marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Marius Ionescu, în căutarea ingredientului secret al kenienilor

Aflat în Kenya de la începutul lunii ianuarie, Marius Ionescu este nerăbdător să vadă rezultatele pregătirii, în condiţiile de pe continentul “mamă” al alergătorilor de fond. “Piciul”, cum este numit de prieteni, a trăit pe propia piele intensitatea şi solicitatarea unei lecţii de pregătire, alături de coloşii curselor lungi, ca Mo Farah sau Ezekel Kemboi. Specializat în probele de maraton, Marius Ionescu a ales să se pregătească în Kenya, la un campus preferat de majoritatea performerilor în probele de fond la nivel mondial, considerând că în acest fel se va naturaliza cu munca pe care o depune un campion olimpic.

În acest loc se antrenează cei mai buni atleţi la nivel mondial. Am avut ocazia să fac antrenament cot la cot cu sportivi extraordinari, ca englezul Mo Farah, campion olimpic în 2012 şi dublu campion mondial. Alături de el în campus se mai află şi campionul olimpic în proba de 1500m – Taoufik Makhloufi din Algeria, iar de asemenea şi Gamze Bulut din Turcia Este un  campus la altitudine, peste 2200 de metri, unde îşi desfăşoară pregătirea campioni olimpici. Sunt curios să văd care este “secretul-secretele” lor.  Până acum totul a decurs bine, antrenamentele au fost solicitante, dar aştept să văd şi rezultatul.
A declarat Marius Ionescu

Totuşi, “Piciul” susţine că schimbarea de fus orar, precum şi impactul cu noile condiţii atmosferice, pe care organismul său le-a asimilat ceva mai lent, i-au îngreunat puţin perioada de acomodare, dar după un anumit timp totul a intrat în normalitate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La început a fost puţin mai greu. Schimbarea de fus orar, precum şi adaptarea la condiţiile atmosferice a durat mai mult decât de obicei, dar după o perioadă totul a intrat în normal. Antrenamentele merg bine şi aştept cu nerăbdare să văd rezultatul lor.
A mărturisit “Piciul”

În fiecare zi petrecută sub soarele arzător al Africii, Marius Ionescu a căutat şi continuă să scormonească după ingredientul secret al kenienilor, în paralel cu pregătirea profesionistă pe care o desfăşoară zi cu zi. “Piciul” a reuşit să analizeze factorii de succes ai fondiştilor produşi de continentul african, ajungând la concluzia că pe lângă aspectele de factură ereditară, aceştia depun foarte mult efort şi dăruire.

Din ce am văzut până acum şi ce auzisem înainte să ajung în Kenya, pot trage concluzia că secretul kenienilor este munca şi dăruirea, dar cred că au şi ceva avantaje naturale, din naştere, cum ar fi faptul că trăiesc la altitudine, condiţie pe care noi europenii căutăm să o prindem cât mai des în programul de pregătire.  Apoi mai intervin şi aspecte de natură fiziologică, pe care eu nu le pot explica.
A precizat craioveanul

«Piciul» ţinteşte un loc şase la europene

Despre condiţiile de pregătire din campusul în care Marius se antrenează de o perioadă bună de timp, maratonistul craiovean este pe deplin mulţumit.

În acest moment în campusul în care mă aflu, se pregătesc şi  trei campioni olimpici. Dacă ei nu au motive de supărare în privinţa condiţiilor de pregătire, nu văd de ce m-aş plânge eu. Condiţiile sunt decente şi te poţi antrena foarte bine.
A mai spus Marius

Ca în orice sport, la finele perioadei de pregătire, se intră treptat în perioada competiţională, unde urmează să se culeagă laurii. Anul acesta, “Piciul” are în vederi două competiţii de mare anvergură, Campionatul Mondial de Semimaraton şi Campionatul European de Atletism. Marius Ionescu se va întoarce în România în luna martie, după ce îşi va testa nivelul de pregătire la un concurs în Olanda. Maratonistul craiovean va trage primele concluzii concludente asupra stagiului din Kenya la sfârşitul lunii martie, când va alerga în Danemarca la mondialele de semimaraton, competiţie la care îşi propune un loc în primii 20. În vară, Marius va transpira pentru a prinde top six-ul în proba de maraton la europenele de atletism.

Pregătirea în Kenya o să dureze cel puţin două luni, iar întoarcerea acasă va fi în martie, după ce am să particip la un concurs de verificare în Olanda. După cursa din Olanda, urmatoarea competiţie internaţională o să fie la sfârşitul lunii martie, mai precis Campionatul Mondial de Semimaraton din Danemarca, unde sper să termin cu un record personal şi în primii 20. O altă competiţie foarte importantă pentru mine va fi Campionatul Europaean din vară, la care voi participa în cursa de maraton şi sper să termin în top 6.
A comentat obiectivele acestui sezon, Marius Ionescu

Politica