vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Au început simularile examenului de Bacalaureat

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a au început ieri simularea probelor de bacalaureat cu simularea examenului scris de Limba şi literatura română. Testarea a început la ora 9.00, când s-au deschis plicurile sigilate cu subiectul multiplicat. Timpul destinat rezolvării subiectelor la Limba şi literatura română a fost de trei ore, iar elevii au fost supravegheaţi de profesori de altă specialitate. Este pentru prima oară când simularea probelor de BAC are loc la nivel naţional, cu aceleaşi subiecte pentru toţi liceenii. O premieră este şi susţinerea simulării de către elevii claselor a XI-a.

Scopul testării, familiarizarea cu rigorile examenului şi «prevenirea» rezultatelor dezastruoase

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a au susţinut ieri simularea examenului scris de Limba şi literatura română, din cadrul Bacalaureatului. Scopul acestei testări este familiarizarea cu rigorile examenului şi optimizarea rezultatelor la bacalaureat,  după cum precizează Ministerul Educaţiei Naţionale în Procedura privind organizarea şi desfăşurarea simulării evaluării naţionale, pentru elevii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional, în anul şcolar 2013-2014. Doar 56,4% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat anul trecut Bacalaureatul, după ce în 2012 promovabilitatea la nivel naţional a fost de 44,26%.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Accesul elevilor în sălile de clasă este permis în fiecare zi de simulare până la ora 8.30, iar simularea examenului de Limba şi literatura română, din cadrul Bacalaureatului a început la ora 9.00, moment în care în fiecare sală s-au deschis plicurile sigilate care conţin subiectul multiplicat. Timpul destinat rezolvării subiectelor este de trei ore, din momentul în care fiecare elev a primit subiectele fotocopiate.

Rezultatele nu se contestă şi nu se trec în catalog

Elevii au fost supravegheaţi în timpul simulării de câte doi profesori pe clasă, care predau altă materie decât Limba şi literatura română. Profesorii supraveghetori provin din şcoala în care elevii susţin simularea, iar preşedintele comisiei de organizare a simulării este directorul liceului. Rezultatele obţinute la simulările Bacalaureatului 2014 nu se contestă şi nu se trec în catalog. Ele sunt analizate la nivelul fiecărui liceu prin discuţii individuale cu elevii, prin dezbateri la nivelul clasei, prin şedinţe cu părinţii şi la nivelul consiliului profesoral. În urma acestor analize, fiecare şcoală va trebui să facă un raport pe care să îl transmită Inspectoratului Şcolar.

La şcolile cu rezultate slabe, raportul va trebui să includă şi un plan de acţiune cu măsuri de remediere a situaţiei. Mai departe, inspectoratele şcolare vor realiza, la rândul lor, câte un raport care va cuprinde planuri de acţiune şi măsuri de monitorizare, raport pe care îl vor trimite la Ministerul Educaţiei Naţionale în termen de maximum o lună de la ultima probă de simulare. Şcolile sunt obligate să ia toate măsurile necesare pentru ca activitatea didactică a claselor a IX-a şi a X-a, care nu sunt implicate în simulări, să se desfăşoare corespunzător, după un program stabilit de consiliul de administraţie al şcolii.

Bacalaureat – Calendar Simulări – Clasele a XI-a şi a XII-a
3 martie 2014 Simulare – proba scrisă – Limba şi literatura română
4 martie 2014 Simulare – proba scrisă – Limba şi literatura maternă
5 martie 2014 Simulare – proba scrisă – Proba obligatorie a profilului E)c)
7 martie 2014 Simulare – proba scrisă – Proba la alegere a profilului şi specializării E)d)
14 martie 2014 Afişarea rezultatelor

În judeţul Dolj, 6.468 de elevi de clasa a XI-a au fost înscrişi pentru a susţine simularea examenului de bacalaureat la Limba şi literatura română. Dintre aceştia doar 5.352 s-au prezentat la prima probă, echivalentul unui procent de 82,7%.

Liceenii de clasa a XII-a s-au prezentat în număr mai mic decât cei de a XI-a

Totodată, numărul elevilor de clasa a XII-a înscrişi la prima probă a simulării de bacalaureat a fost de 5.464, prezentându-se la susţinerea probei doar 4.392, adică 80,4%.

Cinci elevi doljeni au fost eliminaţi de la proba de limba şi literatura română

Chiar dacă regulamentul prevede clar faptul că notele nu vor fi trecute în catalog, unii elevi nu s-au putut abţine şi au încercat să copieze.  Aceştia au crezut că îi pot induce în eroare pe dascăli, însă norocul nu a fost de partea lor. Este vorba de trei elevi doljeni, de clasa a XI-a de la: CNE Gh. Chiţu Craiova, CT Ştefan Milcu Calafat, CTAM C-tin Brâncuşi Craiova. De asemenea, incidentele au apărut şi în rândul elevilor din anul terminal. Astfel, doi tineri de la Liceul Teoretic Traian Vuia  Craiova şi de la Liceul Matei Basarab Craiova au fost eliminaţi pe motiv de fraudă.

Pentru unii simularea a fost «floare la ureche»

La marile colegii din Bănie, prima probă a simulării nu a ridicat prea multe probleme. Liceenii au spus că subiectele au fost destul de abordabile, mai ales că la partea a treia nu au avut de realizat un eseu pornind de la o poezie.

Mă bucur foarte mult că nu ne-a picat poezia la partea a treia. Sper să nu se întâmple asta nici la examenul propriu-zis, pentru că sunt mult mai grele decât proza. Primele două părţi au fost chiar uşoare, cred că oricine ar fi putut face câte ceva pentru a lua măcar un cinci. Eu mă aştept la o notă cât mai mare, care sper să fie peste nouă.
A spus o elevă de la C.N. ,, Elena Cuza’’, clasa a XII-a

La partea a treia ne-a picat comedia. A fost destul de simplu. Oricum mai este un an până când voi susţine eu examenul de bacalaureat. Cred că până atunci se vor mai schimba multe. Nu-mi fac griji, am timp să-mi pun la punct până atunci toată materia. Sper să iau cel puţin opt la această simulare.
A spus un elev de la C.N. ,, Carol I’’, clasa a XI-a

Politica