vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Mândru-i plaiul oltenesc», un nou spectacol marca Ansamblul Folcloric «Maria Tanase»

Un nou spectacol al Ansamblului Folcloric ,,Maria Tănase’’ va veni în întâmpinarea tuturor craiovenilor pasionaţi de folclorul autentic românesc. Spectacolul ,, Mândru-i plaiul oltenesc’’ va avea premiera joi, 27 februarie, ora 18.00, la Teatrul Naţional ,,Marin Sorescu’’. Solişti de renume vor participa la această manifestare. Printre aceştia se numără: Mariana Ionescu Căpitănescu, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Liliana Popa, Cristian Bănăţeanu, dar şi mulţi alţii. Întregul spectacol va fi condus de orchestra maestrului Nicu Creţu.

Vreau să vă vorbesc astăzi ( n.r.- ieri) despre premiera Ansamblului <>, care va avea loc joi, 27 februarie la Teatrul Naţional <>, începând cu ora 18.00. Este vorba despre un spectacol în care vor fi prezenţi o mare parte dintre artiştii Ansamblului. Încep cu Mariana Ionescu Căpitănescu, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Liliana Popa, Cristian Bănăţeanu, dar şi mulţi alţii. De asemenea, vor fi prezenţi şi dansatorii Ansamblului, care au pregătit mai multe surprize.
A declarat Oana Bică, managerul Ansamblului Folcloric ,, Maria Tănase’’

Jocurile puse în scenă provin din toate zonele României

Policlinica Buna Vestire Craiova

Coregraful Ansamblului ,,Maria Tănase’’, Ionel Garoafă  a vorbit despre noutăţile în ceea ce priveşte montajele coregrafice. Jocurile care vor fi puse în scenă provin din toate zonele României şi au fost culese cu multă grijă.

Referitor la montajele coregrafice venim aici cu noutăţi mai ales din zona Olteniei, unde am făcut o culegere din sudul Câmpiei Băileşti şi cu preponderenţă comunele Rast, Ciupercenii Vechi, oraşul Calafat. Este vorba despre nişte jocuri foarte frumoase. De asemenea, am căutat să aducem jocuri din zona Banatului şi a Moldovei. Vom pune în scenă şi un dans de peste Prut, o horă de la Chişinău. Am mers, mai departe în Transilvania şi am căutat să aduc nişte jocuri dintr-o comună de pe lângă Tg. Mureş, iar jocurile de acolo sunt extraordinar de frumos redate. Am continuat apoi cu zona Mehedinţiului şi am cules câteva jocuri extrem de interesante. Invităm publicul să vină, să vadă jocurile tradiţionale româneşti, care sunt de o frumuseţe inestimabilă.
A precizat Ionel Garoafă, coregraful Ansamblului “Maria Tănase’’

Cântecul contemporan, prilej pentru ca artiştii să vină cu propria contribuţie

Totodată, soliştii vor prezenta partea lor de contribuţie pentru acest spectacol. În acelaşi timp, pe lângă culegerile şi cântecele de o autenticitate incontestabilă, va fi prezent şi cântecul contemporan, la care artiştii vin, de asemenea, cu propria contribuţie.

Eu am să plec de la ideea că cei care o să citească titlul spectacolului s-ar putea să creadă că noi venim numai cu folclor oltenesc. Noi venim cu ritmuri din toate zonele ţării.  Acestea aduc o varietate, o ţesătură de o valoare inestimabilă. Nu aş vrea să înţelegeţi că muncim numai la partea de coregrafie. Muncim şi cu soliştii, în sensul că i-am rugat ca de această dată să vină cu culegeri personale. Într-adevăr ei se ocupă şi la ora actuală, fiind profesionişti, în mod deosebit de culegeri. Acestea le conferă o poziţie din ce în ce mai valoroasă în grădina folclorului românesc. Avem şi piese de orchestră noi, pentru că suntem cei care vom susţine partea muzicală şi este destul de greu să subliniem foarte atent zonele, cu specificul fiecăreia, dar este tot aşa de greu, pentru că este un material nou, într-un timp foarte scurt, pe care noi l-am prelucrat de la începutul anului şi până acum. Sperăm ca această concepţie a spectacolului, precum şi coregrafia, dansurile şi varietatea de folclor să placă celor care vor veni la spectacolul nostru şi să fie un pas în plus în valorificarea folclorului românesc şi în special a celui oltenesc.
A explicat Nicu Creţu, maestru dirijor

În cadrul spectacolului va fi prezent şi un grup de copii, de la Clubul Arti

În cadrul spectacolului va fi prezent şi un grup de copii, de la Clubul Arti, dar şi Denis Drăghici, în vârstă de şase ani, care a participat la un concurs de talente.

În cadrul acestui spectacol vom avea şi un grup de copii care va vesti primăvara. Este vorba de copiii de la  Clubul Arti. Îl avem şi pe Denis Drăghici care este un copil de şase ani. A fost şi la <> şi a lăsat o impresie bună acolo. Acest spectacol l-am organizat împreună cu Asociaţia <> şi cu sprijinul Primăriei Craiova. Vă aşteptăm cu drag şi sunt sigură că şi de această dată artiştii Ansamblului vor face figură bună şi nu vor dezamăgi.
A spus Oana Bică, managerul Ansamblului Folcloric ,, Maria Tănase’’

Concertele caritabile nu vor lipsi nici în acest an

Ca în fiecare an, Ansamblul ,, Maria Tănase’’ pregăteşte o serie de surprize, dar şi concerte caritabile, cum ar fi cel pentru copiii bolnavi de autism. De asemenea, artiştii sunt solicitaţi să meargă în şcoli şi grădiniţe, pentru a pune în scenă două piese de teatru. Seria manifestărilor va continua cu deplasări în străinătate, dar şi cu pregătirea unui spectacol grandios pentru Zilele Craiovei.

Ca în fiecare an avem tot felul de spectacole şi când spun asta mă refer şi la spectacole caritabile. Vom avea şi un spectacol dedicat Zilei Femeii, de 8 Martie. Vom pregăti un spectacol caritabil pentru copiii bolnavi de autism şi le mulţumesc din suflet colegilor mei, pentru că ei sunt foarte deschişi, chiar dacă au un program foarte încărcat. De asemenea, suntem solicitaţi să mergem în şcoli şi grădiniţe cu cele două piese de teatru. Este vorba de <> şi <>. Vom merge, ca de fiecare dată, şi la Căminul de bătrâni. Ne face plăcere să aducem un pic de bucurie celor care au mai rămas doar cu asta. Vom avea şi deplasări în străinătate, vom participa la diverse festivaluri, unde vom duce cu mândrie numele oraşului Craiova. Vom milita pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Probabil vom mai avea o premieră undeva în toamnă şi vom merge la toate festivalurile care deja au devenit o tradiţie pentru noi: Festivalul de la Sibiu, de la Oradea, în Cişmigiu. Pregătim surprize şi de Zilele Craiovei. Vom merge, din nou, în cartiere. Vom încerca să desfăşurăm spectacole în mai multe cartiere din Craiova.
A adăugat Oana Bică

Politica