miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cetatea Banilor, fără secrete

Totul a început în copilărie. Chiar dacă a abandonat ideea pentru mai mult timp, în urmă cu cinci ani şi-a redescoperit pasiunea pentru fotografie. Ce-i drept, cuvintele foştilor dascăli au cântărit foarte mult în alegerea sa.
Craioveanul Horaţiu Buzatu, arhitect de profesie, a dezvoltat o pasiune pentru fotografie încă din copilărie. Cu toate acestea, viaţa l-a purtat pe un alt drum. Abia în urmă cu cinci ani şi-a putut clădi atenţia către “iubirea’’ din timpul studenţiei.

Este o poveste veche, pentru că cele mai importante momente sunt cele din perioada de studenţie, când profesorii de atelier ne invitau să facem plimbări prin oraş cu un aparat de fotografiat mereu pregătit. Ca argument, ne spuneau că mereu vom găsi o faţadă interesantă sau o situaţie inedită, iar fotografiile făcute ne vor ajuta să intrăm în atmosfera locului şi ne vor aduce inspiraţie. Pregătire unui proiect se făcea cu o documentare pe teren, iar documentarea presupunea aproape întotdeauna şi fotografie. Am avut „tentative” chiar şi copil fiind, dar pe vremea aceea un aparat foto bun era o investiţie nu tocmai uşoară pentru o familie cu venituri medii din România, aşa cum erau părinţii mei. Un aparat de fotografiat cu adevărat bun, semi-profesional mi-am permis abia în anul I de facultate şi asta doar pentru că munceam în paralel cu studiile. Am confecţionat mărţişoare pentru a avea un venit în plus.
Povesteşte Horaţiu Buzatu

Acum, Horaţiu Buzatu reuşeşte să găsească timp pentru a se ocupa de fotografie. Mai mult de atât, a devenit membru al unui Fotoclub din Bănie, în cadrul căruia participă săptămânal la diverse reuniuni şi dezbateri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După ce am terminat facultatea, nu am mai avut foarte mult timp pentru a mă ocupa de fotografie, chiar dacă un aparat foto am avut aproape întotdeauna lângă mine. Mereu am căutat să surprind diverse ipostaze. Acum, mă bucur pentru că găsesc timp astfel încât mă pot ocupa de această pasiune într-un mod mai organizat. Am devenit membrul unui Fotoclub din Craiova. Ne întâlnim acolo o dată sau de mai multe ori pe săptămână şi suntem un grup care activăm, avem idei, schimbăm informaţii, păreri. Cred că sunt patru sau cinci ani de când chiar sunt preocupat într-un mod destul de serios de fotografie.
A explicat Horaţiu Buzatu

Prima sa expoziţie, la sfârşitul lui 2008

Prima sa expoziţie de fotografie a avut loc la finele lui 2008. Artistul craiovean a prezentat, pe atunci, pasionaţilor de artă, unele dintre cele mai interesante locuri din lume, pe care el însuşi a avut ocazia să le imortalizeze.

Prima expoziţie de fotografie a fost undeva prin 2008 şi am organizat-o în holul Teatrului Naţional. A fost o expoziţie cu lucrări din plimbările mele prin lume. Am expus fotografii din Noua Zeelandă sau Africa. În astfel de locuri găseşti ipostaze foarte diferite în comparaţie cu ceea ce se întâmplă în România. În Noua Zeelandă am stat într-o noapte să fac multe fotografii cerului, cu timp de expunere foarte lung, să observ stelele. Am avut noroc de seri senine, iar fotografiile au fost foarte interesante.
A relatat fotograful

Fotografiile sale au ajuns şi la Râmnicu Vâlcea

Apoi, a mai urmat o expoziţie pe care a organizat-o împreună cu un prieten, la Râmnicu-Vâlcea.

Am mai avut o expoziţie împreună cu un prieten, la Râmnicu -Vâlcea, în 2012, la muzeul de acolo. Fotografiile mele au fost expuse în acel loc pentru o lună de zile.
A spus Horaţiu Buzatu

«Craiova din dosul palmei», cea de-a doua expoziţie a lui Horaţiu Buzatu

Artistul craiovean nu se opreşte aici. Vernisajul celei de-a doua expoziţii proprii va avea loc pe 15 mai, la orele 19.00, la Galeria Arta 2. În cadrul expoziţiei intitulată „Craiova din dosul palmei” vor fi prezentate 36 fotografii. Într-o manieră cât mai boemă, fotograful craiovean a surprins atât aspectele cunoscute, cât şi cele mai puţin ştiute ale Cetăţii Banilor.

Expoziţia se va numi astfel pentru că oamenii, îşi privesc foarte des mâinile, mereu în podul palmei şi mai niciodată în dosul palmei. Şi totuşi, dacă vrem să fim corecţi, trebuie să facem efortul de a vedea ambele feţe. Iar oraşul nostru nu trebuie să facă excepţie. Iată de ce, doresc să expun cum arată Craiova din dosul palmei. Nu vreau să atribui vreo vină, dar în majoritatea cazurilor, atunci când vorbim despre o fotografie a Craiovei, devenim prizonierii unor stereotipuri şi vedem doar faţada de la Prefectură, de la Primărie, uneori şi de la Universitate. Las la o parte faptul că toate aceste edificii sunt construite de mai bine de 100 de ani. În schimb, eu am încercat să surprind nişte imagini care chiar dacă nu sunt specifice Craiovei, aparţin oraşului nostru. Nu este o critică adresată cuiva anume, dar cred că este obligatoriu pentru noi, să vedem oraşul aşa cum este. Doar în acest fel putem corecta lucrurile care nu ne convin. Nu putem să ne minţim la nesfârşit că trăim într-un oraş frumos, chiar dacă Craiova are multe astfel de locuri. Dar lângă aceste locuri sunt făcute şi fotografiile mele iar eu vreau să ştim şi să acceptăm aceste lucruri. Fotografiile expuse sunt făcute în toate zonele din Craiova, atât în centru cât şi în periferie. Unele imagini sunt făcute la doar cinci minute de mers pe jos de primărie. Această expoziţie este cea de a doua expoziţie personală. Am mai expus împreună cu colegii mei din fotoclub în diferite alte expoziţii de grup.
A mai spus Horaţiu Buzatu

Fiica duce mai departe tradiţia

Şi cum talentul nu trebuie risipit, ci transmis mai departe, artistul craiovean se poate mândri cu fiica sa, care îi calcă pe urme tatălui.

Şi fiica mea este membră a Fotoclubului nostru. Ca şi mine, va expune la Salonul Naţional de artă fotografică pe care îl organizăm.  Fotoclubul a început organizarea unui Salon Naţional de Fotografie, care va fi găzduit de Muzeul Olteniei, în perioada 28 mai-15 iunie. Deocamdată se desfăşoară procedurile de primire a lucrărilor din partea participanţilor. Preşedintele juriului acestui Salon va fi Radu Boroianu, fost secretar de stat în Ministerul Culturii. L-am rugat să accepte şi spre bucuria noastră ne-a răspuns pozitiv. Din partea Fotoclubului vor fi prezenţi majoritatea membrilor.
A mai precizat Horaţiu Buzatu

Politica