vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

10 lei kilogramul de miel, în viu

Comercianţii din Piaţa Chiriac îşi vând mieii în viu chiar şi cu 10 lei pe kilogram, dar, cu toate acestea, se plâng că nu au vânzare şi că afacerea nu este profitabilă, mai mult costând chiria animalelor decât câştigul lor. Vânzătorii plătesc cinci lei taxă pentru fiecare animal adus.
La punctul de comercializare şi sacrificare al mieilor din Piaţa Chiriac, zeci de clienţi au venit să îşi aleagă puiul de oaie pe care vor să-l aibă pentru masa de sărbători.
“Pune-l pe acela mai gras, acesta e prea slab la picioare”, spune un cumpărător în timp ce vânzătorul îi cântărea animalul.
Târguiala e la ea acasă, cum spune o vorbă din popor, clientul nostru, stăpânul nostru. Aşa că ciobanii se conformează şi ajung să îşi vândă marfa la jumătate de preţ faţă de supermarketuri.

Aduc zece miei pe zi, mi-e necaz că muncesc la câmp şi nu vrea lumea să cumpere, sunt bolnav din cauza oilor astea, vin din Galicea Mare, am dat trei milioane ca să ţin miei aici şi nu am vândut decât trei miei azi, îi vând cu 10 lei pe kilogram, cel mai ieftin de aici.
A spus Florea Budău

Costă 12 lei kilogramul, nu prea e investiţie, mai mult am dat la piaţă decât să câştigăm.
Spune un alt vânzător

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oamenii fac socoteala şi apoi se decid dacă este rentabil să achiziţioneze de la ciobanii din Piaţa Chiriac. Dacă oamenii nu au unde să taie animalele pentru a le consuma, vor plăti în plus 17 lei sacrificarea pe cap de miel.

Ţăranul are dreptate că munceşte, dar nu are lumea bani. Mă gândeam dacă e mai convenabil aici şi cred că tot cam aşa iese la preţ 21, 22 lei tăiat pe kg, fac un calcul cât am dat pe el viu şi împart la ce rămâne, bănuiesc că e tot cam acelaşi preţ, asta e cererea şi oferta.
Ion Cristescu, client

Totul se face ca la carte, oamenii primesc şi chitanţă de la măcelar şi dacă nu sunt pregătiţi de acasă, mai plătesc încă un leu pentru sacul în care transportă mielul.

17 lei este sacrificarea, bucata, un leu sacul, se dă mielul cu chitanţa la măcelar, se strigă pe nume, se dă curăţat, în câte bucăţi vrea.
A spus contabila de la măcelărie

Cumpărătorii sunt mulţumiţi că s-a deschis un astfel de târg, deoarece văd toată operaţiunea de sacrificare, însă dezamăgirea apare când nu îşi primesc marfa completă.

Preţul e acceptabil la vânzare, dar nu mi se pare corect să plătesc sacrificarea 17 lei şi să îmi oprească pielea. E convenabil că în magazine e 24, 29 lei kilogramul tăiat. O să cumpărăm vreo 20 kilograme în viu.
A spus Marin Condache

Am întâlnit şi ciobani fericiţi, care au reuşit să îşi vândă toată marfa, însă dacă trag linie şi fac un calcul, aceştia precizează că tot nu ajung la un câştig substanţial.

Sunt miei mei, îi cresc, îi vând cu 12 lei kilogramul, plus crutaliile din ureche care costă 10 lei fiecare, la veterinar, am dat 30 miei, mai lăsăm după om, după cum are, cum nu. Eu am o rasă mai aparte, bulgăreasă, poate din cauza aceasta am vândut mai mult.
A spus Duţu Marcel, 27 ani, vânzător

Politica