joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Un’ te duci tu, mielule?! La Broşteni, domnule!»

În apropierea sărbătorilor pascale, regulile sanitar-veterinare impuse de Uniunea Europeană lovesc dur în afacerile ciobanilor din Mehedinţi, cărora nu li se mai permite vânzarea mieilor în târguri. Pentru Mehedinţi, există un singur abator autorizat, unde ciobanii pot aduce mieii pentru sacrificare.
După ce au trecut de această iarnă şi sperau acum la un mic profit, ciobanii din Mehedinţi îşi văd afacerile pe butuci din cauza normelor europene, care permit sacrificarea mieilor doar în unităţi sanitar veterinare de tipul abatoarelor supuse controalelor oficiale.

Anul acesta, sacrificarea mieilor se va face doar în unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, ne referim aici doar la abatoarele care sunt autorizate şi controlate de medicii sanitar-veterinari. La noi în Mehedinţi avem un singur abator, ne referim aici la toate speciile: taurine, porcine, caprine şi oi. Sperăm că vor fi oameni care vor duce mieii pentru a fi sacrificaţi, dar tot ce se sacrifică în abator se comercializează doar prin unităţi autorizate, ne referim la supermarket-uri, market-uri, care la fel, sunt supuse controlului sanitar-veterinar.
A declarat Adriana Ganea, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Mehedinţi

Astfel, din acest an nu mai este permisă amenajarea unor spaţii improvizate de către autorităţile locale pentru sacrificarea mieilor în perioada sărbătorilor pascale. La Drobeta Turnu Severin, de exemplu, mieii se vindeau în fiecare an în Târgul Veterani, unde Primăria municipiului avea grijă să doteze acest spaţiu cu tot ceea ce era necesar din punct de vedere igienico-sanitar.
Viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu consideră că măsura autorizării unui singur spaţiu în judeţ loveşte în buzunarul cumpărătorilor care vor fi nevoiţi să cumpere din magazine carnea de miel. Screciu a arătat că preţul final al cărnii de miel va include costurile de transport al mieilor de la stână la abator, adaosul abatorului unde este sacrificat, dar şi adaosul supermarket-ului care va comercializa carnea. În plus, restricţiile îi vor determina pe severineni să sacrifice mieii în spaţii total improprii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noi am oferit condiţii foarte bune, drept dovadă stă faptul că nu am avut niciodată probleme cu tăierile la târg. Din păcate, acest lucru afectează în primul rând severinenii pentru că noi pe ei îi reprezentăm. Odată cu mutarea acestor sacrificări în abatorul de la Broşteni o să crească foarte mult costurile şi tare ne este teamă că majoritatea celor care sacrifică nu se vor duce la Broşteni ci vor găsi alte locuri pe care nu le putem controla, unde vor sacrifica aceşti miei.
A declarat Marius Screciu

Edilul severinean a mai declarat că se vor face demersuri pentru obţinerea unei autorizaţii provizorii pentru ca la Drobeta Turnu Severin, mieii de Paşte să se sacrifice în condiţiile din anii trecuţi.

Noi sperăm că vom găsi înţelegere măcar pentru trei, patru zile, atunci, în perioada de Paşte să se poată sacrifica la noi, în condiţiile excelente care au fost până acum, să-i ajutăm pe cei care vor, conform tradiţiei să-şi cumpere un miel de Paşte.”, a mai declarat Marius Screciu.Direcţia Sanitar Veterinară Mehedinţi a înştinţat toate primăriile din Mehedinţi cu privire la faptul că singurul spaţiu autorizat pentru sacrificarea mieilor de Paşte este abatorul din comuna Broşteni. La Gârla Mare, primarul Dumitru Baicu a avut grijă să aducă imediat la cunoştinţă ciobanilor noile norme privind vânzarea mieilor: ,,V-am convocat la Primărie pe cei care veţi sacrifica ovine întrucât am primit o adresă de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi unde ni se aduce la cunoştinţă că d-voastră nu  mai puteţi sacrifica mieii în tîrguri, oboare şi în alte locuri ca şi până acum, ci acest lucru se va face doar la un abator autorizat din judeţul Mehedinţi, în comuna Broşteni. Dacă doriţi să sacrificaţi miei cu ocazia sărbătorilor pascale veţi fi obligaţi să mergeţi acolo, este un lucru care nu ne bucură şi nu vă bucură în primul rând pe d-voastră”. Crescătorii de animale de la Gârla Mare s-au arătat extrem de supăraţi pe această decizie, pe care o consideră injustă. ,,Nu suntem de acord cu această decizie, să ducem miei la abator, că eu nu am decât căruţă şi ţin opt inşi cu o pensie de handicap. Eu am luat porumb pe datorie de la oameni din piaţă ca să dau la oi, aşa că eu nu sunt de acord cu aşa ceva. Şi acum când să vând eu nu am bani să plătesc şi abatorul şi maşină.
Spunea Floarea Ivaşcu, o femeie din Gârla Mare
 
Pentru noi este o muncă grea, ar fi bine să se sacrifice miei pe aici pe aproape. Noi suntem oameni săraci nu ne permitem să ducem miei până acolo la abator.
Spunea Mitică Pătrulescu, un alt crescător

Nu e bună deloc decizia, dacă ar fi abator la 10-15 kilometri ai mai zice, dar noi la 170 de kilometri de Broşteni ce să facem? Te duci pentru 10 miei la 170 de kilometri? Pentru noi ciobanii asta înseamnă intrarea în faliment.
Declara cu năduf un Ion Tuică, un alt cioban de la Gârla Mare

În adresa primită de primării se specifică faptul că „această decizie a fost luată în vederea eliminării riscurilor pentru sănătatea publică care pot apărea în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitară veterinară”. Date fiind aceste norme, cel mai probabil o mare parte din ciobani îşi vor vinde mieii direct din curte samsarilor de animale pentru un preţ de cel mult 9 lei pentru un kilogram, iar cei care ţin să păstreze tradiţia şi să aibă pe masa de Paşte o friptură de miel vor avea de ales între hipermarketuri ori a merge direct la gospodăria unui crescător de animale.

Politica