miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cer să nu li se desfiinţeze o Judecătorie şi un Parchet

Localnicii din Baia de Aramă sunt intrigaţi şi cer sprijinul parlamentarilor de Mehedinţi pentru a evita închiderea Judecătoriei şi Parchetului din oraş. Ministerul Justiţiei a anunţat la începutul lunii februarie că intenţionează să închidă instanţa şi parchetul de aici, alături de alte 29 de instanţe din ţară, întrucât au un volum mic de activitate.  Paradoxal, deşi s-a vorbit întotdeauna despre încărcătura foarte mare de dosare pentru un magistrat, iată că acum la Baia de Aramă tocmai pentru că Judecătoria a soluţionat un număr mai mic de 5000 de dosare într-un an riscă să fie închisă.  Cum Baia de Aramă se află în zona de munte a judeţului Mehedinţi, la mare distanţă de orice altă instanţă judecătorească din judeţ, localnicii de aici sunt intrigaţi şi cer sprijinul parlamentarilor mehedinţeni.  Oamenii se plâng că vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru transportul în altă localitate, în cazul în care vor trebui să-şi rezolve o problemă în instanţă. Un memoriu a ajuns pe masa Parlamentarului şi din partea reprezentanţilor Judecătoriei şi Parchetului din oraş. Deputatul Viorel Palaşcă a depus un amendament la comisia juridică pentru ca această judecătorie să nu fie desfiinţată.

Consider că argumentele pentru ca această instanţă să funcţioneze în continuare sunt destul de solide, unul ar fi faptul că această judecătorie are un sediu relativ nou şi funcţionează în bune condiţii, distanţa de acolo şi până la altă instanţă ar fi de peste 70 km, iar în condiţiile în care populaţia este îmbătrânită şi cu resurse materiale modeste, ar fi un cost suplimentar pentru accesul la un serviciu public. Vreau să spun că de această situaţie am fost sesizat de cătăţenii din Baia de Aramă, dar şi de colectivul judecătoriei şi parchetului de la Baia de Aramă printr-un memoriu pe care mi l-au înaintat mie şi camerei.
A declarat deputatul mehedinţean Viorel Palaşcă

Amendamentul deputatului Viorel Palaşcă urmează să fie discutat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Din această comisie fac parte doi deputaţi aleşi în circumscripţiile electorale din Mehedinţi. Este vorba despre deputatul UNPR, Eugen Nicolicea şi social democratul Marius Manolache. Potrivit proiectului de lege, depopularea zonelor aflate în circumscripţia unor instanţe au condus la o scădere a numărului de dosare înregistrate pe rolul acestora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceste instanţe au înregistrat constant un volum scăzut de activitate sub media la nivel naţional, au avut un grad scăzut de ocupare a posturilor de judecători (există judecătorii care nu prezintă atractivitate pentru opţiunile auditorilor de justiţie după absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii şi susţinerea examenului de capacitate), condiţiile socio-economice care au condus la punerea în funcţiune nu mai subzistă, iar depopularea zonelor aflate în circumscripţia acestora au condus la o scădere a numărului de dosare înregistrate pe rolul acestora.
Se arată în expunerea de motive a proiectului de lege

Politica