vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Imuni la durere

O imagine face mai mult decât o mie de cuvinte. Imaginea groazei prezintă doi copii cuprinşi de tristeţe, la capul unui cal lăsat de izbelişte, de proprii stăpâni. Animalul, lipsit de vlagă pare că se stinge încet, încet, fără a inspira vreun pic de milă sau a trezi vreun sentiment de compasiune în sufletele aşa-zişilor stăpâni, care mai bine preferă să-l lase să-şi dea duhul, decât să facă ceva pentru a-l salva. Chiar dacă pare rupt din filmele de groază, tragicul episod are loc chiar în Craiova, în zona Cernele, Izvorul Rece.

Cu alte cuvinte, un cal a fost găsit de două femei cu suflet mare în timp ce zăcea, în nămol, cerând parcă ajutor. Cu ochii plini de tristeţe, ca şi cum şi-ar fi dat ultima suflare, animalul a fost lăsat în voia sorţii de cei care declară că în urmă cu vreo trei ani l-au cumpărat, pentru a se îngriji de el. Stăpânul animalului, de origine rromă a încercat să se disculpe spunând că ,, animalul este pe moarte, nu mai avem ce să-i facem. Calul are în jur de 30-40 ani, dar noi îl avem de trei ani. A căzut, am încercat şase persoane să-l ridicăm, dar degeaba. Nu stă în picioare’’. Bărbatul, pe numele său  Ilie Boroiban pare să nu aibă niciun fel de resentiment. Acesta ar fi ales, cu siguranţă, să ţină ascuns calul, până ce animalul şi-ar fi dat ultima suflare. Mai mult, să nu mai spunem că  acest suflet nevinovat este ,, adăpostit’’ într-un focar de infecţie, în spatele casei în care locuieşte Ilie Boroiban.

Asociaţia pentru Protecţia Animalelor «Dă-mi o şansă!» au întins o mână de ajutor animalului

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cele două femei care au avut curajul să înştiinţeze autorităţile locale cu privire la evenimentul tragic sunt membre ale Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor ,, Dă-mi o şansă!’’.

De dimineaţă ( n.r.-ieri) ne-a semnalat cineva un caz, cum ar fi vorba de un cal în zona Cernele, Izvorul Rece. Ne-am deplasat la faţa locului. Este un cal care pare tânăr, înfometat, I se văd coastele, cred că este şi bolnav, probabil că are febră. Am chemat Poliţia Locală să facă cercetări. Am înţeles că este de două- trei zile în starea asta. Până ieri ( n.r.- luni, 10 februarie) am înţeles că se ţinea pe picioare, acum este căzut. Am înţeles că este al unor cetăţeni de etnie rromă. Noi nu putem face altceva decât să ajutăm animalul în cauză, aflat în suferinţă. Sper să fie confiscat de la proprietari, iar aceştia să fie amendaţi conform legii. Legile sunt făcute şi pentru a fi aplicate. Noi vrem să-i acordăm ajutor, să-l putem trata sau să fie eutanasiat, dacă nu se mai poate face nimic.
Ramona Firănescu,  preşedinte Asociaţia pentru Protecţia Animalelor ,, Dă-mi o şansă!’’

«Cât să mai trăiască un cal?»

Deranjat şi totodată iritat, un alt membru din familia Boroiban a fost foarte ofensat în momentul în care Poliţia Locală i-a adresat o serie de întrebări. Manifestând acelaşi caracter acid, bărbatul a replicat pe un ton foarte impunător şi vizibil enervat de prezenţa poliţiei şi a mass-mediei, la locul faptei. “E bătrân, o avea 40 de ani. Cât să mai trăiască un cal?’’

«Îi vom face o analiză pentru a-l primi la Grădina Zoologică»

În cele din urmă, proprietarul animalului, Ilie Boroiban a acceptat să semneze o declaraţie conform căreia acest suflet nevinovat se află acum în îngrijirea Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor. Din păcate, cele două membre ale acestei organizaţii nu deţin un spaţiu în care să-l adăpostească până când va putea fi dus la Grădina Zoologică sau până când o altă persoane cu suflet mare îşi va manifesta dorinţa de a-l îngriji. Mai mult, Asociaţia pentru Protecţia Animalelor a reuşit să ia legătura cu un medic veterinar, iar astăzi acesta îi va face o analiză calului.

Am luat legătura cu un medic veterinar. Îi vom face o analiză pentru a-l primi la Grădina Zoologică. I-am dat pâine, a băut şi apă, doar că nu are forţă să se ridice în picioare. Este subnutrit şi neîngrijit. Probabil că poliţia îl va amenda pe proprietar.
Luiza Leferman, Asociaţia pentru Protecţia Animalelor ,, Dă-mi o şansă!’’

Apel ca de la suflet, la suflet

Cei care doresc să le fie încredinţat acest animal nevinovat, pentru a avea grijă de el şi pentru a nu mai fi maltratat, pot să ne contacteze la adresa redacţiei: strada Sf. Dumitru, nr.1, Craiova, Dolj.

Politica