vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Eroul Craiovei s-a întors acasă

Egreu să priveşti cum un concitadin se întoarce acasă într-un sicriu metalic, cărat pe umeri de camarazii de luptă. La ora 17, un avion militar a aterizat pe aeroportul din Bănie. Din păcate însă, el a adus acasă rămăşiţele pământeşti ale eroului nostru, militarul craiovean Claudiu Constantin Vulpoiu. Opt colegi au cărat pe umeri sicriul pe care era aşezat drapelul tricolor. Undeva în mulţime, rudele decedatului îşi frângeau feţele înecate de lacrimi în pumni.
Sicriul a fost depus în mijlocul asistenţei, iar un sobor de preoţi a săvârşit slujba de pomenire. Au fost date citirii apoi ordinul de înaintare în grad şi ordinul de decorare cu însemnul naţional Steaua României, în grad de Cavaler.
La ceremonia tristă au participat trei colegi rămaşi la Craiova ai lui Claudiu Constantin Vulpoiu. Unul dintre ei, plutonierul major Ion Sârbu, a vorbit cu voce stinsă despre camaradul său.

În primul rând aş vrea să transmit familiei îndoliate sincere condoleanţe din partea mea şi a colectivului din care fac parte. Este o pierdere enormă pentru ei, pentru noi, pentru armată. A fost un om pe care te puteai baza şi din punct de vedere militar un om pe care îţi doreai să îl ai alături de tine în misiune. Am participat împreună la mai multe misiuni din Irak, Afganistan. Una dintre situaţiile mai grele prin care am trecut alături de el şi mi-a demonstrat caracterul şi curajul de care a dat dovadă a fost evenimentul de la Cincu. Se pare că atunci am avut noroc. Militarii, prin natura meseriei nu se întâlnesc decât o dată cu asta, a doua oară s-a întâmplat nenorocirea.
A declarat Sârbu Ion comandant de grupă la Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab.

Plutonierul major Şoiman Adrian a mărturisit că militarul craiovean căzut la datorie a fost mai mult decât un coleg:
A fost un foarte bun prieten, în primul rând, era ca un frate. O persoană cu spirit de viaţă, săritor pentru colegi, mereu un exemplu pentru noi. A fost foarte iubit de toţi colegii. O durere extraordinar de mare, e foarte greu. Cuvintele sunt de prisos.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Comandantul de pluton al plutonierului major, sublocotenent post-mortem, Claudiu Vulpoiu a afirmat la rândul său:
Suntem la plutonul dumnealui de un an de zile. A fost un om deosebit, un militar desăvârşit, un om care nu a spus niciodată “nu pot”, un om în care plutonul a avut toată încrederea. Pierderea lui este pentru noi o tragedie.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al sublocotenentului (post-mortem) Claudiu Constantin Vulpoiu a ajuns aseară preţ de câteva minute în faţa blocului în care acesta a locuit, unde vecinii şi-au luat adio de la eroul lor. În jurul orei 19.30 a fost depus la capela cimitirului Sineasca unde va rămâne până joi, când militarul craiovean va fi înhumat.
Reamintim că sublocotenentul(post-mortem) Claudiu Constantin Vulpoiu şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci militari au fost răniţi, într-o misiune de patrulare pe A1(Kabul-Kandahar), în urma unui atac sinucigaş al insurgenţilor.

Militarii români executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall. În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar.
A transmis MApN

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea 41 de ani, era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001, căsătorit, şi era tatăl unui copil în vârstă de un an şi jumătate.  A mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak.
Militarii răniţi au fost transportaţi cu un elicopter la spitalul din Kandahar.
Aceştia sunt: sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru.

Ediţie Specială reiterează apelul către municipalitatea craioveană să confere titlul de cetăţean de onoare militarilor craioveni care au fost victime în atentatul din Afganistan.

––––

Activităţile pentru Ziua Jandarmeriei, amânate

Urmare a tragicului eveniment în urma căruia camaradul nostru din cadrul Batalionului „Scorpionii Negrii” a trecut în nefiinţă, cele două unităţi de jandarmi din Craiova sunt solidare atât cu familia acestuia şi colegii săi aflaţi în teatrul de operaţii din Afganistan cât şi cu cei din cazarma Craiova.
În acest sens, vă informăm că activităţile dedicate sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române ce au fost planificate în data de 02 aprilie – Ziua Porţilor Deschise – cu începere de la ora 11.00 la Centrul Multifuncţional Craiova şi activitatea festivă – cu începere de la ora 14.00 la Primăria municipiului Craiova – se anulează.
Personalul celor două unităţi de jandarmi îşi cere scuze pentru disconfortul creat tuturor celor care au fost invitaţi să participe la aceste activităţi.

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL I.J. J. DOLJ  şi  G. J. Mb. CRAIOVA  

Politica