joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenia veche. Monumente dispărute sau înlocuite

Istoria Craiovei ascunde lucruri uneori nebănuite, în plimbarea noastră pe tărâmurile Băniei împreună cu graficianul Dragoş Andreescu, am descoperit că mai multe clădiri din Craiova au fost ridicate de către un constructor italian, Peressuti Giovanni Batista. Se pare că acesta a ajuns să locuiască în Craiova în urma unei prietenii cu arhitectul român, Petre Antonescu. Aceştia se cunosc în oraşul Padova din Italia, iar după anul 1909 când Peressuti Giovanni Batista se stabileşte la Craiova, arhitectul nostru îl desemnează constructor al Prefecturii din Craiova, proiectată de el în 1909 şi construită între 1910-1912.

Peressuti Giovanni Batista a format meseriaşi de origine română

Inginerul constructor de origine italiană s-a îndrăgostit de meleagurile doljene şi a dat startul unei şcoli de lucrări în construcţii civile cu meşteri italieni de un înalt  profesionalism,  formând  şi  mulţi  zidari  sau  dulgheri  din rândul meseriaşilor români.Şi-a pus amprenta sa de constructor şi pe alte clădiri monumentale din Craiova, la începutul secolului al XX-lea precum Banca Comerţului, azi Primăria Craiova, Casa Albă, Casa Carianopol, azi Comandamentul Jandarmeriei Dolj, Facultatea de Agronomie, Policlinica  nr. 2 a Spitalului  Filantropia, reconstruirea Colegiului Carol I după incendiul din 1930, sala de spectacole a Teatrului Liric.
A construit şi case pentru mari proprietari: Casa şi Moara Barbu Drugă, Casa Constantin Neamţu. A înfiinţat şi construit Casa de Asigurări Sociale din Calea Severinului, azi Policlinica nr.2.

Policlinica Buna Vestire Craiova

A fost preşedintele Coloniei italiene din Craiova. A îndeplinit funcţia de Consul al Italiei cu acordul italienilor din zona Olteniei, Banatului şi Petroşani.
A fost decorat cu medalii şi ordine ale statului român, semnate de către regele Carol I şi regele Ferdinand.
La fosta sa locuinţă din Craiova din strada Unirii nr. 145 a fost dezvelită o placă comemorativă. O stradă din Craiova îi poartă numele.
Acesta este înmormântat la cimitirul catolic de pe strada Bucovăţ. Chiar şi pe piatra sa funerară este inscripţionat aportul pe care l-a avut pentru Craiova.

O parte dintre clădirile ridicate de către Peresutti au astăzi altă denumire şi altă însemnătate

Edificiul Primăriei Craiova care a servit iniţial pe post de Bancă a Comerţului, a fost proiectată de către Ion Mincu şi este terminată în 1916 de către elevul său Constantin Iotzu. Clădirea are un interior bogat decorat cu stucaturi, vitrouri, mozaicuri veneţiene şi grilaje de fier forjat.
Clădirea Facultăţii de Agronomie s-a numit în anul 1928, Liceul de fete Regina Elisabeta, până în deceniul al VI-lea, când era deja sediul Facultăţii de Agronomie.

Colegiul Naţional Carol I din Bănie primeşte acest numele 23 octombrie 1933 cu prilejul sărbătoririi centenarului liceului. În 1948, cu ocazia centenarului revoluţiei paşoptiste, liceul primeşte numele de Liceul de Matematică – Fizică Nicolae Bălcescu. Pentru mult timp director este profesorul de limba româna Nicolae Andrei, fratele ministrului de externe din acel timp, Ştefan Andrei.
În 1997, colegiul reia vechiul nume de Carol I. Bustul lui Bălcescu, din holul mare al Colegiului este postat în exterior, în faţa intrării în Teatrul Liric.

Istoria în culori

Pe de altă parte, dorim să vă ilustrăm, vouă cititorilor noştri, imaginea de altădată a clădirilor din Bănie. Tinerii noştri craioveni pasionaţi de istorie au în plan să le dea culoare, la propriu, fotografiilor de pe vremuri care erau captate alb-negru.
Această idee a pornit de la faptul că “atunci când vezi pozele colorate, se schimbă perspectiva, te apropii mai mult, când vezi Craiova de acum 100 de ani în culori e altceva”, spune Dragoş Andreescu, grafician.
Dragoş mai spune că nu este o muncă uşoară, colorizarea unei imagini alb-negru poate să dureze două-trei ore, sau două zile, în funcţie de detaliile fotografiei.

Iată două poze vechi din Craiova, colorate.
 

Parcul Bibescu, azi Parcul Romanescu.

Piaţa Marşeu din Craiova în culori
Amplasată în zona actualului Teatru NaŢional “Marin Sorescu”
CăluŞarii fotografiaţi de Willy Pragher 24 octombrie 1943

Politica