marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Festival medieval cu bucate preparate de Horia Vîrlan

Cum a fost sărbătoare mare weekendul trecut la Craiova cu ocazia Zilelor Mihai Viteazul, oltenii au învăţat care erau dansurile de curte din epoca medievală, au ascultat muzică medievală, dar au şi putut gusta din preparatele culinare ale maestrului bucătar Horia Vîrlan.
Şi ca mâncarea să fie pregătită cu spor, acesta a venit însoţit de către actorii Diana Dumitrescu şi Octavian Strunilă. Aceştia au animat atmosfera şi au poposit pe tărâm oltenesc ca să-l cinstească alături de craioveni pe marele ban Mihai Viteazul. Horia Vîrlan a transformat o parte din centrul Craiovei într-o bucătărie, acesta a gătit trei feluri de mâncare folosind numai ingrediente alese.

Carne de mistreţ la ceaun şi berbecuţ – delicatesele din meniul lui Horia

Carne de mistreţ la ceaun cu vinete şi roşii, berbecuţ gătit, dar şi ciorbă de măruntaie au fost preparatele cu care maestrul Horia i-a desfătat pe craioveni. Voia bună a stat la loc de cinste în bucătăria lui Vîrlan, nu au lipsit glumele făcute de către actorul Octavian Strunilă care în stilul său caracteristic a spus că untura ajută în dietele de slăbit, Diana a adăugat spunând că se poate folosi şi ca o mască de faţă.
Preţurile pentru preparatele lui Horia nu au fost tocmai pe placul craiovenilor, care strâmbau din nas, nu din cauza mirosului care ieşea din tuciurile în care fierbea mâncarea, ci la preţul pe care trebuia să îl plătească pentru a se se înfrupta din bucate. Din mulţimea de curioşi adunată în faţa cortului amenajat de Primărie pentru bucătarul de serviciu, se auzeau voci care strigau, “lasă-ne Vîrlane, cu preţurile tale, ne-am săturat din priviri”, spunea un bărbat în timp ce citea preţurile afişate la cort.
O porţie de mâncare de roşii şi vinete cu mistreţ la ceaun costa 20 lei, preparatul de oaie cu verdeţuri la ceaun, 15 lei, iar ciorba de măruntaie, 10 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a mărturisit că şi-a adus cu el prietenii de petrecere, respectiv Diana şi Octavian deoarece atunci când ai alături oameni veseli, cu mai mult drag găteşti.
“Mâncarea fizică este o hrană a trupului dar şi a sufletului, dacă o faci cu bucurie şi sufletul se satură”, a afirmat Horia.
Octavian a dezvăluit că îi place ca atunci când se găteşte să şi povestească despre mâncare, să vorbescă în timp ce găteşte pentru a împărtăşi şi celorlalţi reţeta. “Îmi place să spun aşa pui sare, aşa piper, nu îmi place să fiu servit”, a spus Octavian.
Chiar dacă Diana şi Octavian şi-au intrat în personaje, îmbrăcând costume medievale, Horia a spus că el nu poartă astfel de straie, deoarece este el însuşi un personaj medieval. Cu mult umor, acesta a mai spus că nu cunoaşte de fapt niciun preparat de pe vremea lui Mihai Viteazul şi că ceea ce a gătit este mai mult specific perioadei în care a trăit Constantin Brâncoveanu. Pe de altă parte, a spus că mâncarea respectivă este preparată şi în zona Olteniei.

Nu am costum medieval deoarece sunt eu însumi medieval, nu sunt chiar contemporan cu Mihai Viteazul, sunt cam de pe vremea lui Brâncoveanu, chiar şi preparatele sunt din aceeaşi perioadă, nu ştiu nici un preparat de pe vremea lui Mihai Viteazul, nici nu ştiu dacă se mânca pe vremea aceea, cred că se mâncau unii pe alţii, ungurii cu românii, românii cu ungurii.
A declarat Horia Vîrlan

Horia a povestit pas cu pas cum trebuie să îmbini ingredientele ca mâncarea să iasă gustoasă şi savuroasă.

Reţetele lui Horia Vîrlan

O să gătesc ciorbă de măruntaie, se face şi la Corabia, ceea ce înseamnă burtă, cu organele interne şi cu excepţia ficatului, dreasă cu smântână şi ou, iar în mod natural se acreşte cu tagrin, tagrinul reprezintă drojdiile care rămân pe interiorul butoiului după ce s-a scurs vinul din butoi, dar voi folosi oţet că nu e voie să găteşti cu tagrin acum. Pulpă de mistreţ cu vinete şi roşii îmbăiată într-o zeamă cu mărar, tot oltenească este, mai din Gorj, vinetele sunt date cu sare, trecute prin făină şi fripte pe o parte şi pe alta în untură de porc şi nu ulei pentru că untura are temperatura de ardere mai mare decât uleiul şi nu rămâne grăsime, o să facem straturi cu vinetele, carnea de mistreţ în cuburi o rumenim în exterior ca în interior să rămână suculentă, iar în final o să iasă o mâncare scăzută. Cel de-al treilea fel, piesa zilei şi cel mai simplu, oaie la tuci, foarte tradiţional pregătită, bucăţi de carne de oaie, de berbec de fapt atunci, scoase de pe oaie aşezate pe un pat din oasele de pe care a fost dezosată carnea, ierburi aromatice, cimbru, rozmarin, câteva boabe de ienupăr şi puţintică sare, iar la sfârşit când mâncarea este aproape gata, o să pun ceapă verde, usturoi verde şi ştevie proaspătă şi frumoasă.
A declarat Horia Vîrlan

Octavian Strunilă şi Diana Dumitrescu: «Lumea din Craiova e ca în vacanţă»

Vedetele de la Bucureşti care ne-au vizitat Bănia au spus că s-au simţit foarte bine la Craiova, au apreciat oamenii care locuiesc aici, au rămas uimiţi de tonusul craiovenilor pe care i-au găsit foarte degajaţi, activi, plini de viaţă. Mai că s-au gândit că au poposit într-o staţiune, unde oamenii au venit să se relaxeze.

E prima dată când stau mai mult, văd că lumea e aproape ca în vacanţă, nu ştiu cum e oraşul acesta când nu e festival, aşa e pulsul lui? Oamenii sunt relaxaţi, râd, petrec, stau la masă, e voie bună, peste tot, asta e important.
A relatat Octavian Strunilă

Bucătarul Craiovei pentru o zi a spus că are o impresie foarte bună despre oraşul nostru, mai ales că a fost surprins plăcut de curăţenia care predomină pe străzile din Bănie.

Craiova am văzut-o cât am putut până acum şi am găsit o Craiova schimbată în bine, faţă de când am fost acum 4-5 ani, mult mai spălată, nu în sensul că înainte era nespălată, ci că lumea e mai aranjată cumva, îmi place şi mă simt bine.
A spus Horia Vîrlan

E un oraş foarte frumos şi curat, iar oamenii sunt cu bun simţ şi calmi, e totul mult mai liniştit decât în Bucureşti, pare un oraş de vacanţă.
A afirmat Diana Dumitrescu

Prazul, alimentul specific Olteniei, adorat de Horia Vîrlan
 Horia a mărturisit că este îndrăgostit de praz. “Prazul se poate folosi şi ca sos pentru prăjituri, dacă adaugi zahăr sau miere şi îl topeşti în unt”, ne-a dezvăluit Horia.

Politica