, schimbări de grad, suspendări de pensii, etc) întocmite de Serviciul Stabiliri Prestaţii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform prevederilor Legii nr. 263/2010, deciziile de pensii emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate la Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul CNPP. Procedura de examinare a deciziilor supuse contestării reprezită procedura administrativă prealabilă, obligatorie, fără caracter jurisdicţional. În perioada  Ianuarie – 31 Mai 2014, în cadrul procedurii prealabile, s-au reverificat un număr de 219 dosare de pensie ai căror beneficiari au depus contestaţii şi petiţii, dintre acestea 139 de dosare fiind înaintate spre soluţionare Comisiei Centrale de Contestaţii. În cadrul Serviciului Verificare şi Pensii Internaţionale se instrumentează şi cererile depuse de lucrătorii migranţi în baza Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Europei nr. 883/29.04.2004 privind coordonarea sistemelor de asigurări şi securitate socială, a Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 987/16.09.2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a R(CE) nr. 883/2004 în domeniul determinării legislaţiei aplicabile şi al pensiilor, precum şi a Convenţiilor şi Acordurilor în domeniul asigurărilor sociale la care România este parte. Având în vedere solicitările primite în intervalul Ianuarie – 31 Mai 2014, au fost soluţionate cu decizii de pensie un număr de 45 de dosare ale lucrătorilor migranţi şi au fost completate şi transmise 322 de adrese şi formulare europene. Ca urmare a deselor modificări legislative  a pensiilor şi necesităţii implementării cât mai urgente a noilor programe informatice cu care să se soluţioneze dosarele de pensie, în cadrul Serviciului Verificare şi Pensii Internaţionale, pe tot parcursul anului, s-a testat permanent corectitudinea aplicaţiilor informatice cu privire la deschiderea drepturilor de pensie şi la calculul punctajului mediu anual şi s-au transmis către CNPP  propuneri de îmbunătăţire a acestora.
CJP Dolj

Pe de altă parte, au fost înregistrate peste 5.000 de sistări drepturi pensie, iar
Compartimentul Expertiză Medicala şi Recuperarea Capacităţii de Muncă a înregistrat aproape 900 de cazuri noi de cereri de pensionare pe caz de boală. Dintre acestea, 79 au fost respinse.

Compartimentul de Accidente de Muncă şi Boli Profesionale CJP Dolj, în calitate de asigurator, este abilitată să acorde consultanţă privind prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, în scopul îmbunătăţirii nivelului de securitate si sănătate şi a condiţiilor de muncă. În acest sens s-a acordat consultanţă privind prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale la şapte agenţi economici din Craiova. În intervalul Ianuarie – 31 Mai 2014  au fost întocmite 57 tablouri de prevenire la societăţile la care a fost acordată consultanţă. În ceea ce priveşte statistica accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale înregistrate în intervalul Ianuarie – 31 Mai 2014, situaţia se prezintă astfel:
20 accidente de muncă produse în judeţul Dolj (sediul social al angajatorului se află în Dolj);
3 accidente de muncă produse în alte judeţe (sediul social al angajatorului se află în Dolj);
2 accidente de muncă produse în judeţul Dolj (sediul social al angajatorului se află în alte judeţe);
26 cazuri de boli profesionale.
În perioada Ianuarie – 31 Mai 2014 CJP Dolj a acordat 3 despăgubiri de deces în valoare de 26.676 lei, 12 compensaţii pentru atingerea integrităţii în valoare de 160.004 lei şi a vizat 85 concedii medicale. S-a primit şi trimis spre aprobare 4 dosare pentru acordarea de proteze.
Au fost identificaţi 460 beneficiari de pensii de invaliditate şi pensii de urmaş cauzate de un accident de muncă sau boală profesională a căror plată s-a efectuat conform prevederilor art.187 alin. 3, 4 şi 5 .

CJP Dolj

Politica