joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Analele Universităţii din Craiova

Radio România Oltenia în parteneriat cu Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere au lansat, ieri, în cadrul Târgului Gaudeamus, volumele “Analele Universităţii din Craiova, Seria Ştiinţe filologice, Lingvistică, 2013 şi “Analele Universităţii din Craiova, Seria Comunicare, Media, 2013.Acestea fac parte din tradiţia Universităţii din Craiova care de mai mulţi ani de zile relatează istoria Universităţii din Craiova prin ediţii tipărite. Revistele reprezintă generaţii, sunt relatate mai multe cercetări ştinţifice ale cadrelor didactice pe diverse domenii de-a lungul anilor. Revista dedicată lingvisticii are 35 ani, iar cea dedicată comunicării şi jurnalismului, trei ani. Volumul “Analele Universităţii din Craiova, seria Comunicare, Media este o continuare a volumului cu acelaşi nume, seria Lingvistică.

Efortul Facultăţii de Litere şi a Universităţii din Craiova nu s-a oprit aici, este o parte veche a volumului Analele Universităţii din Craiova, Seria Ştiinţe filologice, Lingvistică. Facultatea de Litere a ştiut să se adapteze contextului actual în domeniul profesional, ştinţific şi academic. Domeniile comunicare, media sunt atât de căutate astăzi de tânăra generaţie, atât de la modă. Aceste reviste sunt un drapel al facultăţii noastre.
A declarat prof. univ. dr Cristiana Teodorescu, redactor şef al volumului Analele Universităţii din Craiova

Articolele din volumul Analele Universităţii au intrat de altfel într-o bază de date internaţională şi au ajuns pe rafturile a 36 biblioteci străine.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Capitolul Academus – cel mai reprezentativ din ultimul volum al Analelor Universităţii din Craiova

Revista Analele Universităţii din Craiova, seria Comunicare şi Media a fost un proiect ambiţios, o muncă de echipă, este un etalon. Elementul de noutate din revistă se constituie în capitolul intitulat Academus, aşa am citit în revistele internaţionale şi am constatat că marii oameni de cultură din acele ţări publică în reviste ştiinţifice, atunci am creat un spaţiu în acest capitol unde am încercat să aducem prezenţe notabile din ţară şi străinătate. Avem o pagină în care am transcris impresiile domnilor academicieni după lecturarea volumului.
A spus Gabriela Rusu Păsărin

Magia Jocului –tradiţie şi continuitate de Constantin Câşlaru

În şirul evenimentelor derulate pe parcursul târgului de carte Gaudeamus, a avut loc o altă lansare de carte, “Magia Jocului-tradiţie şi continuitate” scrisă de Constantin Câşlaru, carte apărută cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj, primăriilor Urzicuţa şi Maglavit şi Centrului de Tineret Giurgiţa. În această carte au fost evidenţiate jocurile copilăriei din regiunea Olteniei.

«În noi zace un sâmbure de copilărie»

Am fost extraordinar de fericit când am văzut că autorul, Constantin Câşlaru a avut ideea să pună pe hârtie câteva jocuri, întâmplări de pe câmpia Băileştilor. Am rămas surprins când am găsit în această cărticică sufletul copilăriei mele, sunt foarte multe năzdrăvănii prin care orice copil de vârstă preşcolară încearcă să se reculeagă, să fugă în copilărie, în joc. Am constatat că sunt foarte multe din jocurile pe care eu le-am practicat la vârsta copilăriei. Substanţa acestor jocuri e legătura indescriptibilă dintre comunicare, sociabilitate, în noi zace un sâmbure de copilărie, toată viaţa noi ne vom juca, şi în contextul acesta, mi se pare că e o magie să ştii să te joci, să fii de-a pururea copil.
A declarat Marian Răţulescu, editorul cărţii Magia Jocului

Cartea vine şi ca un sfat către tineri, care nu trebuie să uite jocurile tradiţionale, în favoarea celor pe calculator.

Foarte multe din jocurile copilăriei din câmpia Băileştilor au fost preluate şi de cei de la oraş şi sper să nu mai stea copiii tot timpul în faţa calculatorului.
A relatat Marian Răţulescu, editorul cărţii Magia Jocului

Poate că la prima vedere, treaba cu jocurile este puerilă, dar nu e aşa, în toate civilizaţiile copiii s-au jucat, jucându-se au construit, şi-au dezvoltat personalitatea şi au devenit liderii ai acelor comunităţi, iar comunităţile nu s-au spulberat, cumva, în felul acesta, jocul poate fi constituit alegoric ca baza unei societăţi.
A dezvăluit Delia Roşianu, director editura Agora

Autorul, Constantin Câşlaru a povestit cum a construit filele cărţii.

Timp de 49 ani din activitatea mea, am colindat satele din câmpia Băileştilor, am prins momentul când erau pline de copii, însă acum în ultimii ani, m-au dus către o întristare, nu mai zăream pe nimeni, nu mai aveau dragul şi voia bună de a se juca. Am încercat să pun în această carte, esenţa şi însemnătatea sau rolul jocului, jocurile copilăriei sunt un mesaj istoric, jocurile din cele mai triste vremuri ale trecutului poporului nostru, care ilustrează întreaga viaţă, ocupaţiile, tradiţiile oamenilor care au trăit pe acele meleaguri.
A concluzionat Constantin Câşlaru, autorul cărţii Magia Jocului

Dezbatere pe tema Cititul dăunează grav inculturii

Pe parcursul lansării acestei cărţi s-a dat startul unei dezbateri cu titlul “Cititul dăunează grav inculturii”.
Mai mulţi tineri de la liceele din Bănie au participat la această discuţie, şi-au spus punctul de vedere asupra importanţei lecturii în dezvoltarea personalităţii. Elevii participanţi la dezbatere au spus că înţeleg importanţa lecturii şi că totodată trebuie să citească din plăcere, nu să le impună altcineva să citească.

Vreau să citesc, cititul este un univers, te ajută să îţi găseşti loc în ordinea firească a lumii. Am toată viaţa înainte să citesc, să descopăr lucrări noi şi atrăgătoare.
A spus Ioana Ghivercea, participantă la dezbatere

Delia Roşianu, editorul Agora a spus, de asemenea că trebuie să ne mobilizăm cu toţii să aducem lectura într-un stadiu cât mai avansat deoarece ne ajută să urcăm pe treptele sociale în viaţă, să devenim mai culţi.

Este cumva ciudat să faci un lucru pentru care nu mai există cerere de piaţă, cum ar fi cărţile. Până la urmă cărţile sunt importante dacă vrem să ne păstrăm condiţia umană. Lumea trebuie să înţeleagă că momentul în care nu mai citim este momentul în care nu mai comunicăm, nu poţi tot timpul să vorbeşti numai despre reţete de mâncare(…).
Delia Roşianu, director editura Agora

Politica