vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

De frică, s-a autodenunţat

Mitrache Ion Bogdan, avocat în cadrul Baroului Vâlcea, frate al unui magistrat de la Curtea de Apel Craiova este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată. Procurorii au început urmărirea penală pe numele avocatului, după ce acesta s-a autodenunţat.
Mitrache Ion Bogdan a fost şantajat şi ameninţat de cel căruia îi ceruse mită, pentru a interveni pe lângă judecători în dosare în care acesta era judecat. Este vorba de craioveanul Ionel Călin, cunoscut drept “Nixon”.
Concret, anul trecut, avocatul a cerut de două ori bani de la Nixon “lăsându-l să creadă că, are influenţă asupra magistraţilor judecători de la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova şi că îi poate determina să nu dispună şi să nu menţină arestarea preventivă a lui Călin Ionel şi a doi fii ai săi în dosare ale Tribunalului Dolj în care aceştia erau inculpaţi şi să pronunţe hotărâri favorabile acestora”, spun procurorii.
Mitrache Ion Bogdan s-a prevalat de relaţia de rudenie apropiată cu fratele său, magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova, Secţia Penală.
Banii, 29.000 de euro, i-a primit în trei tranşe de la concubina lui Nixon, Călin Alina Ştefania.
Procurorii mai arată că pe parcursul judecăţii, cei doi fii ai lui Nixon au fost puşi în liberate, însă pentru acesta s-a dispus condamnarea în regim de detenţie.
În acel moment, Nixon şi concubina au început să îl ameninţe pe avocat, dar şi pe familia acestuia, pentru a le da banii înapoi, cu dobândă.

Această împrejurare a generat un comportament agresiv al inculpaţilor, precum şi proferarea de ameninţări la adresa avocatului Mitrache Ion Bogdan şi a familiei sale, pentru a-l determina să restituie suma primită şi, în plus, să achite o diferenţă suplimentară cu titlu de dobândă. Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, rezultă că, după momentul în care cumpărătorul de influenţă, respectiv suspectul Călin Ionel şi fiii acestuia, au fost condamnaţi de către Tribunalul Dolj, ca instanţă de fond, Călin Ionel l-a constrâns pe avocat să îi restituie suma totală de 37.500 euro, (constituită din suma de 29.000 euro – reprezentând banii pe care Călin Ionel şi Călin Alina-Ştefania i-au remis-o avocatului pentru cumpărarea influenţei, la care a mai adăugat dobânzi de 8.500 euro), ameninţându-l că, în caz contrar, va exercita acte de violenţă asupra sa şi a membrilor familiei sale. În sprijinul acestei afirmaţii a adus ca argument faptul că va apela la un grup din Brăila, despre care a afirmat că „a mai băgat şi pe alţii în portbagaj”, că are cunoştinţe peste tot, că dispune de aparatură avansată de urmărire şi înregistrare pe care deja ar fi montat-o în autoturismul avocatului şi că va formula plângere penală împotriva fratelui avocatului, care este magistrat la o instanţă de judecată din Craiova, în scopul discreditării acestuia din urmă. Aceasta, deşi la momentul proferării ameninţărilor, inculpatul Călin Ionel cunoştea că magistratul nu are nici o implicare în faptele de corupţie ce fac obiectul prezentului dosar. În acest scop, respectiv al creării unei stări de temere pentru Mitrache Ion Bogdan, inculpatul Călin Ionel, ajutat şi însoţit de inculpata Călin Alina Ştefania, l-a căutat deseori pe avocat la domiciliu său, la domiciliul părinţilor săi (cu care a discutat şi faţă de care a proferat ameninţări privind viaţa şi integritatea fiului lor), la instanţe, inspirându-i acestuia că, în viitor, atât el, cât şi membrii familiei sale vor trece printr-un moment rău sau va da în vileag o faptă compromiţătoare pentru fratele său, magistrat. Prin toate aceste acţiuni, Călin Ionel, ajutat de Călin Alina Ştefania, cea care, de fiecare dată, l-a contactat direct pe avocat şi l-a însoţit pe Călin Ionel la toate întâlnirile, a urmărit dobândirea, în mod injust, a unui folos material, respectiv suma de 37.500 euro pretinsă. Din această sumă denunţătorul a restituit o parte, după cum urmează: 2.000 euro, un autoturism Touareg evaluat la 6.500 euro (până la sfârşitul anului 2013), un teren în Drăgăşani, pentru care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare (în primăvara anului 2014), evaluat la 15.000 euro, suma de 1.000 euro şi 4.000 lei (în perioada martie-aprilie 2014).
DNA

Constrâns de împrejurări, avocatul Mitrache Ion Bogdan a decis să se autodenunţe, iar oamenii legii au pus la cale un flagrant.
Pe 9 mai, avocatul Mitrache Ion Bogdan s-a întâlnit cu inculpaţii în parcarea unui supermarket din Craiova, ocazie cu care Călin Ionel a primit de la avocat suma de 10.000 euro, reprezentând o parte din cei 37.500 euro, procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante.
Călin Ionel şi Călin Alina-Ştefania au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, sub acuzaţia de trafic de influenţă, şantaj şi complicitate la şantaj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avocatului definitiv Mitrache Ion Bogdan, având şi acesta calitate de inculpat pentru infracţiunea de trafic de influenţă, i-a fost adusă la cunoştinţă calitatea procesuală la data de 9 mai 2014 în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind cercetat în stare de libertate.
DNA

Politica