vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

DEMOLATOAREA / «Primăria nu are soluţii constructive, doar distructive»

Consilierii locali şi-au asumat, ieri, cu unele excepţii, decizia primarului Craiovei de a rezilia contractele cu Mediapress Investment, societate care deţine mare parte din chioşcurile de ziare din oraş. Motivele invocate de municipalitate, pe baza cărora s-a decis rezilierea, nu au nimic de a face cu cele stipulate în contracte. Potrivit celor două documente, rezilierea unilaterală se putea face numai dacă societatea nu-şi plătea cota parte către primărie, prevăzută în contract.
Cum plăţile au fost mereu efectuate, primăria a găsit două motive de care să se lege: suprafaţa chioşcurilor mai mare decât cea prevăzută în contract şi vânzarea de alte produse decât ziare. În ceea ce priveşte suprafaţa chioşcurilor de ziare, Mediapress Investment a făcut demersurile necesare pentru a intra în legalitate, respectiv obţinerea de autorizaţii de construire, dar primăria a răspuns, în scris, că aceste autorizaţii nu sunt necesare. În privinţa vânzării altor produse decât ziare, contractul nu interzice acest lucru. Drept urmare, motivarea municipalităţii nu stă în picioare.
Reprezentanţii opoziţiei, puţini la număr nu şi-au dat acordul, pe motiv că Primarul Olguţa Vasilescu, desfiinţează, dar nu înlocuieşte. Mai exact rezilierea celor două contracte va trimite peste 150 de oameni în şomaj, iar editorii de presă vor fi păgubiţi ca urmare a sistării vânzărilor odată cu închiderea chioşcurilor de ziare.
Olguţa Vasilescu a lipsit de la şedinţă aşa cum vă spuneam încă de ieri.

Din nou îmi pare rău că nu este doamna primar în sală. Văd că primăria are în ultimul timp atitudini deloc constructive. La acest punct pe ordinea de zi nu vedem nicio soluţie. Înţeleg că se doreşte anihilarea acestei reţele de difuzare a presei, dar nu văd o soluţie. La fel nu am văzut o soluţie că s-au demolat chioşcuri, la fel nu văd nicio soluţie că se va demola stadionul, văd că noi avem o atitudine distructivă. În consecinţă mă voi abţine la cele două puncte de pe ordinea de zi, repet, pentru faptul că doamna primar nu ne oferă o soluţie pentru difuzarea presei în oraşul nostru. Probabil se va ajunge şi la cenzurarea internetului. Nu discutăm aspecte juridice sau tehnice ci faptul că nu vedem o soluţie. Nu vedem o soluţie pentru chioşcurile demolate unde mii de oameni şi-au pierdut locurile de muncă. Nu văd o soluţie cu stadionul pe care Compania de Investiţii l-ar face, nu l-ar face, dar îl demolăm. Nu văd o soluţie cu această reţea de difuzare a presei.
Marian Vasile, consilier local PDL

Consilierul Local de la PPDD, Ionel Pană, a reacţionat şi el spunănd că:
Ieri am primit şi un document de la Mediapress ceea ce demonstrează pe undeva un dezinteres faţă de modul în care se abordează problema faţă de o parte a presei. Noi suntem puşi aici să facem echilibru, noi suntem puşi aici pentru a lua decizii care în primul rând să fie legale. Cele două contracte sunt din 1999 şi 2000. Au trecut ani de zile şi nu am văzut o intervenţie de-a lungul timpului prin care să atragem atenţia, prin care să spunem că acolo nu se desfăşoară activitatea în conformitate cu contractul. În calitate de consilier nu pot să fiu de acord să avem un litigiu. Sunt lucruri de bun-simţ. Nu dacă noi ne supărăm seara, sau dormim prost noaptea a doua zi punem pe cineva, aici a fost Poliţia Locală,  să facă un control inopinant şi, imediat, în secunda doi, reziliem contractul. Nu cred că aşa se lucrează nici cu presa, nici cu cetăţenii municipiului Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Hotărârile au primit însă girul majorităţii consilierilor.

«Marţea neagră a democraţiei craiovene»

La şedinţa Consiliului Judeţean, care a avut loc tot ieri, consilierul PDL Marcel Marcea şi-a exprimat dezaprobarea faţă de decizia consilierilor locali şi i-a criticat dur pe liberali pentru că au votat cele două hotărâri.

Astăzi, în acest judeţ a avut loc marţea neagră a democraţiei craiovene. Astăzi, în Consiliul Local, care estompează lucrurile bune pe care le face preşedintele CJ, s-a dispus demolarea chioşcurilor de ziare. Acest lucru reprezintă pentru noi toţi, de aici, un pumn în gura presei. Auzim de la Consiliul Local Craiova că se întâmplă lucruri ca în Turcia. Pentru că astăzi sunt ziarele şi ziariştii cărora li se ia pâinea de la gură. Legătura între ziarişti şi cetăţeni, până la urmă, sunt aceste chioşcuri bune, rele. În ziarele alea ne dau şi pe noi politicienii, până la urmă şi noi suntem parte în acest lucru. Spre ce ne îndreptăm? Astăzi se întâmplă cu chioşcurile de ziare, mâine se va întâmpla ca în Turcia cu Erdogan care opreşte Twitter-ul şi poimâine urmează televiziunile. O să propun pentru ca, în şedinţa următoare, Consiliul Judeţean să ia atitudine împotriva acestui fapt. Se putea rezolva foarte uşor, cu o intrare în legalitate. Astăzi au trimis 155 de oameni acasă. Mai am încă o rugăminte, pentru că nu putem să ne ascundem după colţ. Stimaţi colegi de la PNL, preşedintele dumneavoastră, Crin Antonescu, a spus că sunteţi în opoziţie. În opoziţie cu faptele antidemocratice. Astăzi, toţi consilierii dumneavoastră locali, ca nişte ghiocei, au votat pentru demolarea chioşcurilor. Alegeţi-vă şi hotărâţi-vă drumul pe care sunteţi!
Marcel Marcea, consilier judeţean PDL

Cărţile sunt acum la Prefectură

Mediapress Investment va solicita Prefecturii Dolj să nu dea viză de legalitate. În caz contrar se va merge la instanţă. Pe de altă parte, reprezentanţii societăţii spun că momentan chioşcurile nu vor fi demolate.

Vom depune o întâmpinare la Prefectura Dolj prin care vom cere să nu acorde viza de legalitate pe aceste hotărâri. Dacă Prefectul nu va lua în considerare solicitarea noastră, vom merge în instanţă. Asta înseamnă că momentan nu ne aşteptăm la demolarea chioşcurilor. Şi dacă vom avea un proces cu municipalitatea, nu va putea demola chioşcurile ca parte a unui litigiu. Eu cred că doamna primar e o femeie inteligentă şi nu îşi asumă un proces penal dintr-o ambiţie, aşa că nu cred că va demola abuziv chioşcurile.
Sorin Lucian Vanţă, administrator Mediapress Investment

Din experienţa anterioară, ne-am putea aştepta ca primăria să desfiinţeze chioşcurile chiar dacă pe rolul instanţelor s-ar afla un proces. Abuzurile nu sunt de domeniul necunoscutului la Craiova.
Să ne amintim Chioşcariada din 2012. Peste 100 de oameni au ieşit în stradă şi au scandat lozinci la adresa Olguţei Vasilescu: “Criminala!” Oamenii erau nemulţumiţi pentru că primarul a decis să le demoleze chioşcurile. Prefectul de atunci, Elena Costea a dat aviz de nelegalitate dispoziţiei de primar prin care urmau să fie demolate circa 100 de chioşcuri. Olguţa Vasilescu a luat foc, a cerut public demiterea Prefectei pentru că a îndrăznit să dea viză de nelegalitate. Şi nu s-a oprit până ce Elena Costea nu a fost demisă.
Ultima discuţie la care fosta Prefectă a luat parte, referitoare la situaţia creată, a fost la Gorj, unde premierul Victor Ponta a avut o întâlnire cu autorităţile din Oltenia.

În cadrul întâlnirii Olguţa a insistat că la Craiova este blocaj administrativ, deşi alte hotărâri primiseră vize de legalitate. Ponta i-a spus să aştepte până la finalul întrunirii, pentru că acolo trebuiau să aibă loc altfel de discuţii. Şi a aşteptat. La final a insistat ca Ponta să meargă cu ea şi Costea la discuţii. Premierul l-a trimis însă pe Duşa, la vremea aceea Ministru de Interne, într-un birou alăturat pentru a discuta cu primăriţa şi prefecta. Olguţa a insistat, din nou, să meargă şi Ponta la discuţii. Premierul i-a zis că vine, dar nu a mai făcut-o. Ne-am intersectat privirile. Şi-a rotit ochii în semn că era deja sătul de subiect şi de insistenţele Olguţei Vasilescu. Poate mi s-o fi părut…
Ponta şi-a văzut de treabă, am rămas în sala de şedinţe. La un moment dat Elena Costea a ieşit palidă de la discuţii: Nu pot să îmi imaginez cum poate minţi femeia asta în aşa hal, să te mintă în faţă. Cu tine de faţă să te acuze că ai făcut unele lucruri, care ştii şi tu, ştie şi ea că nu sunt reale.
Părea că lucrurile se liniştiseră. Duşa i-a spus Elenei Costea să fie mai atentă pe viitor şi cam atât. Asta se întâmpla la sfârşitul săptămânii. La începutul săptămânii următoare, Costea era anunţată că urmează să fie demisă. Olguţa fusese la Bucureşti, spun zvonurile, şi, susţinută de Valeriu Zgonea, a insistat în faţa colegilor din PSD ca Elena Costea să fie demisă, pentru că a umilit-o.

În cele din urmă Costea şi-a pierdut funcţia, a fost înlocuită de Deca, iar Olguţa şi-a împlinit visul de a demola chioşcurile, chiar dacă unii erau în litigiu cu primăria.
A câştigat bătălia.Cu ce preţ ? În plină iarnă, în prag de sărbători oamenii au rămas fără afaceri, fără job-uri.
Ce a făcut în locul acestor chioşcuri? Mai nimic…multe sunt lăsate şi acum de izbelişte. Să nu mai vorbim de faptul că la proteste oamenii au avut nevoie de intervenţia medicilor. Pe fond de stres li s-a făcut rău, au căzut din picioare şi li s-au administrat perfuzii chiar în incinta Primăriei. Olguţa ieşea în conferinţă şi spunea că nu o impresionează circul.
Acum, aduce acuzaţii de fals şi ia pâinea de la gura a sute de oameni, tot dintr-o ambiţie. Ori are alte interese? Dacă era bine intenţionată, ar fi căutat o soluţie care să nu aducă pierderi în lanţ.
Dacă prefectul Deca, cel care până acum nu s-a arătat deloc incomod faţă de interesele primarului, va da viză de legalitate, aşa cum v-am spus, Mediapress Investment se va adresa instanţei.

Politica