joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Soţii Sorescu menţin trează tradiţia aruncărilor lungi din Bănie

Doi dintre cei mai longevivi practicanţi ai aruncărilor lungi din Craiova continuă să ţină steagul Băniei atletice sus, concurând încă, în ciuda vârstei înaintate, pentru locurile fruntaşe la întrecerile naţionale. În acest sens, marţi în capitală se va desfăşura Campionatul Naţional de Aruncări Lungi(S, T, J1, J2), competiţie în care Cosmin Sorescu(aruncarea ciocanului) şi Ileana Sorescu(aruncarea discului) vor participa din partea CSM Craiova, ţintind către medalii. Cariera cuplului de aruncători Sorescu a fost una plină de succese, presărată cu numeroase distincţii pe plan naţional, dar şi continental. Cosmin Sorescu a pus prima dată mână pe ciocan la vârsta de 12 ani, când a fost selecţionat de antrenorul Virgil Popescu. După o perioadă petrecută sub „mâna” lui Virgil Popescu, Cosmin s-a transferat în grupa antrenorului care l-a ajutat să facă paşii spre marea performanţă, Lengyel Petre, sub îndrumarea căruia a reuşit să bifeze participarea la Campionatul Mondial de la Osaka.  Medaliile de pe plan intern l-au propulsat imediat la loturile naţionale, unde a fost pregătit o scurtă perioadă de timp şi de Doru Agache, atingând performanţa de 76, 46 de metri, al doilea rezultat naţional din toate timpurile la aruncarea ciocanului. Nu mai puţin de 18 titluri de campion naţional de seniori aştern în vitrina ciocănarului Cosmin Sorescu, completate de o invincibilitatea la concursurile naţionale de aruncări lungi, din anul 1995 până la ediţia actuală Cosmin ocupând de fiecare dată prima treaptă a podiumului.

Sorescu este şi recordmanul României la numărul de titluri obţinute consecutiv, acestea atingând cifra 15(intervalul 1997-2011). Dar rezultatele meritorii nu au venit doar pe ruta campionatelor interne, numeroase medalii venind şi dinspre balcani. Acelaşi sportiv şi-a mai trecut în bilanţ şi o participare la Campionatele Mondiale de Atletism de la Osaka din 2007, prezenţe la Campionatele Europene, dar şi locuri fruntaşe la Cupa Europei. De cealaltă parte, discobola Ileana Sorescu a pătruns în căile sportului tot la vârsta de 12 ani, în Craiova, fiind descoperită de antrenorul Bădescu Constantin. Uşor-uşor microbul aruncărilor a străfulgerat şi în pieptul craiovencei, care după ani de muncă a cules laurii aşteptaţi. Pregătită pe parcursul carierei şi de antrenorii Benga Ion, Doru Agache, Lengyel Petre, Ileana deţine în portofoliu trei titluri de campion naţional, două titluri balcanice la seniori, dar şi un număr notabil de medalii la competiţiile interne şi balcanice. Cel mai sonor rezultat din registrul craiovencei este performanţa reuşită la europenele de tineret din 2001, când Ileana Sorescu a păşit pe a doua treaptă a podiumului, contabilizând medalia de argint în proba de aruncare a discului. În ultimii patru ani, cuplul Sorescu a fost pregătit de unul dintre antrenorii secţiei de atletism a CSM Craiova, Mircea Călin, şi a continuat să se menţină pe o linie plutitoare, în fruntea ierarhiilor interne. Pe scurt, familia Sorescu are cu ce să se mândrească în materie sportivă şi în acelaşi timp reprezintă un exemplu de urmat pentru noul val de atleţi, care au ce învăţa din experienţa celor doi aruncători importanţi ai României. Într-un scurt interviu, familia Sorescu a explicat secretul unei vieţi sportive cât mai prospere, dar şi cum poţi fi la înălţime practicând trei meserii: de părinte, antrenor şi sportiv.

Rep: Cum se îmbină cele trei meserii: de sportiv, antrenor şi părinte ?
Cosmin şi Ileana Sorescu: Antrenor – părinte – sportiv, reprezintă un trio care la prima vedere pare o misiune grea pentru orice om, dar dacă în discuţie intră plăcerea şi pasiunea, lucrurile se simplifică automat. Este adevărat, trebuie să te împarţi între toate, bineînţeles să te ocupi în egală măsură de fiecare, dar atunci când practici meseriile care simţi că te definesc, nu poţi fi epuizat.
 
Dacă ar fi să facem o comparaţie, în ce situaţie se găseau probele de aruncări în România la momentul când aţi început să faceţi parte din acest fenomen şi cum vedeţi această ramură a atletismului în zilele noastre ?
Cosmin şi Ileana Sorescu:  Când noi am intrat ca juniori era un nivel mult mai ridicat faţă de ceea ce putem observa în zilele noastre. Am încercat să îl ducem cât mai sus, să performăm în ceea ce facem, concurenţa fiind mai acerbă. Pentru noi rezultatele de acum nu sunt extraordinare, dar având în vedere că trebuie să ne împărţim între cele trei meserii, încercăm să ţinem pasul cu cei tineri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aveţi o vârstă la care mulţi sportivi încep să îşi „pună ghetele în cui”. Cum aţi reuşit să vă păstraţi dorinţa de a face sport după toţi aceşti ani? Pe scurt, care este secretul longevităţii în viaţa unui sportiv ?
Cosmin şi Ileana Sorescu:  Pasiunea şi microbul. Pasiunea, plăcerea, pentru ceea ce faci te îndeamnă să nu renunţi, să munceşti în continuare şi să doreşti să faci performanţă. Ulterior plăcerea a devenit meserie şi asta încercăm să le transmitem şi celor tineri.

Ce vă doriţi anul acesta pe plan competiţional ?
Cosmin şi Ileana Sorescu: Sperăm să continuăm să bifăm prezenţe pe podium, pentru că ne dorim în continuare să fim cei mai buni la meseria pe care o praticăm şi să le arătăm sportivilor nou intraţi în branşă că dacă eşti serios şi munceşti poţi avea o carieră competiţională lungă şi plină de succese.

–––––––

Rezultate

Marius Ionescu, primele concluzii după pregătirea din Kenya

Maratonistul craiovean, legitimat la CSM Craiova a alergat duminică la un semi-maraton în Olanda, denumit Alphen 20km. „Piciul” a trecut al patrulea linia de sosire, cu un timp de 1 oră 3 minute şi 16 secunde, fiind la câteva sute de metri de păşirea pe ultima treaptă a podiumului. Marius a declarat că nu a făcut o cursă în parametrii aşteptaţi, dar consideră că a fost doar un test, din care a avut ce învăţa.

Nu a mers cum voiam, mă aşteptam la un rezultat mai bun, dar a fost un test util. Acum ştiu că nu este benefic să merg direct la un concurs de la altitudine şi cu un drum lung. Sunt mai mult dezamăgit că am pierdut locul trei pe ultimele sute de metri.
A declarat Marius Ionescu

În altă ordine de idei, atletul Radu Lozan, legitimat la CSM Craiova, a ocupat locul patru la finala Campionatului Naţional de J2 în sală, desfăşurată sâmbătă şi duminică în capitală.

Politica