vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Triplă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman»

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”  a găzduit vineri, 16 mai, lansarea a trei mari volume: “Imperiul Foamei. Foametea Artificială din U.R.S.S. şi Impactul Asupra Spaţiului Românesc, 1921-1922, 1931-1933, 1947-1948’’, al autorului Vadim Guzun, “Prietenul de la Belgrad. Întâlnirile Ceauşescu-Tito (1964-1970). Documente’’, autor Cezar Stanciu, precum şi “Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca’’, al autorului Gheorghe Onişoru.

«Un absolvent de Drept ne oferă o carte de istorie»

Prima lucrare lansată a fost cea a autorului Vadim Guzun, care a încercat să aducă în atenţia generaţiei din ziua de azi un episod important din istoria U.R.S.S-ului şi anume foametea. Totodată, Guzun a surprins în volumul său şi impactul pe care această etapă din istoria sovieticilor l-a avut asupra spaţiului românesc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu poate să fie bucurie mai mare pentru un dascăl decât să fie invitat de un absolvent al său la o lansare de carte de autor. Cartea lansată de Vadim Guzun încearcă să aducă în atenţia generaţiei noastre un episod important din istoria românilor. Este un eveniment frumos, sunt onorat să fiu invitat şi să vă împărtăşesc câteva lucruri pe care le cunosc din relaţia profesor-student. Un absolvent de Drept ne oferă o carte de istorie. Guzun nu se opreşte la studiul din timpul facultăţii, continuă ce ştie mai bine. Îşi alege subiecte fierbinţi, interesante, după care încearcă pas cu pas să le înţeleagă şi să le explice publicului larg. Cred că Biblioteca Judeţeană face un lucru extraordinar că organizează astfel de evenimente.
A declarat prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decan Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din Craiova

Sorin Damean: «Subiectul cărţii, foametea, este greu de digerat»

“Împătimit al Craiovei’’, aşa cum l-a numit amfitrionul evenimentului, Sorin Liviu Damean, autorul Vadim Guzun face parte dintr-o generaţie de studenţi veniţi de peste Prut pentru a studia în capitala Olteniei.

Vadim Guzun face parte dintr-o generaţie de excepţie de studenţi veniţi de dincolo de Prut. Subiectul cărţii, foametea, este greu de digerat. Ne cutremurăm în faţa atrocităţilor care au putut avea loc şi despre care puţini dintre noi aveam cunoştinţe. Foametea artificială din spaţiul rusesc a fost atât de cumplită, până la urmă a reprezentat elementul principal de transformare a mentalităţii populaţiei, de supunere a ei faţă de un regim pe care nu-l doreau nici ruşii. Pe lângă războiul civil a fost nevoie de acest gest extrem, precum înfometarea populaţiei, pentru a reuşi să cedeze mai uşor.
A precizat prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean – director Centrul de Studii ale Relaţiilor Internaţionale

«O carte atât de bine scrisă şi totuşi o lectură destul de puţin plăcută»

Această carte este un paradox. Rar se poate vedea o carte atât de bine scrisă şi care să fie totuşi o lectură destul de puţin plăcută. Se referă la nişte realităţi foarte dure. Curiozitatea te face să nu o laşi din mână, dar în acelaşi timp îţi face pielea de găină. Pe lângă faptul că autorul îşi face meseria de istoric cu maximă rigoare, documentându-se foarte bine, mi-a plăcut enorm că a inclus în carte chiar şi părerile contrare. Dincolo de argumentarea istorică şi de prezentarea fiecărei etape în parte, Guzun încearcă şi o teoretizare a fenomenului. Încearcă să disece cauzele politice, economice şi culturale şi ne demonstrează că esenţial în toate perioadele de foamete a fost factorul subiectiv. Autorul încearcă să-şi ia toate măsurile de precauţie şi să nu fie sub nicio formă rău înţeles. Recomand tuturor această carte, dar avertizez că realităţile sunt foarte dure.
A explicat lect. univ. dr. Mihai Ghiţulescu – Universitatea din Craiova

Vadim Guzun, de peste Prut, la Craiova şi invers

Vadim Guzun a avut şansa să calce, pentru prima oară, pe pământ oltenesc în anul 1994, devenind student al Facultăţii de Drept, din cadrul Universităţii din Craiova. Amintirile primelor prietenii legate îi vor umple mereu sufletul de bucurie, după cum autorul însuşi declară. Volumul său lansat vineri, la Biblioteca Judeţeană care ca subiect principal cele trei episoade ale politicii de înfometare, în Uniunea Sovietică.

Deşi subiectul este unul foarte trist, mă bucur să mă aflu la Craiova. Este oraşul meu de suflet, unde am venit pentru prima dată în 1994, în calitate de student. Acesta este oraşul în care mi-am făcut primii prieteni. Deşi motivul volumului este unul foarte trist, chiar dramatic, pentru mine este un prilej de bucurie să mă aflu aici. Vă mulţumesc foarte mult că v-aţi făcut timp să discutăm împreună despre aceste etape tragice din istoria Uniunii Sovietice. Este vorba de o politică deliberată, cu ajutorul căreia regimul de la Moscova a reuşit să subordoneze politic o populaţie, în principal ostilă, vorbim despre populaţia rurală, dar trebuie să avem în vedere faptul că aceasta reprezenta majoritatea în Uniunea Soviectică. Subiectul foametei a fost unul intezis pe toată durata existenţei Uniunii Sovietice. Documentele de arhivă referitoare la acest subiect nu au fost accesibile cercetătorilor, iar puţinii cercetători nu au avut voie să scrie despre acest lucru.
A relatat Vadim Guzun, autorul volumului ,, Imperiul Foamei. Foametea Artificială din U.R.S.S. şi Impactul Asupra Spaţiului Românesc, 1921-1922, 1931-1933, 1948-1947’’

Fostul preşedinte al CNSAS, Gheorghe Onişoru a lansat la Craiova volumul «Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca»

Cel de-al doilea volum lansat vineri, poartă semnătura lui Gheorghe Onişoru, primul preşedinte al Colegiului CNSAS. Ultima sa producţie istoriografică este intitulată “Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca’’.

Despre Vasile Luca nu ştiam mare lucru. Nu este tratat individual. M-am bucurat să aflu detalii pe care nu le ştiam, cum ar fi că la începutul instalării regimului comunist, Vasile Luca era foarte puternic. De asemenea, dincolo de activitatea lui de stalinist dur, vedem o latură cinică de om îndrăzneţ care a spus lucruri pe care alţii nici nu îndrăzneau să le gândească. A criticat faptul că Uniunea Soviectiă s-a dezvoltat economic pe bază de înfometare. Vedem, de asemenea, cum de la o săptămână la alta Luca mai cade câte un pic, vedem toate tentativele de salvare. Sistemul autocritic este foarte bine surprins. Chiar şi Luca ajunge să spună despre el lucruri oribile. El a murit în închisoare.
A menţionat lect. univ. dr. Mihai Ghiţulescu – Universitatea din Craiova

Gheorghe Onişoru: «La baza acestei cărţi stau 175 mari volume»

A ieşit o carte de care sunt mândru şi de felul în care arată. Primul articol despre Vasile Luca l-am scris în 1991. Din 2009 am început să lucrez la această carte. La baza ei stau 175 volume mari. Sunt câteva mii de pagini din dosarul lui Vasile Luca.
A precizat Gheroghe Onişoru, autorul volumului «Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca’»

Cezar Stanciu, unul dintre cei mai tineri scriitori a lansat un volum despre regimul comunist

Unul dintre cei mai tineri scriitori, Cezar Stanciu şi-a lansat vineri, 16 mai, volumul intitulat ,, Prietenul de la Belgrad. Întâlnirile Ceauşescu-Tito (1964-1970). Documente’’. Profesorul Sorin Liviu Damean afirmă despre acesta că este ,,unul dintre cei mai serioşi cercetători care s-a aplecat asupra perioadei instalării regimului comunist’’.

Cezar Stanciu face parte din generaţia foarte tânără de istorici. În momentul în care ai surpriza să vezi că autorul este atât de tânăr, atunci şi paradoxul este mult mai mare. Este unul dintre cei mai serioşi cercetători care s-a aplecat asupra perioadei instalării regimului comunist, care nu este deloc o perioadă uşoară.
A afirmat prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean – director Centrul de Studii ale Relaţiilor Internaţionale

Onişoru: «Relaţiile dintre Tito şi Ceauşescu sunt foarte interesante, întrucât vin într-o perioadă în care România schimbase macazul»

Cartea lu Cezar Stanciu prezintă documente puse recent în lucru la Arhivele Naţioanle din Fondul Comitetului Central, la secţia Relaţii Externe. Mă bucur că a reuşit să publice această carte, pentru că relaţiile dintre Tito şi Ceauşescu sunt foarte interesante, întrucât vin într-o perioadă în care România schimbase macazul după 1964. Acţiunea sovieticilor împotriva lui Tito a pornit la Bucureşti.
A declarat Gheorghe Onişoru, autor.

Politica