joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Expoziţie de ouă încondeiate la Casa Băniei

Festivalul Încondeierii Ouălor a început, ieri, la Craiova. Meşteri încondeietori din mai multe colţuri ale ţării au poposit la Casa Băniei pentru a-şi arăta creaţiile. Acest ritual al încondeierii ouălor face o trimitere spirituală către marea sărbătoare a Învierii lui Iisus Hristos.
Meşterii prezenţi în Craiova sunt specializaţi în decorarea ouălor şi se dedică acestor practici din pasiune. Tehnica folosită implică multă migală, fiind nevoie de câteva ore pentru pictarea acestora. Artiştii îmbină o multitudine de culori. Desenele reprezentate se diferenţiază în funcţie de localitate şi se prezintă în mai multe variante, forme geometrice, motive religioase, florare sau pur şi simplu apelează la imaginaţie. Vizitatorii târgului pot afla care sunt paşii ce trebuie efectuaţi pentru a realiza o astfel de artă decorativă.
Directorul Muzeului Naţional al Ouălor Încondeiate, din Ciocăneşti, judeţul Suceava, spune că acolo se foloseşte o tehnică specială, folosindu-se motive care se regăsesc pe costumele populare şi chiar pe faţadele caselor din localitate.

La noi la Ciocăneşti este o tehnică mai specială, ouăle tradiţionale de Ciocăneşti sunt cele cu fondul negru, cu motive geometrice, care se găsesc nu numai pe ouăle încondeiate, dar şi pe costumele populare şi pe faţadele caselor din Ciocăneşti. Oul este golit, cu o seringă se extrage conţinutul, este  spălat, deratizat, folosim un instrument numit chisiţă, un băţ din lemn cu o ţeavă subţire de cupru unde pătrunde ceara de albină pe care o aplicăm pe ou. Trasăm liniile principale şi lăsăm ceea ce este cu alb, apoi scufundăm oul în baia de culoare de la culori deschise spre închise, îl ţinem aproximativ zece minute în culoare şi îl scoatem. În Bucovina se mai fac şi ouă din lemn cu mărgele, scufundate în ceară la o temperatură medie, şi cu o pensetă se ia fiecare mărgeluţă şi se aplică pe ou. Mai avem şi tehnica în relief unde înfierbântăm ceară în culori diferite şi nu se mai topeşte.
A declarat Marinela Niculiţa, directorul Muzeului Naţional al Ouălor Încondeiate, Ciocăneşti

Tradiţia încondeierii ouălor se transmite în familie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am învăţat de mic copil de la mătuşa mea, o renumită încondeietoare în sat şi am avut fericita ocazie să practic această artă, sunt şi muzeograf, avem şcoală de încondeietori, avem o sală unde punem la dispoziţie materialelele necesare şi toţi doritorii pot veni, să le arătăm şi altor tineri cum se încondeiază ouăle.
A adăugat Marinela Niculiţa, director la Muzeul Naţional al încondeierii ouălor, Ciocăneşti

Toate modelele sunt specifice zonei din care vin, inspiraţia provine de pe ceramica de Oboga, aşa am văzut la bunicul meu. De la vârsta de zece ani, fac acest lucru, de atunci am pus prima data condeiul în mână, bunicul a învăţat de la tatăl lui şi s-a moştenit.
A spus Voicu Daniela, meşter din Oboga, judeţul Olt

Meşterii au învăţat această meserie şi de la mentori renumiţi.

Aceste desene simbolice sunt simpliste, dar autentice, pictate din moşi, strămoşi. Sunt tradiţii respectate, o parte din aceste desene le folosesc meşterii olari din Oboga. Le-am preluat de la meşteri populari precum Tudor Diaconeasa, e undeva acolo în ceruri, un om nemaipomenit.
A spus Petre Cioban, meşter din Valea Olteţului, comuna Călui

Ouă decorative, nu de consum

Chiar dacă în cadrul expoziţiei ouăle nu sunt de consum fiindcă nu au conţinut, meşterii precizează că de Sfintele Sărbători Pascale merg la biserică cu ouă încondeiate comestibile, predominant de culoarea roşie, simbolizând sângele lui Iisus Hristos.
Nu are rost să strici un ou încondeiat, când îl ciocneşti pentru că ne pare rău de munca depusă”, a spus Petre Cioban, meşter din Valea Olteţului,comuna Călui

Expoziţia este deschisă şi astăzi şi poate fi vizitată între orele 9-12 şi 14-16.30. Pentru cei care doresc neapărat să achiziţioneze astfel de ouă, pot negocia cu artiştii vânzători, însă acestea sunt în primă fază doar de decor. Preţul unui ou de găină pictat porneşte de la cinci lei.
Festivalul Încondeierii Ouălor beneficiază de sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Craiova şi Consiliul Local.

Politica