sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Echipamente noi la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Oltenia

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat, ieri, că dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din Oltenia va fi suplimentată şi diversificată cu echipamente speciale pentru condiţii de iarnă, printr-un proiect cu fonduri europene, în valoare totală de 1,4 milioane de euro. Declaraţia a fost făcută de şeful administraţiei judeţene, Ion Prioteasa, cu ocazia prezentării a cinci autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale de urgenţă, care au fost achiziţionate printr-un proiect cu finanţare europeană depus de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Sud-Vest Oltenia, formată din cele cinci judeţe ale regiunii şi având ca lider CJ Dolj.

Trăim o zi absolut specială în viaţa noastră, cu atât mai mult cu cât avem plăcerea de a se afla alături de noi preşedinţi de consilii judeţene din Oltenia, primari de mari municipii, inspectorii şefi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, doamna Marilena Bogheanu, şi prefectul judeţului Dolj, domnul Marius Deca. Ne bucurăm să putem anunţa că intră în etapa finală un demers deosebit de important, pentru care noi, cei prezenţi aici, ne-am dat mâna în urmă cu câţiva ani, semnând un contract prin care puteam atrage fonduri europene în vederea dotării unităţilor speciale de intervenţie în situaţii de urgenţă. Am pornit la drum accesând finanţare europeană pentru un proiect în valoare totală de 12 milioane de euro, prin intermediul căruia am cumpărat 44 de echipamente specifice, repartizate în mod colegial către toate cele cinci judeţe din Oltenia, între care şi un centru mobil de comandă, care rămâne aici, la Craiova. Cum încă mai existau fonduri disponibile, a fost elaborat un nou proiect, cu o valoare totală de peste cinci milioane de euro, care viza achiziţionarea a cinci vehicule pentru intervenţie şi salvare de la înălţime şi a altor cinci autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale de urgenţă, care, iarăşi, vor fi distribuite în mod egal între judeţele din regiune. În acest moment, vă putem prezenta o serie dintre dotările procurate prin intermediul celui de-al doilea proiect, despre care noi credem că sunt printre cele mai bune echipamente de acest gen din România.
A declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa

Ion Prioteasa: «Urmează să depunem un nou proiect cu finanţare europeană, a cărui valoare totală este de 1,4 milioane de euro»

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, şeful administraţiei judeţene din Dolj a mai precizat că urmează să fie depus un nou proiect cu finanţare europeană, a cărui valoare totală este de 1,4 milioane de euro. Dotările vor consta în achiziţionarea de echipamente pentru intervenţii în condiţii de iarnă.

Ne face, totodată, plăcere să anunţăm că, în completarea etapelor anterioare, urmează să depunem un nou proiect cu finanţare europeană, a cărui valoare totală este de 1,4 milioane de euro. De data aceasta, ne vom orienta către dotări speciale pentru intervenţia în condiţii de iarnă, astfel că fiecare inspectorat pentru situaţii de urgenţă va primi câte un autovehicul şenilat. Cu ajutorul acestora, echipajele care desfăşoară misiuni de salvare a vieţilor omeneşti vor putea ajunge şi în cel mai îndepărtat şi izolat sat, oricât de mult ar fi nins.
A adăugat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa

Doljul va achiziţiona şi o autofreză

În plus, trei dintre judeţe, printre care se numără şi Doljul, vor achiziţiona câte o autofreză pentru zăpadă, pe când celelalte două vor mai cumpăra câte o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale.

Este evident că, odată ajunse aceste echipamente noi la centrele pentru situaţii de urgenţă, unele dintre maşinile deja aflate în dotare vor fi distribuite către alte localităţi din fiecare judeţ, astfel că pe întreg cuprinsul regiunii vor fi asigurate mai bine condiţiile necesare pentru intervenţii. Le mulţumim, cu această ocazie, tuturor celor care s-au implicat în elaborarea acestor proiecte şi au depus eforturi pentru reuşita lor şi îi felicităm pe cei care vor gestiona echipamentele de acum înainte, exprimându-ne şi speranţa că evenimentele la care se vor vedea nevoiţi să le folosească vor fi cât mai rare.
A spus Ion Prioteasa

Cele două proiecte cu fonduri europene au vizat achiziţionarea a 54 de echipamente

Cele două proiecte cu fonduri europene pentru care ADR Sud-Vest Oltenia a obţinut finanţare au vizat achiziţionarea a 54 de echipamente specifice pentru dotarea bazelor operaţionale de intervenţii în situaţii de urgenţă: 21 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, 5 autospeciale pentru descarcerări grele, două autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologie), 20 de autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale de urgenţă – FRAP, cinci autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime şi un centru mobil de comandă şi control.

Este cel de-a doilea contract de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional. După cum ştiţi, primul contract a fost încheiat cu succes. Au fost achiziţionate 44 de echipamente, care au fost repartizate celor cinci ISU-uri, din cele cinci judeţe ale regiunii noastre. Se va depune cea de-a treia aplicaţie în câteva luni de zile. În cadrul acestui contract mai au încă cinci echipamente cu scări pentru intervenţii la înălţime, care vor sosi undeva prin luna iunie şi de asemenea se va depune cea de-a treia aplicaţie. Este adevărat că este vorba de o depăşire a sumei alocate regiunii noastre. Probabil aceasta se va ridica undeva la un milion 200 000 de euro, pentru categorii de echipamente care iniţial nu au fost eligibile. Este vorba de echipamente care să poată să intervină în situaţii de calamităţi.
A declarat Marilena Bogheanu, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia

Florea Constantin: «Este una dintre cele mai mari autospeciale de transport apă şi de lucru la intervenţie»

Această autospecială a costat 160.000 euro fără TVA şi sunt repartizate în fiecare judeţ. Pentru că se apropie Ziua Protecţiei Civile, când se împlinesc 81 ani, fiecare judeţ va putea să prezinte această autospecială şi o va putea băga în intervenţie chiar de mâine. Este una dintre cele mai mari autospeciale de transport apă şi de lucru la intervenţie. Are pompe de presiune în care apa nu se mai poate consuma foarte repede, pentru că sunt nişte instalaţii speciale care lucrează şi pentru autoprotecţia specialei în caz de incendiu, dar şi pentru intervenţii la locuinţe. Cu dotarea pe care o are, sperăm să ajungem cât mai repede la cetăţeni şi să micşorăm timpul de răspuns la fiecare solicitare.
Constantin Florea, şeful  ISU “Oltenia’’ Dolj

Oficialităţi din întreaga Oltenie au luat parte la prezentarea celor cinci autospeciale

La evenimentul organizat, ieri, pe Esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova au luat parte, alături de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, preşedinţii consiliilor judeţene din Olt, Gorj şi Mehedinţi – Paul Stănescu, Ion Călinoiu, respectiv Ioan Adrian Duicu – prefectul judeţului Dolj, Marius Deca, primarii municipiilor Craiova, Târgu-Jiu, Slatina şi Râmnicu Vâlcea – Lia Olguţa Vasilescu, Florin Cârciumaru, Minel Prina şi Emilian Frâncu – viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin Marius Screciu, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, precum şi reprezentanţi din conducerea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Politica