joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dezbatere serioasă pe probleme de agricultură

Camera pentru Agricultură din Mehedinţi împreună cu Asociaţia Producătorilor Agricoli din Mehedinţi au organizat săptămâna trecută la Casa Tineretului din Drobeta Turnu Severin un simpozion cu tema: “Agricultura mehedinţeană, încotro? ” Sala Casei Tineretului din Drobeta Turnu Severin a devenit neîncăpătoare pentru sutele de fermieri din judeţul Mehedinţi, care au ţinut să fie prezenţi la acest simpozion. A fost de altfel o primă reuniune a fermierilor, o primă discuţie reală despre problemele cu care se confruntă agricultorii din Mehedinţi după foarte mulţi ani.

La întâlnire au fost prezenţi şi reprezentanţii organismelor judeţene din domeniu: Prefectura Mehedinţi, Direcţia Agricolă Mehedinţi, Consiliul Judeţean Mehedinţi, APIA, APDRP şi Finanţele Publice Mehedinţi.Camera pentru Agricultură din Mehedinţi încearcă să identifice posibilităţile de redresare a agriculturii mehedinţene şi, totodată, să stabilească priorităţile în domeniu, dar şi responsabilităţile fiecărei părţi.

Nu întâmplător am pus la început de martie această adunare pentru că în aceste zile fermierii depun cererile de plată la APIA, sunt noi proceduri pentru tinerii fermieri şi pentru fermierii care au suprafeţe de peste 5 hectare. Este în dezbatere publică PNDR 2014-2020 şi vrem să adăugăm şi noi propunerile noastre, să fie mai bun decât cel din  2007-2013. În primul rând, ne dorim mai mulţi bani pentru tinerii fermieri pe care îi susţinem foarte mult şi mai puţină birocraţie, mai mulţi bani pentru sistemele de irigaţii. Cel mai sensibil punct este sistemul bancar care ne dorim să vină în ajutorul fermierilor, fără un sistem bancar care să îi ajute nu cred că vor avea posibilitatea, cel puţin tinerii fermieri, să acceseze fonduri în perioada 2014- 2020. Trebuie să fie un semnal de alarmă şi pentru autorităţile locale şi cele centrale pentru că trebuie să îndreptăm lucrurile în agricultura românească.
Cornel Stroescu, preşedintele Camerei pentru Agricultură Mehedinţi

Policlinica Buna Vestire Craiova

Problema cadastrului terenurilor trebuie  urgent rezolvată

La simpozionul organizat la Turnu Severin a fost prezent şi Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Întrebat ce şi-ar dori de la un ministru al Agriculturii, Baciu a declarat că acesta ar trebui în primul rând să rezolve problema cadastrului şi, bineînţeles, să cunoască probleme cu care se confruntă agricultorii.

Prima condiţie pe care ar trebui să o îndeplinească: să cunoască fenomenul. Sectorul agricol este unul destul de diversificat şi totodată necesită multă experienţă, multă ştiinţă. Nu putem merge pe principiul că la fotbal şi la agricultură se pricepe toată lumea pentru că aţi văzut că nici la fotbal nu se pricep chiar toţi şi nici la agricultură. În primul rînd ar trebui rezolvată problema cadastrului, e o ruşine în secolul XXI să nu ai un cadastru. După rezolvarea cadastrului putem vorbi de strategii agricole, putem vorbi de legi, de un fond mutual.
Laurenţiu Baciu

În ceea ce priveşte PNDR-ul, Baciu spune că aceşti bani vor trebui gestionaţi cu atenţie, având în vedere experienţa altor proiecte care nu s-au finalizat, iar banii au fost pierduţi:
PNDR-ul se discută acum. Vreau să spun că sunt mari neînţelegeri pe tema aceasta, suma este destul de mică, fiecare ar dori să ia cât mai mult, dar cei care decid trebuie să înţeleagă că aceşti bani trebuie gestionaţi cu foarte multă grijă şi introduşi acolo unde aduc plus valoare. Dacă vrem progres trebuie să fim atenţi la fiecare bănuţ ca să nu se ducă pe apa sâmbetei cum s-au dus alte măsuri şi ar trebui mers pe proiecte clare.
A mai spus Laurenţiu Baciu

Politica