joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Apartamentele de închiriat ţin sus activitatea imobiliară

Dacă piaţa imobiliară a fost lovită, din cauza crizei, la nivelul cumpărării şi vânzării de locuinţe, singurul segment care pare neatins este cel al chiriilor.  Cea mai ieftină locuinţă în Oltenia se închiriază la Râmnicu Vâlcea (100 de euro) iar cea mai scumpă la Craiova (600 de euro).
Piaţa chiriilor pentru apartamentele cu două camere (cele mai căutate) se înscrie, în Oltenia, într-o medie de 150 de euro pe judeţ. În general, la aceşti bani, proprietarul oferă minim de confort (cel puţin o cameră mobilată plus electrocasnice). De asemenea, trebuie să fiţi pregătiţi să plătiţi pentru două luni în avans sau o sumă identică chiriei, care se constituie într-un depozit de garanţie.

În Râmnicu Vâlcea oferta este una acceptabilă, în actualele condiţii economice, asfel că în cartierele Ostroveni, Nord sau 1 Mai apartamentele cu două camere se pot închiria cu sume cuprinse între 100 şi maxim 200 de euro. Cel mai ieftin apartament se închiriază în zona de sud a oraşului, 100 de euro în vreme ce cel mai scump apartament  se oferă pe piaţă la preţul de 550 de euro, şi este compus din patru camere, fiind aflat în zona Matei Basarab. De precizat că locuinţa se află la parter şi întâietate au societăţile comerciale.
În Târgu-Jiu trebuie să scoţi din buzunar minim 150 de euro, pentru un apartament cu două camere situat în zonele Debarcader, Unirii sau A.I.Cuza. Cu 400 de euro se închiriază cele mai scumpe apartamente în Târgu Jiu şi majoritatea se află în zona centrală a oraşului.

120 de euro este cea mai mică chirie percepută în Drobeta Turnu Severin, pentru un apartament cu două camere, mobilat, în zona Kiseleff. Majoritatea locuinţelor au “preţ unic”, 150 de euro. Cel mai scump apartament l-am găsit la suma de 280 de euro, în zona centrală a oraşului.
Slatina oferă apartamente de închiriat de la 125 de euro (2 camere în zonele Zahana, Crişan) până la 450-500 de euro (apartamente cu patru camere, mobilate, aflate evident în zona centrală).
Craiova rămâne şi la chirii capitala regiunii. Sunt puţine apartamentele care se închiriază sub 150 de euro, în cartierele Craioviţa Nouă, 1 mai sau Lăpuş. 600 de euro costă un apartament cu trei camere în zona Unirii (ultracentral).

Policlinica Buna Vestire Craiova

–––

De la 1 ianuarie, persoanele care obţin venituri din chirii au fost obligate să achite contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS). Măsura a fost adoptată de Guvern şi a fost cuprinsă în noul acord stand-by pe care România îl va încheia cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

–––

Astfel, cei care obţin venituri din chirii trebuie să achite 5,5% CASS, în limita a cinci salarii brute. La nivelul actual al salariului brut pe economie – 2.223 lei, persoanele în cauză ar urma să achite lunar maximum 458,5 lei, dacă veniturile din chirii sunt egale sau depăşesc acest plafon. Baza de calcul a contribuţiei la CASS pe veniturile din chirii este de 75% din veniturile brute, întrucât 25% din venituri sunt deductibile la calcularea CASS.

Politica