vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prevenire furturi din locuinţe

Este perioada concediilor şi  considerăm că este util să vă reamintim ca este nevoie să vă luaţi  unele măsuri de protecţie privind securitatea propriei locuinţe şi a bunurilor personale pe parcursul perioadei în care veţi fi plecaţi. Şi chiar dacă nu sunteţi în concediu, ci sunteţi plecaţi la serviciu hoţii pot să vă caute acasă. Şi, dacă nu vă găsesc pe dumneavoastră, cu siguranţă găsesc ei ceva util…!

Pentru a preveni transformarea dvs. într-o victimă a ,,spărgătorilor” de locuinţe ( fie ele case sau apartamente) , Compartimentul de Analiză Şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Vâlcea vă recomandă:
– La plecarea de la domiciliu verificaţi dacă aţi încuiat uşa locuinţei;
în cazul caselor la curte si a apartamentelor aflate la parter unde ar fi posibil accesul prin escaladare este necesar sa va protejaţi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere sa fie încastrate în zid, iar spatiile dintre bare sa fie de dimensiuni mici;
– Uşa de acces să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de chei diferite, şi cu lanţ de siguranţă;
– Solicitaţi administratorului să asigure permanent iluminatul scărilor şi a liftului;
– Uşile de acces în imobil să fie închise! Deşi există interfon montat la multe imobile, proprietarii lasă de regulă una din uşile de acces (de regulă cea din spate) deschisă, astfel încât interfonul este ca şi inexistent ;
– Învăţaţi copiii să nu lase cheia locuinţei sub preşul de la  uşă şi să reziste tentaţiilor venite din partea persoanelor  care, sub diverse motivaţii, doresc să pătrundă în  locuinţă;
– Aveţi grijă ca, în imobil, bunurile de valoare care au dimensiuni mici  (bani, bijuterii) să fie păstrate în locuri greu accesibile, evitându-se „ascunzătorile” tradiţionale (şifonier, sertare, bibliotecă);
– În cazul achiziţionării de aparatură electronică, nu depozitaţi ambalajele acesteia la vedere. Poate fi un indiciu clar pentru spărgători ca acestea există în imobilul dvs. ;
– Toţi locatarii să cunoască numele agentului de proximitate în a cărui zonă de competenţă se află şi numărul de  telefon al acestuia.

Pentru că nici o recomandare nu este eficientă dacă ea nu este pusă în practică, apelăm pe această cale la spiritul civic al oamenilor să cunoască numele agentului de proximitate  în a cărui zonă de competenţă se află şi numărul de  telefon al acestuia şi să sesizeze de urgenţă POLIŢIA la 112 dacă observă persoane străine în preajma locuinţelor.
Totodată, o atenţie sporită trebuie să o aibă şi proprietari de cabane, case de vacanţă sau case nelocuite.
Acestea trebuie să aibă un sistem suplimentar de protecţie, pe lângă încuietoarea de la uşă,(ex. grilaj metalic, sistem de supraveghere video, alarmă). Este recomandat să fie evitată păstrarea lucrurilor de valoare în aceste imobile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nici mediul rural nu este ocolit de persoanele care comit astfel infracţiuni.Felul în care se comit furturile în această zonă (mediul rural) are un specific aparte.
Aici discutăm despre grupuri de persoane care se deplasează cu autoturisme şi se opresc acolo unde sesizează că pot avea acces în scopul achiziţionării unor produse.
După intrarea în spaţiul de unde urmează să-şi însuşească în mod fraudulos diverse valori, grupul de persoane se dispersează (se despart), reuşind astfel să distragă atenţia proprietarului respectivului imobil sau mai frecvent proprietarul spaţiului comercial.

IPJ Vâlcea

Politica