vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noaptea Europeană a Muzeelor a înregistrat un adevărat succes la Craiova

Noaptea Europeană a Muzeelor a fost de bun-augur la Craiova. Oamenii au luat cu asalt, încă de la prima oră de deschidere, toate cele trei locaţii expoziţionale ale Muzeului Olteniei.
Cu mic, cu mare, craiovenii au mers în noaptea de 17 spre 18 mai, pentru a admira expoziţiile organizate de Muzeul Olteniei. Proiectul “Noaptea  Europeană a Muzeelor” s-a desfăşurat în intervalul orar 19.00 – 02.00, cu acces în regim de gratuitate.

Mai mulţi vizitatori, în comparaţie cu anul trecut

Satisfacţia organizatorilor a fost cu atât mai mare, cu cât numărul vizitatorilor a crescut vizibil, încă de la prima oră de deschidere, în comparaţie cu anul trecut. Cei care au trecut pragul Secţiei de Etnografie, Casa Băniei au putut vizita expoziţia permanentă, cu trei tematici interesante: ,,Facerea pâinii’’, ,,Ritmurile vieţii’’ şi ,,Expoziţia de păpuşi’’.
De asemenea, Secţia de Ştiinţe ale Naturii a pus la dispoziţie publicului trei expoziţii permanente: “Oltenia, terra fosilis’’, ,,Ecosisteme ale Olteniei-flora şi fauna’’ şi ,,Universul şi sistemul solar’’.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este un semn bun, anul trecut la ora de deschidere nu aveam prea mulţi vizitatori, numărul acestora a crescut începând cu ora 21.00. Fiecare secţie este pregătită să-şi primească vizitatorii. Secţia de Etnografie, Casa Băniei are expoziţia permanentă cu trei tematici interesante: este vorba de Facerea pâinii, Ritmurile vieţii şi Expoziţia de păpuşi. Bineînţeles, la secţia de Ştiinţe ale Naturii va fi fluxul cel mai mare de vizitatori. Acolo avem cele trei expoziţii permanente: Oltenia – terra fosilis, Ecosisteme ale Olteniei – flora şi fauna, publicul având posibilitatea să urmărească flora şi fauna Olteniei începând de la Dunăre şi până pe crestele Carpaţilor, precum şi expoziţia Universul şi sistemul solar. Intrarea este gratuită.
A declarat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei, Craiova

Expoziţia «Oltenia Boierilor Craioveşti» a fost vernisată chiar în noaptea de 17 spre 18 mai

De surprize “culturale’’ au avut parte şi cei care au vizitat Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Expoziţia “Oltenia Boierilor Craioveşti’’ a fost vernisată chiar în noaptea de 17 spre 18 mai. Pe lângă aceasta, craiovenii au mai putut admira alte patru expoziţii temporare.
Deschiderea manifestării a fost marcată de lansarea oficială, la ora 19.00, de către Secţia de Istorie-Arheologie, a Expoziţiei temporare “Oltenia Boierilor Craioveşti”, în fapt, o introducere în fascinanta lume a legendelor, povestirilor şi miturilor medievale româneşti, “ţesute” despre Boierii Craioveşti.

La secţia de Istorie- Arheologie avem pregătite cinci expoziţii: Oltenia boierilor craioveşti, Veşminte, podoabe săseşti,  Rarităţi din colecţiile Muzeului Olteniei, Istoria în imagini de epocă şi Comori pierdute, comori regăsite. Suntem pregătiţi cu cele mai valoroase piese, atât ale Muzeului Olteniei, cât şi cu cele ale Muzeului Naţional Brukenthal.
A declarat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei, Craiova

Costume boiereşti de epocă, portretele fraţilor Buzeşti şi al domnitorului Mihai Viteazul, în premieră la Muzeul Olteniei

O serie de obiecte din colecţia Muzeului Olteniei, care datează din secolul XVI au făcut deliciul pasionaţilor de istorie.
Aceştia au putut vedea, în premieră, costume boiereşti de epocă, un jilţ domnesc, dar mai ales tezaurul de la Bulzeşti, care este cea mai recentă achiziţie a Muzeului Olteniei. Totodată, expoziţia “Oltenia Boierilor Craioveşti’’ a făcut cunoscute portretele fraţilor Buzeşti, precum şi un portret de epocă al domnitorului Mihai Viteazul.

Este o expoziţie care prezintă o serie de obiecte din colecţia Muzeului Olteniei, majoritatea sunt piese din secolul XVI, perioadă în care Boierii Craioveşti au deţinut cea mai mare putere şi influenţă politică. De altfel, Neagoe Basarab este primul craiovesc care ajunge pe tronul Ţării Româneşti, în anul 1512. Sunt expuse şi câteva documente din perioada lui Mihai Viteazul, din anii 1594 şi 1600. De asemenea, publicul poate vedea câteva costume boiereşti de epocă, un jilţ domnesc. În premieră, este expus tezaurul de la Bulzeşti, cea mai recentă achiziţie a Muzeului Olteniei. Este una dintre cele mai importante descoperiri numismatice din ultimele decenii. Sunt prezentate potretele fraţilor Buzeşti. Totodată, putem vedea şi câteva arme de epocă, dar şi un portret de epocă al lui Mihai Viteazul, de la 1601. Expoziţia ne pune la dispoziţie încă un portret al domnitorului, realizat în secolul XIX, în plină epocă romantică.
A explicat Radu Dumitrescu, coordonator secţia Istorie-Arheologie

«Ar trebui organizate mai des astfel de evenimente»

Soţul meu este pasionat de istorie, aşa că am venit cu el să vizităm secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Cu această ocazie, micuţii noştri au posibilitatea să afle anumite lucruri despre istoria naţională. Ar trebui ca autorităţile să organizeze mai des astfel de evenimente, deoarece nu foarte mulţi oameni îşi permit să scoată din buzunare sume mari pentru a vizita muzeele.
A spus Anda F., 39 ani

Am venit împreună cu colegii mei să vizităm expoziţia Oltenia Boierilor Craioveşti. Avem de făcut un studiu de caz despre aceasta pentru la şcoală. Mi-a plăcut ceea ce am văzut şi astfel de acţiuni mi se par foarte interesante. Este altceva să vizitezi noaptea un muzeu, decât să mergi în club.
A spus Elena M., 18 ani

Expoziţia “Oltenia Boierilor Craioveşti’’ va fi deschisă până pe 31 iulie, după care Muzeul Olteniei va pregăti, în toamnă, deschiderea expoziţiei Brâncoveanu.

Politica