joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lecţie de democraţie pentru elevii liceelor craiovene

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, secţia American Corner a colaborat  cu liceul “Fraţii Buzeşti” din Craiova şi au făcut posibilă o întâlnire a elevilor de la liceele din oraş cu Marisa Mac Isaac, diplomată a Ambasadei SUA la Bucureşti. Aceasta a fost prezentă ieri la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova pentru a le vorbi tinerilor despre statul de drept. Au fost prezenţi mai mulţi elevi ai liceelor din Bănie precum Carol I, Colegiul Naţional Elena Cuza, Gheorghe Chiţu, Colegiul Naţional Titulescu şi bineînţeles elevi ai liceului gazdă.  Diplomata Ambasadei SUA le-a ţinut elevilor o prezentare despre corupţie, democraţie, despre regulile statului de drept şi care sunt drepturile omului, le-a dat tinerilor sfaturi despre cum să-şi exercite drepturile cetăţeneşti.

Cel mai important lucru dintr-o ţară este să urmăreşti regulile, fiecare trebuie să fie tratat la fel şi să aibă o slujbă ca toţi cetăţenii, să aibă aceeaşi oportunitate.
A declarat Marisa Mac Isaac

A pus în temă sistemul educaţional şi sistemul de sănătate din America şi a făcut o comparaţie între cele două state. A ajuns la concluzia că sistemul de sănătate din România este unul precar şi că încalcă regulile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Guvernul nu are suficiente resurse financiare pentru serviciile medicale, nu urmăreşte regulile.
A spus Marisa Mac Isaac, diplomată a Ambasadei SUA

Totodată, aceasta vede România ca pe o ţară inteligentă, dar cu foarte multe probleme de criminalitate cibernetică. A mai spus că internaţionalilor le pasă de statul de drept deoarece doresc stabilitate, securitate şi investiţii străine.
Doamnele bibliotecare au văzut întâlnirea de ieri ca o metodă de socializare şi de informare pentru elevi cu privire la ceea ce se întâmplă în România dar şi în alte ţări.

Sunt interesaţi de ce se întâmplă în jurul nostru, este şi un exerciţiu de limbă pentru că prezentarea va fi în limba engleză şi vor putea pune întrebări despre democraţie, corupţie, statul de drept, este important să-şi clarifice nişte lucruri, ce înseamnă statul de drept, care sunt funcţiile lui. Ei sunt implicaţi în viaţa societăţii, este un prilej de socializare, copii cu aceeaşi preocupări din şcoli diferite se întâlnesc.
A declarat Carmen Tică, coordonator American Corner

Iată ce au învăţat elevii despre statul democratic şi ce este în opinia lor acesta.

Statul de drept este statul democratic care respectă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Aria mea de interes fiind drepturile omului sţiu clar că acest concept se respectă doar parţial şi mai mult deloc în România. Am aflat locaţia statului Mâine pe care nu o ştiam până acum şi mi-au fost confirmate unele lucruri despre americani şi felul cum ei îşi văd statul şi mai ales sistemul educaţional despre care s-a vorbit.
A spus Oana Mitrache, elevă la liceul Carol I, Craiova

Statul de drept înseamnă statul democratic. Acest concept nu se respectă complet în unele state, în România cred că nu se respectă statul de drept, există unele legi care nu sunt impuse de popor, dacă ar fi să schimb ceva aş vrea să organizez şcolile mai bine, transportul, să fac o reindustrializare.
A relatat Tudor Ioan Eugen, elev clasa a X-a la liceul Fraţii Buzeşti
 

Politica