joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proteste ale lucrătorilor poştali, în întreaga ţară

Angajaţii Poştei Române vor ieşi în stradă. Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), filiala Dolj, Titi Roman a anunţat că acţiunile de protest vor avea loc, la nivel naţional, începând de astăzi. Sindicaliştii cer demisia directorului general al Poştei Române, Ion Smeeianu, dar şi a întregii echipe manageriale care se află, în acest moment, la conducere.
Mai mult de atât, printre revendicări se numără şi angajarea imediată a necesarului de personal pe posturile vacante, cu prioritate pentru funcţiile din domeniul operaţional. De asemenea, sindicaliştii cer o majorare a salariului, cu echivalentul ratei inflaţiei 2009-2014 în sumă fixă, a tuturor salariaţilor, cu începere din luna iunie a acestui an.
Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România acuză actuala conducere, de management deficitar. De la începutul mandatului său, Ion Smeeianu a destituit din funcţie 6.000 de angajaţi ai Poştei Române. Titi Roman susţine că actualul director general a anunţat că va mai desfiinţa, până la finele lui 2014, încă 450 locuri de muncă. La nivelul Doljului există un deficit de aproximativ 100 angajaţi.

Noi am crezut că după ce au concediat 4.000 de salariaţi anul trecut s-au cam rezolvat problemele în Poşta Română. Din păcate, nu este aşa. Situaţia în Poşta Română este disperată. Colegii noştri nu mai pot să suporte bătaia de joc la care sunt supuşi. Noi lucrăm cu un deficit de 1.500 salariaţi. Mai mult, în localităţile de la ţară avem salariaţi plătiţi pentru patru sau şase ore, dar ei lucrează opt ore. Concediile de odihnă ale salariaţilor din comunele judeţului Dolj nu pot fi date, pentru că ni se refuză angajarea de personal pe perioada concediilor de odihnă. Sunt obligaţi alţi colegi de-ai noştri, din diferite localităţi limitrofe, să parcurgă 10,15 km prin păduri şi noroaie, pentru a desfăşura şi activitatea colegului pe care îl înlocuiesc, dar şi activitatea lor zilnică. Motivele care ne-au făcut să declanşăm aceste acţiuni de protest sunt următoarele: degradarea continuă a condiţiei de salariat a lucrătorului poştal. Peste 80% dintre colegii noştri au un venit de 1.100, 1.200 lei. Mai mult, suportă din buzunarele proprii cheltuielile care ţin de echipamentul de lucru, pentru că actuala conducere a companiei refuză să facă aceste achiziţii. Lipsa dialogului social şi atitudinea duplicitară a directorului general este un alt motiv care ne-a determinat să protestăm. La momentul instalării directorului general în funcţie, a spus, în 2012, că va trebui să dea 6.000 de oameni afară. Acum, în loc să negocieze, vine şi spune că până la finele anului mai trebuie să dea 450 oameni afară. În schimb, în aparatul central au angajat oameni cu salarii de cinci, şase ori mai mari decât ale salariaţilor poştali.
A declarat Titi Roman, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Dolj

Lucrătorii poştali nu au mai primit majorări de salarii de cinci ani de zile

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sindicaliştii mai spun că Poşta Română pierde contracte pe bandă rulantă, iar veniturile lunare au scăzut dramatic. În plus, salariaţii nu mai doresc să lucreze ore suplimentare neplătite, în condiţiile în care nu au mai primit majorări de salarii de cinci ani de zile.

<> acestui management au fost următoarele: scăderea continuă a cifrei de afacere a Poştei Române, scăderea numărului de personal, creşterea numărului de personal din conducere, încălcarea repetată a prevederilor contractului colectiv de muncă. Din informaţiile noastre, rezultă că salariul lunar al directorului general este de 11.000 de euro. Noi n-am mai primit majorări de salarii de cinci ani de zile. Principalele puncte de pe lista revendicărilor sunt: demiterea directorului general şi a tuturor managerilor, angajarea pe posturi vacante şi majorarea salariilor cu rata inflaţiei. Salariaţii nu pot să mai suporte, să facă ore suplimentare neplătite, să muncească până la epuizare, pentru că se refuză angajarea de personal. Avem localităţi unde nu mai există niciun salariat poştal. În primul rând, cetăţenii sunt frustraţi de lipsa serviciilor poştale.
A explicat Titi Roman, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Dolj

Astăzi se va da startul la pichetele judeţene. Sindicaliştii doljeni ar fi trebuit să protesteze, începând cu ora 15.00, pe esplanada Parcului Tineretului. SLPR Dolj ar fi vrut totuşi ca protestul să fie auzit de Prefect, însă dat fiind faptul că nu au primit autorizaţie pentru miting decât la Parcul Tineretului, au considerat că acţiunea nu şi-ar avea rostul. Astfel că, protestul de azi a fost suspendat.  
Duminică, 11 mai, va avea loc un miting la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, la care se estimează o participare de circa 5.000 lucrători poştali. Doljul va participa cu o delegaţie de 250 salariaţi. Pe 13 mai va fi programată o grevă japoneză, iar pe 15 mai vor avea loc pichete la care participă membrii Biroului Executiv.

Prima acţiune de protest a presupus întâlnirea Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, unde am prezentat toate aceste doleanţe ale noastre. Mâine avem pichete judeţene. Din păcate, nu ni s-a putut da aprobare la Prefectură şi la fel ca şi anul trecut va trebui să mergem pe esplanada din Parcul Tineretului, unde vom fi prezenţi 50, 60 oameni. Sâmbătă, 10 mai, aveam programat un miting local, unde estimăm că participă în jur de 200 persoane, numai că la Bucureşti s-a luat decizia anulării acelui miting local, întrucât duminică, 11 mai, se va organiza un miting naţional în Piaţa Victoriei, între orele 10.00-12.00, unde vor fi prezenţi aproximativ 5.000 salariaţi, iar Doljul va merge cu o delegaţie de 250 de membrii de sindicat. Cinci autocare vor pleca spre Bucureşti, duminică dimineaţa. În săptămâna 12-16 mai vom informa populaţia, prin materiale distribuite, asupra situaţiei Poştei Române. Pe 13 mai va urma o grevă japoneză, iar pe 15 mai vor avea loc pichete la care particpă membrii Biroului Executiv.
A menţionat Titi Roman

Sindicaliştii ameninţă cu măsuri extreme

În cazul în care sindicaliştii nu vor fi luaţi în seamă după derularea acestor acţiuni de protest, aceştia ameninţă că vor trece la măsuri extreme, cum ar fi greva foamei.

Dacă după toate aceste acţiuni nu primim măcar un semnal că vor să discute cu noi, va fi forma extremă, greva foamei, pe care o vom face la Bucureşti toţi cei 40 lideri de filiale, împreună cu liderul naţional. Începând  cu data de 19 mai.
A precizat Roman

Politica