vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

La fructe şi legume înainte… la carne înapoi

Cum perioada în care ne aflăm este destinată curăţării trupului şi sufletului, deoarece este cel mai lung post din an, Postul Paştelui, oamenii au dat năvală la pieţe să se aprovizioneze cu fructe şi legume, însă deşi ieri dimineaţă, Piaţa Centrală din Bănie era plină ochi, comercianţii se plâng că marfa lor se strică şi că lumea nu are bani, nici măcar pentru hrana proprie.

Noi am rămas aici, mai mult cu pensionarii şi tranzitanţii, cei care vin de la ţară. Trebuie să aşteptăm să îşi ia pensiile şi salariile după data de 13 a lunii, abia în perioada aceea ne mai cresc veniturile, în rest nu reuşim să ne scoatem nici ce investim. Plătim şi nouă lei pe metru pătrat spaţiul, le cumpărăm de la angro din Craiova, avem portocale cu trei lei, lămâile cu şase lei, mandarinele ceva mai scumpe cinci lei, bananele între şase lei şi şapte lei, struguri de import cu 15 lei. Acestea le vindem tot bătrânilor, mai mult de poftă câte un ciorchine, în funcţie de preţurile de achiziţie schimbăm şi noi preţurile la masă, dar de multe ori ni se strică o parte din marfă. Oamenii nu mai au bani nici să îşi umple burta.
A spus Lăutaru Sandu, comerciant

«Mâncare ieftinică şi bună»

Policlinica Buna Vestire Craiova

Uneori, comercianţii ajung în pragul disperării şi au tendinţa de a da bir cu fugiţii pentru că oamenii vor din ce în ce mai mult să economisească şi caută să cumpere hrană cât mai ieftină, dar de foarte bună calitate.

Nu mai merg deloc vânzările, sunt foarte supărată, chiar mai devreme mă certam cu o femeie pentru că se apucase să îmi răscolească toată marfa, să îşi aleagă dânsa portocale cu 3,5 lei, de o mai bună calitate şi voia să i le dau la preţ de 2,5 lei cum le am pe acestea mai urâte. Vor mâncare ieftinică şi bună, că nouă ne dă cineva pe degeaba.
A spus Maria, comerciantă în Piaţa Centrală, a relatat Ioana, comerciantă

Chiar dacă legumele nu au preţuri deloc piperate, morcovii, ridichea, salata verde le găsim la un leu legătura, la verdeţuri poţi să iei chiar trei legături de pătrunjel la un leu şi două legături de mărar, tot cu un leu, negustorii nu au deloc câştiguri.

Stăm aici şi mai plătim şi rezervarea 70 lei, pe masă, indiferent că vii sau nu, banii acesţia trebuie să îi dai, dar oamenii preferă să se ducă în supermarketuri, să le ia de-a gata făcute.
A zis Stancu Maria, comerciantă

Ca de obicei, preţurile diferă de la o tarabă la alta, ciupercile costă de la şase lei până la nouă lei jumătate, în funcţie de aspect, preţurile la roşii ating şi şase lei, spanacul românesc costă patru lei.
Merele, atât cele roşii cât şi cele galbene, frumos aşezate pe tarabe, parcă aşteptându-şi cumpărători, rămân “suspendate” chiar dacă se găsesc cu preţuri modice.

Avem mere cu doi lei galbene, doi lei cele roşii şi tot nimic, nu ştiu ce vor mai ieftin de atât.
A zis Ilie, comerciant

Pentru unii comercianţi, Postul Paştelui le-a adus clienţi, oamenii au renunţat la mâncarea de “dulce” şi au trecut la mâncăruri mai uşoare.

Acum că e Postul Paştelui, a mers vânzarea, lumea ţine post şi îşi cumpără ciuperci, castraveţi, roşii.
A spus Ana, vânzătoare

Cele mai scumpe produse, cele de import şi care nu au apărut încă în grădini

Dacă pofteşti la un strugure roze, trebuie să te încumeţi să plăteşti 15 lei, kilogramul sau dacă nu mai ai răbdare până în luna mai când este sezonul căpşunilor, pe acestea din urmă le poţi cumpăra cu 25 lei pe kilogram, vinetele costă şapte lei, un kilogram de kiwi, opt lei, dovleceii costă opt lei, iar perele din Italia, şapte lei, roşiile cherry de Italia costă 15 lei, castraveţii la folie se dau cu zece lei kilogramul, în schimb ceilalţi neambalaţi, se dau la cinci lei kilogramul.

La carmangerie bate vântul

Odată ce carnea a fost scoasă din meniul românilor pentru a posti de Paşte, pe la raionul cu carne, doar doi, trei oameni îşi mai fac “curajul” să calce pragul.

Vânzările merg foarte slab din cauză că au intrat în post, a fost şi opt martie, s-au mai cheltuit nişte bani, am făcut şi reduceri, avem pulpă de porc de la 18 lei la 17 lei, cotletul la fel, pastrama de oaie de la 25 lei la 20 lei, dar nu vindem mai deloc,este liber pe aici, lumea se axează pe verdeţuri acum.
Drăgotescu Marcel, comerciant

Politica