vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Minoră condamnată la internarea într-un centru de detenţie, pentru omor

Tânăra doljeancă în vârstă de 16 ani care, în septembrie 2013 şi-a înjunghiat mortal concubinul, fapta petrecându-se în comuna doljeană Mârşani, a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de internare într-un centru de detenţie, conform prevederilor Noului Cod Penal. Hotărârea este definitivă, fiind pronunţată marţi, 25 martie a.c., de magistraţii Curţii de Apel Craiova.
Pe 6 noiembrie 2013 se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care Alexandra Flori Blănete, de 16 ani, din comuna doljeană Rojişte, era trimisă în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunii de omor. Conform rechizitoriului întocmit în cauză de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, totul s-a petrecut pe 15 septembrie 2013, dimineaţa, în comuna Mârşani unde fata locuia împreună cu concubinul ei, Marian Broboană, de 23 de ani şi cu copilul lor, de numai 4 luni.
Din cercetările efectuate s-a stabilit că Alexandra Flori Blănete l-a rugat pe concubinul ei să o adoarmă pe fiica lor, însă el a refuzat, aşa că s-au certat, bărbatul ameninţând-o cu bătaia. Alexandra Blănete a ieşit cu fata afară, să o adoarmă, şi când a revenit în casă, după ce a pus copilul în cărucior, concubinul ei şi-a ţinut promisiunea şi a început să o lovească.

A fugit din casă şi a aşteptat ca bărbatul să se calmeze, iar când s-a întors şi l-a văzut întins în pat, a pus mâna pe un cuţit şi i l-a înfipt în piept. Speriată de ceea ce făcuse şi de faptul că bărbatul trăia şi a ţipat la ea, tânăra a fugit pe uliţă, numai că Marian Broboană a urmat-o, a reuşit să o prindă şi a dus-o târâş în casă. I-a luat cuţitul fetei din mână şi i-a spus că o va tăia în bucăţi. Numai că pierdea sânge, aşa că tânăra a reuşit să scape din mâinile lui şi să fugă din nou. Nici de această dată bărbatul nu s-a lăsat, s-a luat după ea, însă s-a prăbuşit pe uliţă. Tânăra a încercat să-l ducă acasă, n-a reuşit, aşa că a strigat după ajutor.
Vecinii au chemat ambulanţa însă era prea târziu, bărbatul fiind găsit decedat de medicii de pe ambulanţă. Potrivit raportului medico-legal întocmit în cauză, „moartea victimei a fost violentă, s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii urmare unei plăgi înjunghiate toracice şi secţionare de perete ventricular stâng cardiac şi arteră coronară, cu hemopericad şi hemotorax stâng. Leziunile de violenţă s-au putut produce prin lovire cu un corp tăieto-înţepător, posibil cuţit”.

Alexandra Flori Blănete a fost reţinută, pe 17 septembrie a fost arestată preventiv, iar pe 30 ianuarie 2014 Tribunalul Dolj a pronunţat sentinţa, tânăra fiind condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Instanţa a dispus disjungerea acţiunii civile, care se judecă într-un dosar separat în acest moment. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au declarat apel, soluţionat marţi de Curtea de Apel Craiova. În conformitate cu noile prevederi în materie penală, instanţa a dispus internarea tinerei într-un centru de detenţie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Desfiinţează în parte sentinţa penală. Reţine dispoziţiile art. 5 N.C.P. În baza art. 21 din Legea 187/2012 înlocuieşte pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, aplicată inculpatei Blănete Flori Alexandra în baza art. 174 C.p., cu art. 99 şi urm. C.p., art. 320/1 C.p.p. şi art. 74 lit. a, c C.p., art. 76 alin. 2 C.p. cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni. Constată că inculpata a fost arestată preventiv de la 15.09.2013 la zi. Înlătură pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie a interzicerii unor drepturi, aplicate de către prima instanţă. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică.
Se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova

Politica